Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
14.09

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 14.09

6 let, 1 mesec

Foto: Hiša s pridihom modernizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Trendi gradnje novogradenj so vedno bolj usmerjeni k inovativno dodelanim nizkoenergijskim hišam. Odmik od klasične slovenske dvokapnice predstavlja nov tipski objekt podjetja Lumar IG - Kubus 148.

Po informacijah podjetja Lumar je hiša v osnovi individualni idej projekt in je bila precej časa predstavljena zgolj kot referenčna hiša, vendar je zaradi izjemnega zanimanja postala tipski projekt. Zanimanje je vzbudila predvsem zaradi izjemne arhitekturne dovršenosti in postavitve na veliki zeleni parceli, ki ji daje še dodaten čar.

Hiša je bila zasnovana za mlado družino s posebnim arhitekturnim doprinosom, ki je izražen s prepletanjem dveh kubusov. Za hišo so značilne jasno izražene linije in preprosta, a hkrati razgibana ter funkcionalna struktura.

Energetska varčnost hiše Kljub nekoliko bolj razgibani arhitekturni zasnova hiša dosega dobro energetsko varčnost. Dobro izolirana ravna streha zmanjšuje izgube skozi toplotni ovoj, istočasno pa zastekljene površine, orientirane proti jugu, dajejo pozitivno oceno energijski bilanci. Sončni dobitki oziroma pasivno segrevanje hiše s pomočjo energije sonca v današnjem času, ko cene ogrevanja naraščajo, predstavlja veliko prednost. Prav poseben pečat hiši pa ob bližjem pogledu predstavlja majhno povečanje (približno štiri centimetre na vsaki strani) zunanjih gabaritov nadstropja. Zob, ki ob tem nastane, pritegne poglede in zaradi dobre izbire dvobarvne fasade dodatno poudari prepletanje kubusov. Previs, ki nastane na južni strani zaradi razlik v tlorisih, ustvarja veliko teraso, ki omogoča tudi naravno senčenje zastekljenih površin v poletnem času, ko je sonce visoko. Nasprotno pa v zimskem času, ko ima sonce nižji lok, dovoljuje neposreden vpad sončnih žarkov in pasivno ogrevanje.

Prostori se odpirajo proti jugu Tloris je oblikovan tako, da se prostori odpirajo proti jugu in zahodu, s čimer velike zastekljene površine omogočajo neposredno komunikacijo z okolico čez ves dan in povezavo na veliko, delno pokrito teraso, ki se razteza čez vso južno fasado in odpira hišo proti vrtu in zunanji kuhinji. S tem se pridobi še dodaten in za udobje bivanja pomemben prostor za preživljanje prostega časa v toplih dneh. Na severni strani objekta je pokrit vhod, ki nastane zaradi razlik v zunanjih dimenzijah tlorisa pritličja in nadstropja.

Hiša je nadstropna (P + 1) in jo pokriva ravna nepohodna streha. Velika prednost takšne strehe je tudi popolna izkoriščenost nadstropja, saj se volumen zaradi poševnin ne zmanjša. Okna in balkonska vrata so trislojna iz PVC-profilov s sivim dekorjem na zunanji strani in se tako kar zlijejo s sivo fasado v zgornjem delu kubusa, v spodnjem pa tvorijo živahen kontrast svetli fasadi. Za senčenje steklenih površin so vgrajene zunanje aluminijaste žaluzije v podometni izvedbi.

Svetla in prostorna notranjost hiše V pritličju so dnevno-bivalni in pomožni prostori. Zelo koristno vlogo odigra garedroba, ki omogoča shranjevanje raznih stvari, ki so nam v drugih prostorih v napoto (zimska oblačila in čevlji, športna oprema …). V nadstropju pa so dve veliki otroški sobi, spalnica z garderobo ter kopalnica. Iz spalnice je mogoč dostop tudi na več kot sedem kvadratnih metrov velik zaprt balkon. Notranji prostori so načrtovani tako, da zagotavljajo funkcionalno in udobno bivanje pri optimalni kvadraturi objekta. Notranjost objekta je svetla in prostorna ter tako kot zunanjost z raznimi detajli in idejami investitorja dodelana do popolnosti s pridihom modernega minimalizma.

Hiša je grajena v konstrukcijskem sistemu Lumar Prestige. Stenski sistem odlikuje 32 centimetrov mineralne toplotne in zvočne izolacije ter difuzijsko odprt sistem gradnje. Ogrevanje je talno s toplotno črpalko tipa zrak/voda in na ta način ponuja trenutno najbolj optimalen in prijeten način ogrevanja. Za dodatno bivalno ugodje in vedno svež zrak v prostorih je v hišo vgrajen tudi kontroliran sistem prezračevanja z rekuperacijo in dobrim izkoristkom.

Hiša tako z nekaj manj kot 150 kvadratnimi metri uporabne površine zagotavlja odprte in svetle prostore ter povsem drugačno zunanjo arhitekturo zasnovo.

Ne spreglejte