Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 9. 2018,
17.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

nasveti Prha gradnja prenova

Torek, 11. 9. 2018, 17.00

5 let, 7 mesecev

Nasveti za oblikovanje boljše prhe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
prha | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kako oblikovati lepo in funkcionalno prho, ki ne bo zavzemala preveliko prostora v vaši kopalnici? Pogosto namreč pozabimo, da gre pri prhi za enega najvidnejših elementov kopalniškega prostora, zato je zaželeno, da oblikovanju primerne prhe posvetite več časa.

kad ali prha?
Trendi Večna dilema - kad ali prha

Dobro razmislite, kako želite, da je videti, in katerim funkcijam boste dali večjo prednost, saj gre za trajnejši element, njena gradnja pa niti ni poceni. Če imate v mislih gradnjo nove prhe ali pa prenovo, potem sledite naslednjim nasvetom, ki bodo vašo prho spremenili v pravo termalno oazo.

prha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Brez pravih dimenzij ne gre

Pri prenovi ali namestitvi kabine je treba seveda vzeti v zakup vaše želje in velikost kopalniškega prostora. Če razmišljate o nakupu kabine standardnih dimenzij, je najbolje, da pred nakupom naredite test prostornosti. Stopite v kabino in razširite roke.

Če vaše roke niso popolnoma iztegnjene, to pomeni, da je kabina vse kaže premajhna. V primeru, da je vaša kopalnica manjša, potem boste na žalost morali žrtvovati osebni prostor znotraj kabine, da bi tega prihranili zunaj.

Če sami gradite kabino in imate več prostora, potem naredite rotacijski test. Iztegnite roke in se za 360 stopinj obrnite okoli svoje osi.

To vam bo dalo približno predstavo o tem, koliko naj bo vaša grajena kabina velika. Ko se opredelite do dimenzij, je naslednji korak, da se odločite, kam želite namestiti glavo prhe. Bo ta pritrjena na stransko steno ali strop? Odločitev bo vplivala na višino pregradne stene.

prha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kako je s steklenimi pregradami?

Najpogostejši tip stekla je v debelini deset milimetrov. Je trpežen, varen, dolgotrajen in stroškovno zelo učinkovit. Nekateri se odločajo za debelejše steklo v debelini 12 milimetrov, saj dodaja razkošnejši videz.

Od debeline stekel je odvisna tudi njihova podpora. Dodatna teža lahko tako vpliva na druge dodatne stroške. Vhoda steklena vrata kabine prav tako potrebujejo zaščitne robove, saj lahko v nasprotnem primeru steklo poči. Pri steklenih kabinah je najbolje uporabiti kar trd aluminijast okvir, saj je dovolj trpežen, da bo steklo ustrezno zaščitil.

rože v kopalnici
Trendi Rastlinska džungla v domači kopalnici

prha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Boljša funkcionalnost z namestitvijo sedečih površin

Pri standardnih že narejenih kabinah je mogoče kupiti tudi take, ki imajo nameščene površine za sedenje. Če imate v kopalnici dovolj prostora za njihovo namestitev, potem ni razloga, zakaj jih ne bi.

Če gradite kabino in nimate dovolj prostora, da bi namestili še fiksno površino za sedenje, potem razmislite o namestitvi poklopne klopce, ki se po uporabi poklopi nazaj na zid.

Kabina, ki je nameščena v mansardnem prostoru, ima lahko klopco nameščeno na zid, kjer je višina stropa najmanjša, tako boste  še bolj izboljšali funkcionalnost, vzdušje med prho pa bo tudi prijetnejše.

Ob gradnji kabine, kjer niste prostorsko omejeni, imate srečo, da se lahko "igrate" z različnimi vrstami sedečih površin, saj je njena dimenzija popolnoma poljubna. Nekateri gredo celo tako daleč, da v svojo kabino vgradijo pravo posteljo.

prha | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ne pozabite na odlagalne površine

Majhne vdolbine v steni prhe lahko delujejo kot zelo funkcionalne odlagalne police za vse šampone, balzame in gele. Niša naj bo dovolj velika in globoka, da boste lahko pospravili še tako velike plastenke.

Poskrbite za njeno svetlost in naravno svetlobo

Izogibajte se nameščanju kabine v najtemnejše kote kopalnice. Naj bo raje v bližini oken ali balkonskih vrat, če pa teh nimate, poskrbite za primerno osvetljavo.

kopalnica
Trendi Trendi kopalniških ploščic
Ne spreglejte