Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2013,
21.17

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

rastlinjaki vrtovi oprema vrta

Nedelja, 17. 3. 2013, 21.17

6 let, 1 mesec

Hiška s popolnimi pogoji za rast

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Rastlinjaki so prostori, v katerih zaradi posebnih pogojev rastline uspevajo vse leto. Čeprav so (finančno) zahteven projekt, se vam bo izgradnja ali postavitev obrestovala.

V vedno večji želji po samooskrbi ter ob nezaupanju v zelenjavo in sadje, ki se na policah trgovin šibita skozi vse leto, se veliko posameznikov in družin ozira za možnostmi samooskrbe s hrano. Če ste med njimi tudi vi in imate na voljo dovolj prostora, je ena od popolnih rešitev tudi rastlinjak – manjša ali večja hišica z idealnimi pogoji za rast.

Finančno in tehnično zahteven projekt

Dejstvo je, da je izgradnja ali postavitev rastlinjaka na domačem vrtu velik zalogaj. Svoj rastlinjak lahko sicer izberete pri ponudnikih vrtnarske opreme, tisti, ki se želijo projekta lotiti resneje, pa bodo razmislili o zidanih rastlinjakih z vgrajenim sistemom ogrevanja, prezračevanja in zalivanja.

Poznamo več vrst in oblik rastlinjakov, med katerimi so v zadnjem času še posebej priljubljene geodezične kupole, ki zaradi mnogo osemkotnih ploskev vpijejo še več svetlobe in toplote, s tem pa pod njimi nastane prostor, ki omogoča skoraj popolne pogoje za življenje. Tu so še veliki zidani rastlinjaki, takšni v obliki šotora ali manjše hišice, ovalni in še bi lahko naštevali. Pogoje v rastlinjakih posnemajo tudi tople grede, velikokrat pa na naših vrtovih vidimo tudi manjše plastične pokrove, pod katerimi hitreje uspevajo posevki in občutljivejša zelenjava.

Blagodejni pogoji za rast in zaščita pred škodljivci

V rastlinjaku se zaradi vzdrževane temperature zraka ustvari posebna, z vlago bogata klima, ki rastlinam ponuja idealne pogoje za rast tudi pozimi. Steklene stene vsrkajo toploto in obenem prepuščajo svetlobo, ki je prav tako eden najpomembnejših pogojev za uspešno rast. Še ena od prednosti rastlinjaka je v tem, da rastline zaščiti pred neprijetnimi vremenskimi pogoji, kot so veter, sneg, toča in nizke temperature, ubrani pa jih tudi pred škodljivci.

Strokovnjaki priporočajo, da imajo vsi rastlinjaki, najsi bodo zidani ali sestavljeni, betonska tla. Rastlin v rastlinjaku namreč ne gojimo na tleh, temveč v posebnih posodah in loncih. V ta namen postavimo številne mize in police, izkoristimo pa tudi visoke strope in obesimo viseče lonce.

Kako skrbeti za rastlinjak?

Tudi če je vaš rastlinjak preprost in nima posebnih naprav za ogrevanje ter zračenje, morate zanj zgledno skrbeti. Kaj hitro se namreč lahko zgodi, da v njem zraste prava džungla, zato skrbno načrtujte letne zasaditve ter sproti odstranjujte posušene, gnile ali poškodovane dele rastlin, da se po rastlinjaku ne razširijo bolezni.

Pri sajenju in setvi uporabljajte posebno mešanico zemlje, nikakor pa si poti ne krajšajte z nabiranjem zemlje s krtin ali polja, saj so v njej številni organizmi in žuželke, ki lahko zelenjavi in cvetju škodujejo.

Za red v rastlinjaku skrbite tako, da je med mizami in policami dovolj prostora za gibanje. Odvečne lonce, korita in orodje pospravljajte na za to določena mesta, v kotu pa naj bo tudi sirkova metla, s katero redno pometajte tla. Da se prah ne bo dvigoval in legal na rastline, tla pred tem poškropite z vodo. Redno čistite tudi steklene površine in rastlinjak redno zračite.

Ne spreglejte