Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
9.10

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

dom oblikovanje vrtno pohištvo

Petek, 10. 5. 2013, 9.10

3 leta

Poletna sanjarjenja na vrtu ...

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Prihajajo dnevi, ko bomo vse več časa, če ne kar večino, preživeli na prostem. Zato pozornost, namenjena izbiri vrtnega pohištva, ne bo odveč. Treba je razmisliti o postavitvi, obliki in velikosti.

Poleg razmisleka o tem, kako bomo vrtno pohištvo postavili, kakšna naj bosta oblika in velikost, pa na izbiro vpliva tudi dejstvo, ali bo to stalo popolnoma na odprtem, pod nadkrito teraso ali delom vrta, o izbiri elementov za zunanjo uporabo svetuje arhitektka Nina Juratovec iz salona notranjega pohištva Elementare.

Staro proti novemu "V zadnjem času je v uporabi slog, kjer se s kombinacijo starega in novega vrtnega pohištva ustvarja igrive, drugačne in predvsem zanimive ambiente na prostem. Tako lahko uporabimo staro vrtno mizo, ki smo jo predhodno že renovirali, poleg nje pa postavimo stole iz sodobnejših materialov," razlaga primer koncepta opreme vrtnega pohištva arhitektka.

Med sodobnimi materiali za zunanjo uporabo so največkrat polikarbonati ali poliamidi, pogosto pa se pojavlja tudi pleksisteklo. Dobra lastnost takega vrtnega pohištva je, da je lahko za prenašanje, preprosto za skladiščenje in odporno na vse vremenske pogoje.

Mehko in udobno Pri nadkritih terasah lahko zunanji prostor uživamo tudi ob slabših vremenskih razmerah. Ker pohištvo ni neposredno izpostavljeno vremenskim vplivom, je v tem primeru izbira lahko usmerjena tudi k večjim oblazinjenim kosom. Zasnujemo lahko pravo dnevno sobo na prostem, ideje podaja Nina Juratovec ter dodaja, da lahko v takšno opremo umestimo še jedilno mizo in stole, kjer bomo lahko preživeli dolge družabne poletne večere.

Če je terasa manjša, lahko udobje ustvarimo z oblazinjenimi stoli, te pa pospremimo z manjšimi kosi pohištva (tabure, manjša mizica ...).

Klasično Med najpogostejšimi kosi vrtnega pohištva so jedilna miza in stoli, redka ni niti uporaba klopi. Ti so lahko iz najrazličnejših materialov. Jedilna miza je lahko tudi različnih oblik (okrogla, kvadratna, pravokotna), izbor je odvisen glede na prostorske možnosti.

Za poležavanje ... Če imate na svojem vrtu ali terasi dovolj prostora, si lahko omislite tudi ležalnike ali stole, ki se po potrebi raztegnejo v ležeč položaj. Popestrite jih lahko z raznobarvnimi blazinami in poleg postavite manjšo mizico.

Osvetlitev, dodatki in še kaj Da bi bilo naše poletno sanjarjenje na vrtu popolno, ne pozabimo na dodatke, poudarja arhitektka. Osvetlitev veliko pripomore k prijetnemu ambientu terase ali vrta. Luči so lahko talne, stenske ali viseče.

Pri izboru pravega svetila moramo biti pozorni na njegovo uporabnost, saj so nekatera primerna samo za nadkriti zunanji prostor, ne pa tudi za vrtove na prostem. Material, barve in velikost svetil so seveda odvisne predvsem od sloga in končnega učinka, ki si ga želimo, še pravi Nina Juratovec.

Vrtno pohištvo lahko popestrimo tudi z barvami. Staro pohištvo lahko znova obudimo z bolj živimi barvami, dodamo barvne cvetlične lončke ali pa samo raznobarvne okrasne blazine. Naj ne bodo odveč tudi manjši dodatki za dom, kot je na primer ogledalo.

Če imamo veliko in udobno sedežno garnituro, si udobje z živopisnimi okrasnimi blazinami lahko samo še povečamo. Ob pomanjkanju prostora pa lahko te iste blazine izkoristimo tudi kot dodatno sedalno površino, še sklene strokovnjakinja za opremo doma.

Ne spreglejte