SiolNET. Dom Vrt in okolica
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cvetenje na vrtu

2

termometer

 | Foto:

Maja se zdi, da je narava naravnost eksplodirala in vsa energija, ki jo je zimski čas zadrževal v svojem primežu, je privrela na plan. Pestrost barv in bujno odganjanje daje temu času poseben čar.

Upajmo samo, da ne bo dokaj suhemu aprilu sledil moker maj z ledenimi možmi in nagajivo Zofijo, ki nam lahko nekoliko pokvarijo uživanje v vsem, kar se dogaja okrog nas.

Spomladanske čebulice

Spomladanske čebulice počasi zaključujejo cvetenje in glavno besedo prepuščajo drugim cvetočim rastlinam. Odcvetelim rastlinam porežemo cvetna stebla, da se energija za nastanek semen ne troši po nepotrebnem. Ta bo še zelo potrebna za nabiranje zalog hranil v same čebulice. Pri tem pa imajo pomembno vlogo listi, ki jih ne smemo porezati vse do rumenenja. Grede s tulipani lahko sadimo tudi v kombinaciji z drugimi rastlinami, ki bodo s svojim razraščanjem skrile njihovo rumeno listje. Pomembno je tudi gnojenje, s katerim obogatimo tla s hranili, potrebnimi za zdravo rast.

Sajenje trajnic

Še vedno je čas za sajenje in deljenje trajnic, ki nam bodo polepšale vroče poletne dni. Posebej lepo bo popoldne na vrtu ob prijetni svetlobi, ki bo poudarila njihove barve. Sončne grede so primerne za večino trajnic, najbolj suhe pa namenimo homulicam, volnatcem, rmanom in drugim. V senci ob stavbah in pod drevesi pa se bodo najbolj obnesle debelačke, zimzeleni, krvomočnice in druge.

Rododendroni

Odpiranje cvetja rododendronov je v polnem teku, njihova barvitost pa je prava paša za oči. Po cvetenju jim socvetja odstranimo, tako da jih preprosto poščipamo. S tem preusmerimo energijo v novo rast in nastavljanje cvetja za prihodnjo sezono. Grme tudi pognojimo s posebnimi mešanicami za rododendrone, po juniju pa hranil ne dodajamo več.

Spomladi cvetoči grmi

Zdaj je čas, da se s škarjami lotimo tudi spomladi cvetočih grmov. Oblikujemo jim krošnje in odstranimo vso nepotrebno rast. Kasneje grmov ne režemo več, na lesu, ki ga bomo pustili, pa se bodo čez leto oblikovali cvetni popki za cvetenje v prihodnjem letu. Grme lahko tudi pognojimo, primerna so različna sadjarska in posebna gnojila za cvetoče grmovnice.

Sadje

Tudi sadne rastline so v polnem cvetenju in v tej lastnosti celo prekašajo marsikatere rastline, ki smo jih posadili zgolj v okrasne namene. Zato upravičeno upamo na dobro letino, seveda pa je do jeseni še dolgo. Maja je tudi najprimernejši čas za rezanje marelic. Zaradi ugodnih rastnih pogojev se bodo rane hitro zacelile, tako da je nevarnost, da bi se okužile s škodljivimi glivami, mnogo manjša. Odmerek dušičnega gnojila bo blagodejen na rodni nastavek, ki se bo zaradi tega v večji meri obdržal. Odpadanje plodičev pa naj nas ne skrbi, saj je to normalen vsakoletni pojav. Na ta način se rastline znebijo manj kakovostnih in prekomerno nastavljenih plodov.

Kaj je lepšega od zaljubljenega sprehoda med cvetočimi rastlinami. In mesec maj je ravno pravšnji za to.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin