Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2017,
15.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča banka SKB

Natisni članek

kredit dom nepremičnine stanovanje advertorial Banka SKB

Torek, 7. 3. 2017, 15.02

2 meseca, 1 teden

Koliko stane kvadratni meter na Obali in v Celju?

Vsebino omogoča banka SKB

Stanovanja ali hiše si ne kupujemo prav pogosto, zato ta odločitev velja za eno bolj zapletenih v življenju. Ko se odločimo, da zapustimo domače ali najemniško gnezdo, ali pa si zaželimo spremembe, se začne dolga pot iskanja svojega doma.

Preden končno dobite v roke ključe svojega novega doma, se prepričajte, kakšna je lokacija, kjer boste živeli. | Foto: Preden končno dobite v roke ključe svojega novega doma, se prepričajte, kakšna je lokacija, kjer boste živeli.
Na koncu te poti je lahko privlačno novo gnezdece, v katerem se vsi člani družine počutijo zadovoljno, lahko pa si z napačno odločitvijo precej zagrenimo življenje. Zato poskušajmo slediti nekaj osnovnim nasvetom, česa ne smemo spregledati, ko kupujemo nepremičnino.

Lokacija pomeni veliko, ni pa vse

Pri nakupu stanovanja poskušajmo biti čim bolj razumski, saj lahko napačno odločitev močno obžalujemo. Lokacija novega stanovanja ni vse, je pa od nje odvisno, kako se bomo v novem stanovanju počutili in kakšni bodo stroški vzdrževanja.

Zato nujno preverimo tudi mikrolokacijo stanovanja – kako so obrnjeni prostori, kaj je pod nami (morebitni lokali, prodajalne, delavnice) in kako v stanovanje sije sonce. Zelo pomemben je tudi razgled iz stanovanja, ki lahko pomembno vpliva na naše splošno počutje.

Ko se nam zdi, da smo našli svoj popolni dom, preverimo, kje so šola, vrtec, zdravstveni dom, pošta, avtobusna postaja in trgovine. Če tega ni v bližini, se poskušajmo vživeti v položaj, ko bomo za vsako storitev potrebovali lastni prevoz.

Med ogledom stanovanja bodimo pozorni na dodatne skrite stroške, ki bodo nastali pri prenovi doma, in na stroške rednega vzdrževanja.

Preverite, kaj o vašem sanjskem stanovanju pravijo uradni zapisi

Preverite, kaj o vaši bodoči nepremičnini pravijo uradni zapisi. | Foto: Preverite, kaj o vaši bodoči nepremičnini pravijo uradni zapisi.

Preden se odločimo za nakup nepremičnine, moramo upoštevati kar nekaj dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši cena nepremičnine, lokacija, bližina javnih ustanov, stanje komunalne infrastrukture in dostopnost.

O stanovanju moramo zbrati čim več podatkov, in sicer ali je stanovanje pod hipoteko ali obremenjeno s kakšnimi drugimi pravicami. Prepričati se moramo, da stanovanje ni del črne gradnje in ima uporabno dovoljenje za predvideno rabo ter ali so vložene kakršnekoli tožbe v zvezi z nepremičnino.

Za pridobitev podatkov o stvarnih pravicah na nepremičninah, kot so lastninska pravica, vpisane hipoteke in služnosti ter morebitni spori, moramo nujno preveriti zemljiško knjigo, kamor se vpisujejo podatki o stvarnih pravicah na nepremičninah.

Kako točne so cene stanovanj v oglasih?

Cene nepremičnin v posameznih slovenskih regijah se močno razlikujejo med seboj. | Foto: Cene nepremičnin v posameznih slovenskih regijah se močno razlikujejo med seboj.

Na splošno velja, da so cene stanovanj v oglasih za približno pet odstotkov višje od dejanskih cen na nepremičninskem trgu. Pred štirimi leti je še veljalo, da se te cene razlikujejo za od 10 do 20 odstotkov, zdaj pa se dogaja, da je povpraševanje precej večje od ponudbe, zato razlike v cenah niso več tako visoke.

Povprečne cene v posameznih mestih

Celjski kvadratni meter je veliko cenejši od koprskega. | Foto: Celjski kvadratni meter je veliko cenejši od koprskega.

Po dveh sušnih letih na trgu nepremičnin so cene rabljenih stanovanj že začele kazati trend rasti. Izjema je Maribor, kjer cene še naprej stagnirajo. Glede na povprečje države so cene zrasle podpovprečno oziroma so stagnirale še na območju okolice Ljubljane, čeprav je bila tam v prvem polletju rast števila prodaj največja.

V Ljubljani in na območju Obale brez Kopra je bila rast povprečne cene rabljenih stanovanj v primerjavi z drugim polletjem 2015 le malenkost višja od povprečja, najvišja pa je bila rast v Kopru (devetodstotna) in Celju (osemodstotna). V Kopru je bilo razmeroma močan trend rasti cen zaznati že v drugem polletju preteklega leta. (vir: Geodetska uprava Republike Slovenije: Polletno poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2016, oktober 2016)

Povprečna cena nepremičnin (evri/kvadratni meter):

stanmovanje stol dom nepremičnine soba | Foto:

Slovenija 1.490
Ljubljana 2.130
Okolica Ljubljane 1.670
Maribor 1.050
Celje 1.130
Kranj 1.610
Koper 2.040
Obala brez Kopra 2.280

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potrebujete pomoč pri nakupu stanovanja? Kliknite za informativni izračun.

Koliko metrov dobite za 150 tisočakov?

Kaj dobimo za 150 tisoč evrov v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Celju in Murski Soboti?

hiša nepremičnine stanovanje dom | Foto:

Slovenija 100 m2
Ljubljana 70 m2
Okolica Ljubljane 89 m2
Maribor 142 m2
Celje 132 m2
Kranj 93 m2
Koper 73 m2
Obala brez Kopra 66 m2

 

Do svojega stanovanja s pomočjo kredita pri banki SKB

dom stanovanje nepremičnina kredit posojilo | Foto: Zdaj je čas, ko bodo dnevi daljši, toplejši in ravno pravšnji za odločitve o nakupu ali gradnji in prenovi vašega doma. Lastno stanovanje si bo lažje zagotoviti s pomočjo ugodnega stanovanjskega kredita pri banki SKB.

Do 31. 5. 2017 izkoristite enkratno priložnost za zelo ugoden stanovanjski kredit, ki ga lahko odplačujete s fiksno obrestno mero kar 25 let –brez presenečenj. Prejmete pa tudi popust na stroške odobritve.

Oglejte si informativni izračun.

Ugoden SKB stanovanjski kredit lahko uporabite:

  • za nakup ali gradnjo, hiše, stanovanja, počitniške hiše ali garaže, za izplačilo dednega deleža ali izplačilo zakonskemu partnerju ob razvezi (če gre za odkup stanovanjske enote) - z ročnostjo do 25 let,
  • za prenovo stanovanja ali počitniške hiše, plačilo prispevkov pri gradnji hiše ali za nakup zazidljivega zemljišča – z ročnostjo do 15 let.

Kredit zavarujte s hipoteko, plačilom zavarovalne premije (z ročnostjo do 20 let) ali z drugo obliko zavarovanja (z ročnostjo do 15 let).

Izkoristite še dodatne ugodnosti z zavarovanji:

  • za dodatno varnost in nižjo obrestno mero lahko izberete Življenjsko zavarovanje kreditojemalca za primer smrti ali Zavarovanje za primer brezposelnosti,
  • vašo nepremičnino lahko zavarujete tudi z zavarovanjem stanovanjske nepremičnine DOM.

 

Še niste stranka banke SKB?

Pohitite, za vse nove stranke so to pomlad pripravili posebne ugodnosti, s katerimi lahko dodatno prihranite:

  • 50-odstotni popust na pristopnino za SPLET KOMPLET (spletna banka SKB NET in telefonsko bančništvo SKB TEL),
  • 50-odstotni popust na stroške članarine za VISA ali Zlato VISA kartico za šest mesecev,
  • 50-odstotni popust na stroške članarine za Mastercard ali Zlato Mastercard kartico za šest mesecev.

Pridružite se banki SKB ter izberite in si sestavite pravi bančni paket zase. Paketi SKB so edinstveni, saj jih sestavite sami.

Ne prodajajo vam produktov, ki jih ne potrebujete, ampak vam svetujejo, kateri so najprimernejši glede na vaš življenjski slog in finančne navade. Preverite vse ugodnosti TUKAJ in postanite ena izmed številnih zadovoljnih stranka banke SKB. Ponudba velja do 31. 5. 2017.

Preberite še:

Najbolj romantične destinacije te pomladi

Ne spreglejte