Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 5. 2013,
9.29

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

predvrt trava trata

Petek, 17. 5. 2013, 9.29

6 let, 1 mesec

Predvrt je ogledalo lastnika, zato poskrbite, da je urejen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Naj bo majhen ali velik, predvrtni prostor si zasluži posebno obravnavo, saj je prvi stik obiskovalca z našim domom in veliko pove o nas, našem načinu življenja in navadah.

Ni pomembno, ali naš vrt razveseljuje mimoidoče radovedneže ali pa njihov radovedni pogled prestrežejo velika kovinska vrata ali betonski zid. Njegova ureditev naredi prvi vtis, ki ga mimoidoči dobi o lastniku, prav tako pa bi moral biti užitek in razvajanje predvsem za naše oči in dušo.

Pri urejanju ne smete pozabiti, da je vsak predvrt drugačen, od lege, vrste zemlje, do velikosti parcele in njene lokacije, zato morate ureditev prilagoditi danim kriterijem. Ureditev predvrtov, katerih pogled zastirajo ograje, načrtujte tako, da zasaditev strnete ob ograji, tiste nekoliko bolj odprte predvrtove pa tako, da je zasaditev strnjena bliže hiši oziroma v osi poti do vhoda hiše. Zanemariti ne smete niti videza in vrste hiše, saj se mora videz predvrta ujemati z vašo hišo.

Predvrt naj bo zabaven in raznolik Velikokrat se vprašamo, kako naj popestrimo prostor, ki je pri hiši najbolj na udaru. Prvo vodilo je, da mora vsebovati različne rastline – od grmovnic, drobnih cvetlic do, če je predvrt dovolj velik, manjšega drevesca. Pri izbiri iglavcev bodite pozorni, da so ti majhni, rastejo počasi ter da so tako teksturno kot barvno čim bolj zanimivi. Iglavci so na predvrtu dobrodošli predvsem zato, ker se skozi letne čase ne spreminjajo. To pomeni, da predvrt pozimi nikoli ni gol in dolgočasen. Čeprav z izbiro ustrezne vrte rastline lahko dosežete tako barvno kot strukturno pestrost, pa morate vseeno paziti na estetiko.

Na predvrt za sproščen in domač vtis lahko postavite tudi klop ali manjšo mizo. Ne pozabite pa, da je to tudi kraj otroške igre.

Od rastlin do tlakovane potke oziroma dovozne poti Pri urejanju pa nikakor ne smete pozabiti na vaše jeklene konjičke. Del vašega predvrta so tako tudi dovozne poti, ki naj bodo preproste in naj se ujemajo z vašimi rastlinami. Ker pa najbrž ne želite imeti le lepega predvrta, ampak tudi funkcionalnega, so za dovoz najbolj primerni tlakovci, asfalt, granitne ali opečnate kocke ter kamnite ali armirane betonske plošče. Če se odločite za tlakovce, naj imajo majhne in drobne vzorce, saj ustvarjajo vtis večjega prostora. Barve pa naj bodo svetle, saj prostor tako deluje večji.

Pesek je verjetno najslabša izbira, saj je težko vzdrževati čisto linijo med peskom in travo ob njem. Pesek se namreč stalno prenaša na zelenico in ob deževju tudi v naše stanovanje.

Predvrt lahko popestrite tudi z detajli, kot so svetilke, fontana, stopnice, ki naj bodo nizke in široke, keramične figure … A pri tem ne pretiravajte, saj tudi tu velja pravilo manj je več.

Ne spreglejte