Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 1. 2020,
15.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek dom bazen

Torek, 7. 1. 2020, 15.00

4 leta, 3 mesece

Ali bazen doda vrednost stanovanjski hiši?

Oglasno sporočilo

V vročem poletnem dnevu ni nič bolj mamljivo kot možnost ohladitve v zasebnem bazenu. Ko je ta bazen na vašem lastnem dvorišču, postane dan še lepši. A ker se naokoli govori, da je strošek za to visok, se zdaj sprašujete, ali so to le sanje, ki bodo na žalost utonile. Mogoče ne, mogoče pa. Odvisno od vaših pričakovanj. V večini primerov je podobno kot pri nakupu avtomobila, potem ko ga enkrat odpeljete iz salona, ob prodaji nikoli ne boste dobili toliko, kot ste zanj plačali, a občutek in doživetja so vrhunska.

Vsi.si | Foto:

Če je vaša parcela dovolj velika, da lahko namestite bazen, in imate še vedno nekaj dvorišča za igranje ali vrtnarjenje, je smiselno, da si omislite bazen. Kljub temu to ni zagotovilo, da bo to dobra finančna naložba, a ko pride čas za prodajo, se vrednost vašega doma lahko poveča za sedem odstotkov, seveda če so vse okoliščine v redu. Te okoliščine vključujejo:

  • slog bazena (ali ustreza soseski?),
  • stanje bazena (je dobro vzdrževan?) in
  • starost bazena.

Po drugi strani pa pravega kupca lahko pritegne prav bazen. Pari s čisto majhnimi otroki se zaradi varnostnih razlogov morda izogibajo bazenov, vendar se vanj lahko zagleda par brez otrok ali pa starejši kupci.

Resnično donosnost naložbe lahko ugotovite samo vi, lastnik posestva. Bazen lahko poveča vašo kakovost življenja (predvsem masažni bazeni) in poveča užitek bivanja v vašem domu. Za to ne moremo postaviti cene.

Lahko pa določimo, koliko stane gradnja, bazenska tehnika, oprema za bazene, vzdrževanje vode v bazenu in podobno.

Vsi.si | Foto:

Stroški so odvisni od vrste bazena

Cena za izvedbo izkopa, dobavo in vgradnjo bazena se giblje nekje med 700 in 1.000 evri na kvadratni meter. Dodajte podrobnosti, kot so varnostne ograje, slapovi, razsvetljava, urejanje okolice in morda masažni bazen.

  • Zidani bazen - s stiropornimi zidaki in PVC-folijo

Tovrstni bazen ponuja neomejene možnosti oblike in prilagajanja ter nizke začetne stroške. Gradnja je hitra, a organizacijsko zahtevna. Trajnost folije je omejena, sanacija bazena pa draga. Površina folije je občutljiva na kakovost vode, na grobih spojih se nabira umazanija, čiščenje pa je zahtevno.

  • Karbonsko-keramični bazen Compass

Karbonsko-keramičen bazen Compass je organizacijsko in gradbeno najmanj zahtevna izvedba bazena – brez betonske plošče, zato je vgradnja mogoča že v enem dnevu. Bazen je glede na podtalnico vodotesen in ima hidrostatični ventil. Gre za brezhibno tovarniško izdelavo – kalupni izdelek, ki je zaradi keramičnega jedra zelo odporen. Konstrukcija je ojačana s karbonskimi vlakni in odporna proti podnebnim spremembam. Širok izbor patentiranih 3D-barv, ki so obstojne proti bazenskim kemikalijam, vam daje možnost večje izbire. Gladka površina brez por pa zagotavlja preprosto čiščenje. Tovrstna investicija je trajna, saj bazenu pripada tudi najvišja garancija v bazenski panogi.

  • Poliestrski bazen

Bazen iz poliestra je tovarniško predizdelan kalupni izdelek, zato je cena nizka. Mehke zaobljene linije in detajli so prijazni do uporabnika, a gre zaradi kratke življenjske dobe za kratkoročno investicijo. Stroški vgradnje so višji, površina je občutljiva na vodne kemikalije, nevarnost pojava mehurčkov osmoze na površini pa lahko povzroči tudi visoke stroške popravila oz. menjave.

  • Polipropilenski bazen

Bazen iz polipropilena odlikuje nizka nabavna cena. Izvedba po želji stranke, oblike, stopnice, bazeni s skimerjem in prelivni bazeni ponujajo ogromno možnosti. Vgradnja bazena je hitra, zaradi zaprte površine pa je bazen preprosto čistiti. Homogen material brez plasti je praktično neuničljiv, a je površina vseeno občutljiva tako na vodne kemikalije kot tudi UV-žarke. Estetko gledano so vidni spoji in zvari plošč, sama vgradnja pa je zaradi betonske plošče dražja.

  • Betonski bazen s keramiko

Notranji betonski bazen s keramičnimi ploščicami ponuja neomejene možnosti oblike in prilagajanja. Na voljo je tudi velika izbira barv, motivov in detajlov ter veliko rešitev prelivnega bazena. Vodotesen beton, posebna lepila itd. pripomorejo k dražji izvedbi vgradnje. Prav tako gre za organizacijsko in gradbeno najzahtevnejšo izvedbo bazena. Ta ni primeren za velika temperaturna nihanja, priprava vode pa je kemijsko zahtevna. Redno vzdrževanje keramike je naporno, bakterije, ki se nabirajo v fugah, so nevarne, sanacija pa je zahtevna.

Vsi.si | Foto:

Oprema za bazene je pomembna

Črpalka za filtriranje je največji energijski potratnik v bazenskem sistemu, zato je pomembno dobiti čim bolj učinkovito črpalko. Dobra novica je, da nove črpalke s spremenljivo hitrostjo porabijo do 80 odstotkov manj energije kot stare enohitrostne črpalke in tako znatno zmanjšajo obratovalne stroške. Nadaljnje stroške za energijo lahko zmanjšate tako, da črpalka obratuje v času, ko ni najvišjih vrednosti elektrike.

Če nameravate ogrevati svoj bazen, so plinski grelniki najcenejši za nakup in namestitev, vendar imajo običajno najvišje stroške obratovanja in vzdrževanja. Številni lastniki bazenov se namesto tega odločijo za električne toplotne črpalke, ki črpajo toploto iz okoliškega zraka in jo prenašajo v vodo. S toplotno črpalko za ogrevanje bazena porabite več časa, vendar je energetsko učinkovitejša. Ne glede na ogrevalni sistem bo pokrivanje bazena s sončno odejo, s katero se zadrži toplota in zmanjša izhlapevanje vode, še znižalo obratovalne stroške.

Vzdrževanje vode v bazenu

Vsi bazeni zahtevajo, da se voda uravnoteži za pravilno pH, alkalnost in raven kalcija. Potrebni so tudi sanitarni ukrepi za nadzor bakterij in mikrobov.

Te dni imate različne možnosti, vključno s sistemi, ki uporabljajo brom, sol, ozon, ionizatorje ali druge kemične spojine, ki so manj dražeče za kožo. Klor ostaja najbolj priljubljen.

Če si želite prihraniti opravilo sesanja enkrat na teden, lahko kupite robotski čistilni sistem, ki bo delo opravil namesto vas.

Imate dodatna vprašanja?

Ema bazeni je podjetje, ki z imenom stoji za številnimi strokovnjaki. Na njih se lahko obrnete s svojimi željami, vprašanji, pomisleki in strokovno podkovano osebje vam bo ponudilo odgovore.

Naj gre za nakup bazena, načrtovanje bazena ali sanacijo bazena, Ema bazeni, d.o.o., je pravi naslov za pomoč. Na pomoč (ali vsaj odgovor) lahko računate, če vas zanima področje zasebnih bazenov, bazenska tehnika, strehe in vse aktivnosti, povezane z bazenom. Od svetovanja, načrtovanja in vgradnje pa do zagona bazena, pri Ema bazeni lahko dobite kakovost, dobro ceno, celostni pristop in čisto vodo.


Naročnik oglasne vsebine je VSI.SI, D.O.O.

Ne spreglejte