Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 7. 2018,
9.09

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

opremljanje doma Komarniki zaščita pred soncem okna

Nedelja, 8. 7. 2018, 9.09

5 let, 9 mesecev

S komarniki do zaščite pred nezaželenimi žuželkami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
komarnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poletje je čas, ko na plan pridejo različne žuželke in insekti. Muhe, komarji, sršeni, ose, čebele in kobilice so lahko izjemno nadležni, še posebej če najdejo pot do vašega doma. S trajno namestitvijo komarnikov lahko na naraven in povsem neinvenziven način preprečite njihov vstop v dom. Niso pa uporabni samo kot zaščita pred žuželkami, saj so veliko bolj vsestranski.

Osnovna funkcija komarnikov je zaščita pred vdorom insektov v notranje prostore. Čeprav jih v tujini poznajo že več desetletij, so se pri nas začeli uveljavljati in prodajati šele pred nekaj leti. Poleg tega, da preprečujejo vstop majhnih živali v prostor, imajo komarniki še vrsto drugih uporabnih funkcij, ki lajšajo bivanje in vzdrževanje prostorov.

komarniki | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zaščita pred soncem

Ker so komarniki sestavljeni iz gosto tkane mreže v ponavadi temnejšem barvnem odtenku - odvisno od tega, za katero barvo komarnika se odločite -, so lahko poleti dobra zaščita pred močnimi sončnimi žarki.

Poleg tega ščitijo okna pred močnimi nalivi in ledeno točo. Ko padajo ledene kocke, te ne dosežejo okna, ampak se odbijajo od mreže.

Obenem namestitev komarnikov olajša vzdrževanje oken, saj prepreči nalaganje prahu, pajčevin in drugih smeti na okensko površino, kar pomeni, da vam jih ne bo treba pogosto čistiti. V spomladanskih in poletnih mesecih, ko po zraku potuje cvetni prah, lahko komarniki preprečijo vdor alergenov v dom. Svoje prostore boste lahko nemoteno zračili, ne da bi s tem tvegali vdor alergenov in alergijske reakcije.

klimatska naprava
Trendi Kako izbrati pravo klimatsko napravo?

Kateri komarnik je primeren za vas

Na trgu je mogoče dobiti več različnih vrst komarnikov. Izbira je odvisna od tipa oken in tega, kaj želite z njimi doseči. Prevladujejo rolo, plise, drsni, krilni in fiksni komarniki. Rolo komarniki se prilagodijo glede na potrebo.

Rolo komarnike namestite podobno kot rolete. Nad okno postavite rolo omarico, ki deluje kot zaščita mreže pred neugodnimi vremenskimi vplivi. Ker jih navijate, jih je med neuporabo najlažje skriti, kar pomeni, da ne bodo kazili pogleda na vaša okna. Sistem rolo komarnikov vključuje tudi zaščito, ki zagotavlja stabilnost mreže ob vetrnem vremenu. Tako kot rolete imajo rolo komarniki vgrajeno zavoro, ki obvaruje mrežo ob navijanju in zavijanju.

Plise komarniki so sestavljeni iz nagubane harmonične mreže, ki se ob neuporabi stisne ob strani, zato so takšni komarniki odlična izbira za tiste, ki nimajo veliko zunanjega prostora. Še posebej so priljubljeni za namestitev na balkonska vrata.

Drsni komarniki so bolj kot za zaščito oken primerni za zaščito prehodov, vhoda v hišo, balkonov in teras. Za namestitev tega tipa komarnika morate imeti na vsaki strani vrat dovolj prostora za premikanje komarnika levo ali desno.

Krilni komarniki so najprimernejši za prehode, saj jih namestimo tako kot vrata. Ta vrsta komarnikov omogoča prehod čez njih, zato so najprimernejši za namestitev pred vhod in balkonska vrata. Komarnik ima nameščen magnetni sistem, kar pomeni, da se po odpiranju "vrata" komarnika samodejno zaprejo.

Fiksni komarniki so primerni za tista okna, ki jih ne odpirate pogosto, torej niste odvisni od okenske funkcionalnosti. Te komarnike najpogosteje nameščamo na straniščna in kopalniška okna. Ker gre za trajnejšo namestitev, je njihov videz nevpadljiv in ne kvari celotne podobe vašega doma. Fiksne komarnike lahko kot cenejšo alternativo izdelate tudi sami.

Material mreže prav tako pomemben

Kakšen material mreže boste uporabili, je odvisno od želene zaščite. Prav tako je pomembna gostota tkane mreže - bolj gosto tkane ponujajo večjo zaščito in omogočajo manjše pronicanje svetlobe. Na trgu lahko dobite celo jeklene mrežice, primerne za okna, ki jih želite obvarovati pred morebitnimi vlomi. Obstajajo tudi mrežice, ki ščitijo vaš dom pred vdorom električnega sevanja.

mreža komarnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Kdaj in kako jih namestiti

Nove komarnike je najbolje namestiti takoj ob nakupu novih oken pri istem izvajalcu, saj se bodo ti najbolje skladali z videzom okna in kakovostjo materiala.

Ob nakupu oken si lahko omislite rolo ali drsne komarnike. Te je namreč najlažje kupiti skupaj z okenskim okvirjem.

Če se odločate za nakup komarnikov, a ne nameravate menjati oken in vrat, izberite komarnike, ki bodo najbolj ustrezali oknom, ki jih že imate. V tem primeru pridejo v poštev snemljivi komarniki, kakršni so fiksni, saj jih lahko kasneje zamenjate, ne da bi pri tem poškodovali okenski okvir in samo okno.

Namestitev komarnikov prepustite izvajalcem, saj gre za dolgotrajnejši nakup, nepravilna postavitev pa lahko poškoduje mrežo ali način odpiranja. Pri rolo komarnikih si lahko omislite tudi elektronsko funkcijo odpiranja in zapiranja, za kar bi moral poskrbeti izvajalec.

Fiksne komarnike lahko namestite sami, a morate biti pri tem pazljivi in natančno izmeriti dimenzije okenskega okvirja in mreže. Poleg tega boste morali pravilno napeti mrežo. Ne sme biti nameščena preveč ohlapno, ker lahko odpade.

komarniki | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Potrebno bo vzdrževanje

Vsaj enkrat na letni čas se lotite čiščenja komarnika, da z njega poberete nabrane smeti in odmrle žuželke. To boste najlažje storili s sesanjem ali brisanjem s suho krpo.

Pri tem ne uporabljajte nikakršnih kemičnih čistil, saj lahko poškodujete mrežo in oslabite material.

S pravo oskrbo komarnikov lahko ti zdržijo tudi več desetletij.

mušice
Trendi Kako se znebiti nadležnih mušic v kuhinji
Ne spreglejte