Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2013,
10.54

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ogrevanje tablica aplikacija

Petek, 11. 10. 2013, 10.54

4 leta, 9 mesecev

S tablico do zakurjene peči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Naprave, ki omogočajo upravljanje ogrevalnih sistemov prek računalnika ali pametnega telefona, nam lajšajo delo, predvsem pa skrbijo, da se naš dom ne spremeni v ledeno kocko.

Pregledali smo, kaj ponuja trg na področju "pametnega" ogrevanja. Pri tem ni pomembno le to, da po daljših počitnicah ne bomo vstopili v mrzlo stanovanje, temveč tudi to, da bomo s premišljenim ogrevanjem tudi privarčevali. Prilagajanje temperature v stanovanjih, kjer ni potrebe po upravljanju črpalke, ponujajo številni sistemi brezžične pametne regulacije ogrevanja, med njimi tudi Max!. Z njim prilagajamo temperaturo prek računalnika, interneta ali pametnega telefona. Zaradi pametnejšega načina ogrevanja lahko prihranimo pri porabi, saj omogoča določanje izklopa kurjave, medtem ko nas ni doma.

Upravljanje toplotne črpalke tako rekoč "iz dnevne sobe" s pomočjo računalnika, tablice ali pametnega telefona, omogoča tudi krmilnik Termotronic 3000 WEB, izdelek podjetja Termo-tehnika. Omogoča pregled, nadzor delovanja in sestavljanje urnika delovanja za več dni vnaprej, upravljanje toplotne črpalke prek oblaka pa zahteva osnovno računalniško znanje. Za podatke, shranjene v oblaku, je zagotovljena najvišja stopnja zaščite osebnih podatkov, saj ni potreben vpis oziroma posredovanje osebnih podatkov v oblak.

Koliko porabi vaša hiša? Vse več uporabnikov se odloča tudi za aplikacije, ki omogočajo pametno zmanjševanje porabe. Ena takšnih je tudi aplikacija Porabi manj!, ki omogoča zmanjševanje družinskega proračuna ne le pri ogrevanju, temveč tudi pri prevozu, porabi električne energije in hlajenju. Po vpisu podatkov – ti naj bodo čim bolj natančni – prejmemo izračun stroška na letni ravni. Če je strošek previsok in emisij preveč, vam sistem ponudi ukrepe za učinkovito rabo energije – zamenjavo oken, dodatno izolacijo fasade, podstrešja. Ob tem se postavi vprašanje: naložba, ki se čez leta povrne, ali naložba, ki "leti" skozi okna?

Sistem za nadzor porabe energentov in vode ponuja tudi Petrol. Z Monitelom lahko spremljamo porabo plina, kurilnega olja, biomase, elektrike in vode, vse to pa lahko z dokupom naprav razširimo v pametni dom.

Regulacija s pametno hišo Celovit sistem predstavljajo pametne hiše, ki v zadnjih letih postajajo nov trend. V pametni hiši lahko uporabnik poljubno nastavlja tedenski urnik prek računalnika, tablice in mobilnega telefona. Kot priročna rešitev se pokaže med daljšo odsotnostjo, ko lahko ogrevanje nastavimo na minimum in tako zmanjšamo porabo energije. Pametna hiša, ki zajema še veliko več kot le spremljanje in reguliranje ogrevalnega sistema, simulira našo prisotnost s t. i. "živo hišo", zato se lahko dobro obnese tudi kot odganjalka vlomilcev.

Sicer pa lahko prvi korak k zmanjšanju stroškov ogrevanja naredimo z vpisom nekaterih podatkov, na primer na spletni strani Ogrevanja.si. Na njej izpolnimo podatke o velikosti ogrevalnih površin, tipu energenta, toplotnih izgubah in opisu objekta, ta pa nam preračuna, v kateri energetski razred se uvršča naš objekt in kateri energent najbolje ustreza našim razmeram.

Ne spreglejte