Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 10. 2013,
14.02

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 18. 10. 2013, 14.02

6 let, 1 mesec

10 korakov do montažne hiše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

V podjetju Lumar smo na podlagi dolgoletnih izkušenj in pridobljenih znanj opredelili 10 korakov, ki vas bodo pripeljali do vaše nove hiše Lumar.

V preteklih tednih smo vam že predstavili IDEJO, predstavili DOKUMENTACIJO in SVETOVANJE, zdaj nadaljujemo s preostalimi koraki.

PROJEKTIRANJE Razlogov, zakaj smo prepričani, da je projektiranje smiselno prepustiti Lumarjevim strokovnjakom, je veliko. Vsekakor reference podjetja Lumar, kot podjetja z največ postavljenimi nizkoenergijskimi in pasivnimi objekti v Sloveniji, govorijo zase. Idejni projekt (IP) pripravljajo arhitekti, ki si jih izberete glede na svoj stil hiše. Če ideje o svoji novi hiši še nimate v celoti razdelane, predlagamo, da prelistate naše kataloge, stopite v stik z nami in uredili vam bomo svetovanje našega arhitekta.

Projekt za gradbeno dovoljenje (PGD) je projektna dokumentacija, ki nastane na osnovi vašega idejnega projekta in v katero se seveda lahko vključijo tudi morebitne spremembe, za katere ste se vmes odločili. Najpomembnejša lastnost je upoštevanje vseh projektnih pogojev, značilnih za vašo lokacijo, saj je od tega odvisna hitrost pridobitve gradbenega dovoljenja.

Projekt za izvedbo (PZI) je projekt, po katerem se izvede vaš objekt. V skladu z Zakonom o graditvi objektov (ZGO) morajo biti upoštevani vsi bistveni elementi iz PGD, s katerim ste pridobili gradbeno dovoljenje. Vsekakor v veliki večini primerov dokumentacijo PZI izvajamo na Lumarju, saj prav gotovo najbolje poznamo svoj produkt in vam tako najlažje svetujemo.

Projekt izvedenih del (PID) je dokumentacija, ki jo izdelamo na zahtevo kupca. Potrebna je v primeru, če kot kupec želite pridobiti tudi uporabno dovoljenje, kar pa ni zakonska obveza za fizične osebe. Seveda pa so v našem primeru, ki smo proizvajalec montažnih konstrukcij, izvedena dela praktično identična projektu PZI.

FINANCIRANJE Financiranje vašega doma lahko izvedete na način, ki vam je dosegljiv in v danem trenutku najprimernejši. Krediti in ugodnosti so različni od banke do banke, se pa glede na razmere ti podatki tudi redno spreminjajo. Posebej bi izpostavili t. i. ekološke kredite, ki vam ob dokazilih, da gradite energetsko varčno hišo, trenutno prav gotovo zagotavljajo najugodnejše pogoje.

Prav tako je mogoče pridobiti kredit pri Eko skladu, ki spodbuja razvoj na področju varstva okolja z dajanjem kreditov oziroma poroštev za okoljske naložbe in z drugimi oblikami pomoči. Gre za kreditiranje naložb v sončne ogrevalne sisteme, celovite obnove eno- ali dvostanovanjskih stavb in nizkoenergijske oziroma pasivne novograjene stanovanjske objekte in nekatere posamezne ukrepe v okviru obnove obstoječih stanovanjskih stavb.

SUBVENCIJE Vsi, ki se zanimate za energetsko varčne objekte, ste že vsaj delno seznanjeni s subvencijami, ki jih kot kupec lahko dobite ob odločitvi za nakup energetsko varčne ali pasivne hiše ter nekatere tehnološke komponente. Tudi če o tem poglavju ne veste še ničesar, ni treba skrbeti, saj vam v Lumarju svetujemo glede vaših odločitev in vam pojasnimo prednosti in slabosti nekaterih tehnologij v primerjavi z nabavnimi cenami, izkoristki oz. prihranki v eksploatacijski dobi vaše hiše ter pridobljenimi sredstvi iz naslova subvencij. Ob nakupu hiše Lumar vam pomagamo urediti vso potrebno dokumentacijo za pridobitev takšnih subvencij, saj tudi sami izvajamo izračune energetske bilance (PHPP).

IZVEDBENE FAZE GRADNJE Ne glede na dejstvo, da smo specializirani v gradnji na ključ, kjer se kot kupec izognete vsem nepotrebnim usklajevanjem s podizvajalci in imate samo enega sogovornika do popolne primopredaje, pa lahko pri nas kupite hišo v treh oblikah:

Izvedba na ključ po sistemu Lumar V tej izvedbi so zajeta vsa dela od temeljne plošče do vaše vselitve. V tej fazi manjkajo le še luči in notranja oprema. V naši ponudbi sta opisani prav vsa oprema ter raven obdelave: tip parketa, cenovni razred keramike, sanitarna oprema, tip fasade in možnosti izbire barve, stavbnega pohištva – okna, vhodna vrata, notranja vrata, balkonska vrata ter možnosti izbire barve teh. Izvedbo na ključ po sistemu Lumar zelo toplo priporočamo. Glede na naše znanje in dobro sodelovanje z našimi dolgoletnimi dobavitelji smo prepričani, da je takšna izbira najugodnejša. Ob vsem tem je pomembno poudariti tudi garancije, ki vam jih zagotavljamo ob izbiri izvedbe na ključ po sistemu Lumar. Četudi je redka, a okvara kakšne naprave je vselej mogoča. V času garancijske dobe sta dovolj le klic ali elektronska pošta, ki vas pripeljeta do rešitve. Prav tako bi opozorili vse, ki se odločate za nakup hiše, da skrbno preverite ponudbe različnih ponudnikov montažnih hiš, saj so lahko odstopanja od ponujenega obsega, pa tudi kakovostne ravni materialov in opreme, zelo različna.

Izvedba delni ključ po sistemu Lumar Izvedba delni ključ po sistemu Lumar zagotavlja nekaj svobode in lastne kreativnosti, če ste pripravljeni žrtvovati malo več časa za koordiniranje podizvajalcev. Pri tej izvedbi kupite hišo, ki jo prevzamete zunaj popolnoma dokončano od temeljne plošče naprej, v notranjosti pa so izvedene vse grobe električne in strojne inštalacije, brez fino montaže in brez sanitarne opreme, naše delo pa se konča z izvedbo estrihov. Izbira keramike, parketa in slikopleskarska dela so prav tako v vaši domeni. V tej različici je zajeta tudi vsa tehnološka oprema, vezana na zasnovo energetske varčnosti vaše hiše.

Izvedba zunaj dokončan objekt po sistemu Lumar Ta različica je za tiste, ki jim rok gradnje ni najpomembnejši ali prav nasprotno, ki zaradi finančnih ali drugih robnih pogojev razmišljajo o izvedbi svojega doma na daljši časovni rok. Izbrali pa jo bodo tudi tisti, ki kakšno delo radi izvedejo sami. Pogodba po tem načinu predvideva izvedbo zunaj dokončanega objekta, kar pomeni od temeljne plošče dalje vse, vključno s končano fasado in zunanjim stavbnim pohištvom ter vsemi krovsko-kleparskimi deli. Na ta način je objekt zaprt pred zunanjimi vplivi in pripravljen na vašo nadaljnjo uporabo. Manjkajo seveda vse električne in strojne inštalacije, estrihi in slikopleskarska dela. V Lumarju vam priporočamo izvedbo na ključ, saj naši preizkušeni podizvajalci s preizkušenimi materiali pod okriljem garancije Lumar prav gotovo zagotavljajo hitrejšo in bolj kakovostno izvedbo kot v lastni režiji.

OPREMA V ponudbi na ključ po sistemu Lumar vam ponudimo celotno izvedbo vaše hiše, kjer v opisu ponudbe najdete popolne definicije vseh materialov, ki se bodo vgradili. Vsi v osnovi ponujeni materiali spadajo v srednji in višji srednji kakovostni razred, pri čemer posebno pozornost namenjamo skrbni izbiri naših dobaviteljev v smislu kakovosti, dobavnih in garancijskih rokov ter poznejšega servisa.

GARANCIJA Eni najpomembnejših značilnosti Lumarja sta razvoj in nadzor kakovosti. Kronološko-sistematičen razvoj vsakega detajla, vezanega na estetski videz, še posebej pa tehnološki razvoj z vidika gradbene fizike in s tem povezane kakvosti bivanja uporabnikov hiš Lumar, nam daje samozavest. Samozavest v tolikšni meri, da pri nakupu hiše Lumar dobite 35 let garancije na konstrukcijsko stabilnost in trdnost objekta. Seveda je tudi pri opremi posebna pozornost namenjena čim daljšim garancijskim rokom dobaviteljev, kar je eden od pomembnih faktorjev pri njihovi izbiri.

VZDRŽEVANJE Življenjska doba montažne hiše je povsem primerljiva s klasično zidano, seveda ob rednem in pravilnem vzdrževanju. Določeni deli montažne hiše pa imajo zaradi svoje kakovosti tudi daljšo življenjsko dobo. Pri montažni hiši, kot pri vsaki drugi, je treba redno pregledovati streho, žlebove, stavbno-mizarske izdelke … V Lumarju kupcem hiš ob nakupu podarimo knjižico z nasveti vzdrževanja montažne hiše in pravilne uporabe sistemov.

Ne spreglejte