Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 8. 2018,
15.15

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

dom gradnja streha zelena streha ekološko

Četrtek, 9. 8. 2018, 15.15

5 let, 8 mesecev

Zakaj zelena streha izboljša bivalne pogoje vašega doma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
zelena streha | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Zelena streha, znana tudi kot "živa streha", postaja vedno vidnejši trend moderne gradnje. Dejstvo je, da je večina streh domov videti preveč preprosto in dolgočasno, ne dajejo pa niti nobenih drugih koristi razen tega, da varujejo dom pred prepuščanjem. Poleg tega, da nima nobenih okoljskih prednosti v primerjavi z zeleno, so navadne opečnate strehe lahko v času močnih vetrov in dežnih neurij celo nevarne, saj lahko strešniki padajo.

Medtem pa lahko inovativen razvoj zelenih streh postane ekološko prijaznejši odgovor na onesnaževanje okolja v urbanih mestih. In ne samo to, njen videz lahko skozi letne čase menjate in spreminjate po lastni volji. Element zelenja lahko popestri okolico, hkrati pa z njo poskrbite za varovanje okolja. 

zelena streha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zelena streha v vseh pogledih boljša od klasične strešne

Urejena travnata streha ima neprimerno več prednosti pred klasično, le njenega načrtovanja se morate lotiti pravilno. V primerjavi z navadno strešno ima zelena številne prednosti pred navadno tako z ekonomskega, ekološkega in družbenega vidika.

Prav tako gre pri zeleni strehi za bolj učinkovito trajnejšo investicijo. Obdrži se dlje kot navadna, saj zelenje deluje kot trdna vodotesna pregrada, ki zagotovi daljšo življenjsko dobo strešne konstrukcije. 

Njeno zasnovo prilagodite okolju, v katerem živite

Glede na to, da je streha najbolj vidno izpostavljena vremenskim vplivom, je ključno to, da izberete rastlinje in zelenje, ki nima agresivnih korenin, s katerimi bi lahko poškodovali streho, a so hkrati dovolj vzdržne za zahtevne vremenske razmere. 

Ker gre za "živo" streho, polno rastlinja in zelenja, morate imeti v mislih, da tovrstna streha absorbira močna deževja, vendar jo prav tako ščiti pred zunanjimi dejavniki. Najpomembnejše je, da strešna konstrukcija izolira vaš dom, s čimer bi poskrbeli za ravnovesje temperaturnih razlik skozi celo leto. 

Rastlinje absorbira sončno energijo in tako poleti poskrbi za hladnejši dom, hkrati pa v zimskih mesecih blokira pritok hladnejšega zraka. Zelena streha pa lahko poskrbi tudi za zmanjšani pritok onesnaženega zraka v notranje prostore.   

zelena streha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Odločite se med dvema tipoma streh

Ekstenzivne zelene strehe so lahke, saj so prekrite s tanjšo plastjo vegetacije. Na tovrstnih strehah se sadi lažje rastlinje, odporno proti grobim vremenskim razmeram, kot so vrste mahov, zelišč, trave in sekulantov.

V primerjavi z drugim kompleksnejšim - intenzivnejšim tipom je ta tudi cenejša možnost. Pri intenzivni zeleni strehi gre za strešni sistem, ki lahko podpre večjo težo rastlinja, zato lahko pri intenzivnem tipu zasadite tudi večje okrasno rastlinje, grmičevje in celo drevje. 

Ker gre pri obeh strehah za neke vrste vrtove, jo je treba vsaj dvakrat na leto temeljito pregledati in opraviti vzdrževalna dela, ki vključujejo krajšanje zelenice, odstranjevanje odmrlega rastlinja in plevela, ter gnojenja. Pri zelenih strehah zalivanja načeloma ni, saj za redno zalivanje poskrbi deževnica, razen v poletnih obdobjih, ko je tveganje suše večje. 

Okolju prijaznejše in prijetnejše

V primerjavi s klasičnimi strehami so zelene strehe energetsko bolj učinkovite, saj zaradi izolacijskih tesnil pripomorejo k zmanjšani uporabi energije, tako pri ogrevanju pozimi in hlajenju poleti. Deluje pa tudi kot odlična zvočna izolacija, saj absorbirajo zvok iz okolja, zato so prostori v domu veliko mirnejši in bolj sproščeni. Prav tako lahko zelene strehe bistveno prispevajo k zmanjšanju prometnega hrupa v urbanem okolju in industrijskih območjih. 

Z naravnim zelenim videzom polepšajo razgled nad okolico in mehčajo urbanistično zasnovo mestnih betonskih konstrukcij. Nudijo pa dodatno uporabno površino, kar poveča samo kvadraturo nepremičnine in njeno dodano vrednost. Zelene strehe so primerna izbira tudi za tiste, ki jim primanjkuje dvorišča in gibalnih površin okoli domov.

podporna stena
Trendi Podporne stene kot okrasni dodatek vašega dvorišča
Trendi Ljubljančan na svoji strehi pridela 300 kilogramov zelenjave #video
Ne spreglejte