SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,97

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali bo zaradi sneženja prišlo do pozebe? #video

0,97

termometer

Po napovedih vremenoslovcev se nam že v nedeljo obetajo vremenske spremembe, ki bodo s seboj prinesle polarni zrak. Ohladilo se bo, meja sneženja pa se bo spustila tudi do 800 metrov nadmorske višine. Kot poudarja dežurni vremenoslovec iz Agencije za okolje, Brane Gregorčič, bo torkovo jutro, ko se bo zjasnilo in se bo veter polegel, v prihodnjih dneh najbolj mrzlo. 

Vrtičkanje Dom Ali nam letos grozi pozeba? #video

"V torek zjutraj sta ponekod mogoči tudi slana in pozeba, a je za natančne informacije še prezgodaj," pojasnjuje Gregorčič in dodaja, da se nam otoplitev spet obeta v sredo. Kljub temu, da vremenoslovci napovedujejo, da sneženja v nižinah ne gre pričakovati, vam vseeno svetujemo, da svoje vrtnine pred nemilim vremenom zaščitite. 

Kot je pred časom za Siol.net dejal strokovnjak agronom iz kluba Gaia, Vanes Husič, moramo biti pri zaščiti grmovnic in okrasnega cvetja previdni, da ne poškodujemo cvetov. "Za grmovnice, ki bodo v prihodnje še cvetele, in manjša drevesa predlagamo zaščito z debelo kopreno. Pri tem moramo biti pazljivi, da ne polomimo nastavkov za cvet," je povedal. 

Parafinske sveče za drevje in sadovnjake

Husič svetuje, da sadovnjake in veliko drevje zaščitite z uporabo parafinskih sveč, ki so namenjene skrbi za konstantno ohranjanje temperature. Tisti z večjimi nasadi lahko uporabijo tudi peči, namenjene segrevanju drevja. 

Svoje rastlinjake lahko zaščitite z lončenimi posodami. "Poleg rastline postavite parafinsko svečo, vse skupaj pa pokrijte z lončeno posodo. Tako boste ustvarili nekakšno peč, ki bo poskrbela za ohranjanje toplote, rastlina pa tako ob nižji temperaturi ne bo zmrznila," je pojasnil Husić.

Ker so nekateri vrtnarji že začeli s saditvijo na prostem, lahko v prihodnjih dneh svoje pridelke zaščitijo s pokrivkami, ki jih gre odstraniti po tem, ko nam bo vreme bolj naklonjeno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin