Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 3. 2018,
8.21

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sanjski vrt Sanjski vrt vrtnarjenje Vrt Vrt dalije čebulnice

Ponedeljek, 26. 3. 2018, 8.21

2 meseca

Čebulnice, ki cvetijo poleti, sadimo spomladi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Čeprav večina čebulnic, ki jih sadimo jeseni, cveti spomladi, med njimi so narcise, tulipani, žafran, je nekaj mikavnih vrst, ki jih sadimo pomladi, da nam cvetijo v toplem poletju.

Praviloma se sajenja lotimo že konec marca oziroma takrat, ko so tla že odmrznila in jih je sonce že malce ogrelo. Čebulnice imajo rade zračno, dobro prepustno zemljo, v kateri se ne zadržuje vlaga. Poleg dobre zemlje je treba upoštevati tudi razmik med čebulnicami. Drobne čebulnice bodo najbolj uspevale, če so med seboj oddaljene od pet do osem centimetrov, medtem ko morajo imeti večje za rast 15 centimetrov prostora. Kar zadeva globino, velja, da morate čebulico posaditi trikrat globlje, kot je visoka.

In katere čebulnice bomo sadili spomladi?

Gladijole

Gladijole so razkošne cvetlice, namenjene za vrtno obrobo sredi poletja ali pa za gredo z rezanim cvetjem. So nezahtevne trajnice, ki poženejo iz gomoljev. Gladijole imajo rade sonce, drugače pa niso posebno zahtevne. Zrastejo do višine 60‒120 centimetrov. Cvetijo od julija do septembra v skoraj vseh barvnih odtenkih razen modrega. Jeseni gomolje izkopljemo in čez zimo shranimo v hladnem in suhem prostoru. Sadimo jih, ko ni več nevarnosti pozebe.

Lilije

 | Foto: Lilije so zelo znane vrtne rastline, še posebej Alojzijeva lilija, ki je nekoč rasla skoraj na vsakem vrtu. Alojzijeva ali bela lilija je simbol starih samostanskih in kmečkih vrtov. Zanjo je značilen sladek, težek vonj, ki spominja na stare čase. Njena posebnost je tudi ta, da se jo sadi avgusta, ne spomladi kot vse preostale cvetoče vrste. Lilije imajo rade kakovosten, propusten humus in enakomerno vlago. Višje lilije so odlične za ozadje, saj se bodo s svojimi visokimi poganjki dvigovale nad rastlinami v ospredju grede. Odlično se podajo tudi ob zidove in ograje. Lahko pa lilije posamezno posadite v lonce z 10‒12 centimetrov premera, a jih ne pozabite redno zalivati. Pri spretnem načrtovanju vas lilije lahko razveseljujejo vse poletje.

Dalije

Dalija je dolgoživa trajnica, ki prihaja iz Mehike. Rada ima sončna mesta in hranljiva, rahla tla. Lahko jih posadimo na gredo z gladijolami, kar olajša nego. Čebulnice sadimo od sredine maja, saj so poganjki precej občutljivi na zmrzal. Cvetijo od julija do oktobra v skoraj vseh barvnih odtenkih. Mesnate gomolje jeseni izkopljemo in jih damo v klet, v zabojčke z vlažnim peskom. Azteške rože dosežejo višino od 30 do 170 centimetrov.

Maslenice

Maslenice so zanesljive trajnice, ki v tleh nimajo čebulic, temveč krepke in nekoliko odebeljene gomoljaste korenine. Enkrat posajena rastlina se hitro zasidra in lahko ostaja nepresajena na istem prostoru tudi več deset let! Rastline sčasoma tvorijo okrasne šope v obliki trave. Potrebujejo sončno ali polsenčno rastišče. Čeprav dobro prenašajo sušo, bodo najlepše cvetele, če bodo imele na razpolago dovolj vode in hranil. Najbolje je, če so posajene v majhne skupine, lepo se dopolnjujejo z drugimi divjimi trajnicami. Z veliko izbiro sort lahko računate na cvetje od maja do oktobra.

Ne spreglejte