SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bi imeli na svojem vrtu golega moškega?

0,02

termometer

orhideja italica
Foto: Arhiv Ocean orchids

Malo za šalo, brez skrbi, ne gre za pravega golega moškega, ampak vrsto orhideje, katere cvetovi spominjajo nanj. Zaradi svojega slikovitega videza je bolj kot po svojem uradnem imenu Orchis italica znana kar kot orhideja golega moškega.

opičja orhideja Dom Cvetovi orhidej, v katerih se skrivajo opičje podobe

Zakaj prav gol moški? Če se dobro zazrete v njene cvetove, je mogoče videti figuro, ki spominja na telo z rokami in nogami, med katerimi visi del cveta, ki je videti kot moški spolni organ. Kot zanimivost gre omeniti, da njen videz vara, saj ne gre za moško rastlino, ampak za hermafrodit, kar pomeni, da ima poleg moških cvetov tudi ženske.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivan Harrison (@ivan.d.harrison) on

Sredozemska vrsta, ki lahko uspeva tudi na vašem vrtu

Kot je že iz uradnega imena razvidno, je orhideja domorodna v Italiji, najde pa se jo tudi v drugih državah Južne Evrope, kjer prevladuje sredozemsko podnebje. Dobro uspeva tudi na Portugalskem, v Španiji, Grčiji in Turčiji.

orhideja nag moški Foto: Getty Images

S pravilno oskrbo lahko uspeva tudi na domačih vrtovih ali v notranjih prostorih. Za optimalno rast jo je na vrtovih zato najbolje posaditi na polsenčno stran. Kot sobno rastlino pa je nikar ne postavljajte v neposredno bližino okenskih odprtin, saj ji preveč sonca čez dan in svetloba škodujeta.

Cvetovi v rožnatih odtenkih

V zunanjih prostorih jo je najbolje posaditi kar na zelenico, ker tudi v naravi raste na prostranih travnatih površinah. Okoli nje naj bo dovolj prostora, saj se v ugodnih pogojih razraste tako v širino kot višino, kjer lahko doseže velikost tudi do pol metra.

Zaprti cvetovi orhideje Zaprti cvetovi orhideje Foto: Getty Images

Z rednim zalivanjem poskrbite za konstantno vlažnost tal in zemlje, saj dobro uspeva v mokrih pogojih. "Gol moški" v vsej svoji razgaljeni podobi zacveti marca in aprila v odtenkih vijoličaste, rožnate in bele.

Novice Nemci imajo najraje vrtnice in orhideje

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin