Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
9.18

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 12. 11. 2013, 9.18

6 let, 1 mesec

Hiša z minimalnimi obratovalnimi stroški je prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pasivna oziroma zelo dobra nizkoenergijska gradnja bi po trenutnih trendih lahko postala standard.

Stroški vzdrževanja hiš se bodo tudi v prihodnje (ob upoštevanju današnjih trendov) povečali, zato bo hiša z minimalnimi obratovalnimi stroški naložba v prihodnost. To je v veliki meri odvisno tudi od odnosa države do spodbujanja energetsko varčne in trajnostne gradnje ter izobraževanja državljanov o njej, v končni fazi tudi od sledenja evropski direktivi s podnebno-energetskim svežnjem 20-20-20 do 2020.

Plus energijske hiše Tukaj nastopi vprašanje, kako bodo države implementirala direktivo in spodbujale državljane k trajnostni gradnji. Vsekakor je naslednji korak plus energijska ali celo aktivna hiša. Med podjetji, ki so se že predstavila na področju plus energijskih hiš, je tudi Lumar. Plus energijske hiše s pomočjo fotovoltaike omogočajo izrabo sončne energije za pripravo električne energije, potrebne za delovanje hiše. To nam omogoča neodvisnost od ponudnikov elektrike in nihanja cen. Danes namreč ne moremo oceniti, kakšne bodo cene energentov, lahko pa z gotovostjo trdimo, da se ne bo spremenila cena sonca.

Spuščanje žaluzij in popoln nadzor Prva aktivna hiša za poskusno bivanje v Sloveniji je bila predstavljena letos maja. Zgrajena je v pasivnem standardu ter s pomočjo fotovoltaike in pametnih inštalacij nadgrajena v aktivno hišo. Pametne inštalacije predstavljajo naslednji korak k optimiziranju porabe električne energije in izboljšanju bivalnega ugodja. Omogočajo vse od odpiranja oken ob zaznavanju večje vsebnosti CO2 v prostoru in ugodnejši zunanji temperaturi, spuščanja žaluzij za preprečevanje pregrevanja do popolnega nadzora dogajanja v hiši prek pametnih telefonov.

Zaradi izjemnega napredka na področju elektrotehnike so te pametne inštalacije v osnovni obliki že cenovno dostopne potrošnikom.

Oglasno sporočilo

Ne spreglejte