Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 3. 2013,
14.46

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zima ciklame cvetje zimska rekreacija

Nedelja, 3. 3. 2013, 14.46

5 let, 5 mesecev

Ciklame: za lepšo rast jim ponudite nekoliko hladnejši prostor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Ciklama je ena izmed najbolj priljubljenih pozimi cvetočih sobnih rastlin. Poleg tega ima dobro lastnost, da zrak očisti škodljivih snovi, ki se predvsem pozimi nabirajo v zaprtih prostorih.

Ciklame, ki ponavadi dosegajo višino do 30 do 40 centimetrov (pritlične vrste od 20 do 25 centimetrov), so trajnice in prihajajo iz gorskih sredozemskih območij. Njeni cvetovi na dolgih steblih so uvihani in se bohotijo v pestri barvni paleti – od bele, rožnate, bledovijoličaste in vse do rdeče. Njeni okrasni mesnati listi so v večini srčaste oblike, krasijo pa jih srebrni in zeleni vzorci. Za najlepše ciklame veljajo hibridi F1, ki so posledica križanja rastlin.

Čas cvetenja: Ciklama v vsej svoji veličini cveti od septembra do marca.

Vonj: Čeprav hibridi nimajo nobenega vonja, pa zato omamno dišijo pritlične vrste.

Temperatura, svetloba in postavitev: Če boste rastlino postavili na topel in suh zrak, bo hitro odcvetela, listje pa bo porumenelo. Ciklamam namreč godijo nekoliko hladnejši prostori s temperaturo pod 20 stopinj Celzija. Ker ne marajo niti neposredne svetlobe, je še najprimernejša hladnejša, svetla predsoba ali proti severu obrnjena okenska polica.

Vlažnost zraka: Rastlina ima rada nekoliko višjo vlažnost zraka. Če ji vaš prostor tega ne omogoča, postavite lonček na pladenj in ga obdajte z vlažno šoto. Vlažnost lahko povečamo tudi tako, da škropimo zrak okoli nje – izogibajte se pršenju rastline, saj se lahko pojavi siva plesen.

 | Foto: Zalivanje: Ciklama v času cvetenja potrebuje veliko vode, zemlja mora biti ves čas vlažna, a bodite pozorni, da ne zmočite gomolja. Najpriročnejša rešitev je, da vodo nalijete v podstavek in jo čez nekaj časa nato odlijete.

Gnojenje: Gnojimo po potrebi – v času cvetenja enkrat ali dvakrat na mesec, ko rastlina neha cveteti, je tudi gnojimo ne več.

Obrezovanje: Za njeno rast in moč je pomembno, da rastlini ves čas odstranjujemo uvenele liste in cvetove in tako naredimo prostor za nove popke. To je pomembno predvsem v času cvetenja.

Od nakupa do nege

Pri negi ciklame moramo biti, tako kot pri večini rastlin, previdni že pri nakupu. Njeni listi morajo biti zdravi in čvrsti, ne rumenkasti in povešeni. Nikoli tudi ne kupujmo ciklame, ki je že v polnem cvetu, temveč tisto z mnogo cvetnimi popki. Ker za rastlino ni dobro, da je izpostavljena mrazu, se izogibajmo nakupom v hladnih vrtnih centrih, tržnicah ali cvetličarnah.

Ko ciklami pogoji ne ustrezajo, to tudi tako ali drugače pokaže Rastline ne morejo govoriti, zato pa lahko pokažejo, ko jim kaj ne ugaja. Ko ji bo primanjkovalo hranil, se bo to poznalo na njenih majhnih listih in maloštevilnih cvetovih. A kljub temu ne smemo uporabljati večjega odmerka gnojila, kot je to zapisano v navodilu na embalaži. Če boste rastlino preveč izpostavljali soncu, se bodo na listih in njenih robovih pojavile suhe lise. Ob preobilnem zalivanju bo rastlina začela propadati. Če so listi rumeni, osnova pa čvrsta in zdrava, je ponavadi krivec suh zrak. Drugi možni vzroki so še preredko zalivanje ali neposredna sončna svetloba.

Kako prepoznamo škodljivce

Rastlino največkrat napadejo siva plesen, listne uši ali pršice. Listne uši živijo na mladikah in pod listi in jih lahko odpravimo s sredstvi, ki jih dobimo v vseh vrtnarijah. V nasprotnem primeru pa smo v boju proti sivi plesni, ki se pokaže kot siv gost oprh z rjavimi lisami na listih in venenjem stebel, nemočni. Pršice, ki so videti kot tanka prevleka prahu, uspevajo v vlažnem zraku. Škropljenje s standardnimi insekticidi ne daje rezultatov. Napadene liste moramo uničiti.

Kaj narediti z rastlino, ko odcveti?

Po končani sezoni intenzivnega cvetenja, ko odcveti in listi začnejo veneti, se za ciklame začenja čas počitka. Zmanjšati moramo zalivanje in opustiti gnojenje ter jih postaviti na zračen in senčen prostor. Pred tem pa moramo ciklame še presaditi v zemljo, bogato s hranilnimi snovmi, in jim odstraniti uničeno korenino. Pri presajanju pazimo, da je gomolj v zemlji samo do polovice. Rastlino začnemo tudi normalno zalivati in gnojiti. Ob koncu poletja, ko se za ciklame spet začenja obdobje cvetenja, jih moramo prenesti nazaj v hišo.

Ne spreglejte