SiolNET. Dom Pametni dom
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsi koristni načini uporabe trdega mila

0,18

termometer

trdo milo |  | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Trda, danes že nekoliko "zastarela" oblika mila poleg svoje osnovne higienske funkcije ponuja še številne druge načine uporabe, s katerimi lahko v nekaj minutah opravite in si olajšate marsikatero domače opravilo.

miniaturno stanovanje Dom Osem kvadratnih metrov veliko stanovanje v središču Tokia #foto #video

Milo naj bi prvi začeli uporabljati Babilonci in stari Egipčani. Sestavine, ki so jih takrat uporabljali za mila, so bile maščoba, olje in sol. Sprva milo ni bilo namenjeno osebni higieni, temveč so ga uporabljali kot dodatek pri čiščenju kuhinjskih pripomočkov, nekateri pa tudi v medicinske namene.

Mila v trdi obliki že dolgo ne uporabljamo za čiščenje kuhinj, lahko pa postane praktičen pripomoček, ki pride prav pri različnih hišnih opravilih.

trdo milo | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Kot mazilno sredstvo pri vrsti pohištvenih zagat

Trdo milo je lahko nadomestilo za premazno sredstvo, ki ga uporabljamo za podmazovanje vodil predalov in drsnih vrat bivalnega pohištva.

Če imate težave s težkim odpiranjem ter zapiranjem predalnikov in vrat, nanesite milo neposredno na jeklena ali aluminijasta vodila. To bo mehanizem "zmehčalo" tako, da bo odpiranje in zapiranje postalo mnogo lažje. Ravno tako lahko trdo milo uporabite pri starem škripajočem pohištvu, nanesite ga na vodila vrat.

Pri sestavljanju pohištva se nemalokrat zatakne pri ročnem zategovanju vijakov. Privijanje si boste precej olajšali, če boste daljši del vijaka pred samim privijanjem v les premazali z milom, saj bo lažje drsel skozi les. Tako se vam ne bo treba po nepotrebnem naprezati. Enako lahko storite s ključi, ki se zatikajo pri oklepanju in zaklepanju vrat.

Hišni ljubljenčki s svojim grizljanjem in lizanjem radi uničujejo robove pohištvenih elementov. Da bi obvarovali pohištvo pred neljubimi poškodbami in okvarami, lahko tiste dele, ki so vašim živalim najljubši, premažete z milom. Okus po milu jih bo odvrnil od tega, da bi še kdaj storili kaj podobnega.

trdo milo | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Dolgotrajen osvežilec prostorov, ki preprečuje zameglitev ogledal

Neredno prezračevanje garderobnih omar lahko v teh ustvari neprijeten vonj, ki se začne prenašati na čiste obleke.

Milo lahko uporabite tudi pri zataknjenih zadrgah na oblačilih. Suho milo podrgnite po zadrgi in odpiranje bo postalo mnogo lažje.

Ravno tako lahko z milom sami izdelate osvežilec, ki ne bo samo preprečeval nezaželenih vonjav. Če uporabite tisto z vonjem sivke, lahko obenem dobite tudi sredstvo proti moljem, ki se radi zadržujejo v zatohlih omarah.

V staro krpo, bombažno majico ali vrečko položite milo in ga obesite za obešalnik. Tovrsten osvežilec lahko uporabite tudi v omari s čevlji in drugih prostorih, celo v avtu, če je treba.

Z milom lahko omehčate usnjene čevlje, da bodo ti bolj udobni. Podrgnite milo po notranji strani usnjenih čevljev, ki jih bo to omehčalo. Trdo milo deluje tudi kot pomirjevalno sredstvo ob pikih žuželk. Srbečico po piku lahko umirite, če po predelu podrgnete z mokrim milom.

Vsestranski je v kopalnici, saj preprečuje rošenje ogledal ob vroči kopeli in prhanju. Po ogledalih podrgnite s suhim milom. Nikakor ne smete dodajati vode, saj bo v tem primeru nastala milnica. 

Milo dobro vrtite in sledi obrišite s krpo. Naslednjič, ko boste ustvarili pravo savno v kopalnici, bodo ogledala presenetljivo ostala suha in uporabna. Enako lahko storite s svojimi dioptrijskimi in sončnimi očali.

trdo milo | Foto: Pixabay Foto: Pixabay Skriva nepravilnosti na steni, preprečuje madeže barv

Z milom lahko skrijete tudi raznovrstne nepravilnosti na steni, na primer luknjice, kjer so nekoč visele slike.

Luknjico napolnite z milom v barvnem odtenku stene, poravnajte ga s steno in na koncu ta del še prebarvajte.

Tudi pri barvanju pohištva ali oken je milo dobrodošlo. Če nameravate prebarvati okvir ogledala ali okna, pred samim barvanjem nanesite suho milo neposredno na steklo ali ogledalo.

Kapljice barve, ki so med barvanjem ušle, boste tako povsem preprosto odstranili z mokro krpo. Ta bo namreč ustvarila milnico, ki bo učinkovito razgradila barvne madeže.

Milo pa je zelo uporabno tudi pri vrtnarjenju. Preden se lotite dela z zemljo, v svoje roke in nohte vtrite trdo milo, s čimer se boste izognili kopičenju zemlje ob nohtih. 

divji kostanj Dom Divji kostanj ni užiten, a pomaga pri marsičem

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin