Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 10. 2013,
7.53

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 10. 2013, 7.53

6 let, 1 mesec

Prihodnost prinaša vrtce v pasivni tehnologiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Vsi si želimo živeti čim boljše življenje v čim bolj zdravju prijaznih domovih. Pozabljamo pa, da morajo biti okolju in zdravju prijazne tudi vzgojno-varnostne ustanove in ustanove, v katerih delamo.

Že pred leti smo se v podjetju Lumar IG odločili, da bomo razvijali in proizvajali le inovativne in okolju prijazne nizkoenergijske ter pasivne montažne objekte. Naša prioriteta je izbor kakovostnih ekoloških materialov, naprednejši tehnološki postopki, estetika ter trajnosti razvoj. Svoje izkušnje, znanje, certificirano tehnologijo Lumar PASIV in njene prednosti uspešno prenašamo tudi na gradnjo večjih objektov. Ob tem je treba poudariti vzgojno-varstvene ustanove, uporaba pasivnih sistemov za gradnjo vseh vrst javnih objektov pa mora postati praksa.

Izpostavljamo dva primera montažnih vrtcev Vrtec Apače, arhitekturno razdeljen na dva dela, se razteza na 1.132 kvadratnih metrih površine. En del je namenjen igralnicam, drugi delovnim prostorom in kuhinji. Ker smo uporabili naravne in okolju prijazne materiale, vrtec minimalno obremenjuje okolje. Zgrajen je z našim certificiranim konstrukcijskim sistemom Lumar PASIV, za katerega smo dobili številna domača in mednarodna priznanja. Predvideni delež prihranka rabe energije na letni ravni je kar 82 odstotkov. Na strehi vrtca je vgrajenih približno 25 kvadratnih metrov sončnih kolektorjev, ogrevanje pa je predvideno prek toplotne črpalke.

Vrtec Tišina ima 670 kvadratnih metrov skupne površine in je prizidek Osnovne šole Tišina. Zasnovan je kot štirioddelčen pritlični objekt z razgibalnim podolgovatim tlorisom dolžine 59 metrov in maksimalne širine 16,8 metra. Uvršča se v razred nizkoenergijskih objektov s porabo primarne energije za ogrevanje manj kot kWh/m² letno. Grajen je s konstrukcijskim sistemom Lumar PASIV, koncept energetsko učinkovitega ovoja pa je z vidika trajnostne gradnje dopolnjen z zeleno streho. Sistem ogrevanja si vrtec deli z osnovno šolo, toploto za sanitarno vodo bo zagotavljala toplotna črpalka.

 

Oglasno sporočilo

Ne spreglejte