Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 8. 2013,
8.02

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 17. 8. 2013, 8.02

6 let, 1 mesec

Znebite se neprijetnega vonja v kuhinji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Kuhinja je prostor, iz katerega se po navadi vijejo omamne vonjave. A če ne poskrbimo za primerno higieno, se vonjave lahko hitro spremenijo v neprijetne.

Čeprav moramo red in higieno vzdrževati v vsakem kotičku našega doma, pa je ta še posebno pomembna v naši kuhinji. V njem se namreč med kuhanjem dnevno zamenja nešteto vonjav, poleg tega pa ostanki hrane v pomivalnem koritu ali več dni stare smeti v košu prej ali slej zahtevajo svoj davek – neprijeten vonj. Pomembno je, da najdete njegov izvor in se ga nato tudi znebite.

Naj bo pomivalno korito vedno čisto Če neprijeten vonj, čeprav ste vso kuhinjo očistili, še vedno ostaja, lahko krivca iščete v pomivalnem koritu, to je zaradi prisotnosti vlage pravi raj za bakterije. Korito zato dnevno čistite z gobico in praškom, še bolj učinkovito pa bo, če ga občasno očistite še z mešanico kisa in vode oziroma sode – s tem boste namreč nevtralizirali neprijeten vonj. Redno zamenjajte tudi kuhinjske krpe, ki so prav tako raj za bakterije.

Pomivalni stroj ni izhod v sili, ko pridejo gostje Ni dovolj le, da umazano posodo zložite v pomivalni stroj in tako pričarate vzdušje čistoče. Iz njega bo namreč, če posode ne boste dali takoj oprati, začelo zaudarjati. To lahko preprečite tako, da s posode, preden jo zložite v pomivalni stroj, odstranite ostanke hrane, vanj pa za svežino položite polovico porabljene limone.

Dnevno praznite koš za smeti Glavni povzročitelji neprijetnih vonjav v košu za smeti so stara embalaža in ostanki hrane. Koš, predvsem tisti z organskimi odpadki, praznite dnevno, če pa imate na vrtu kompostnik, odpadke odnesite tja po vsakem obroku. Priporočljivo je tudi, da embalažo, predvsem od mleka in rib, preden jo odvržete v koš za smeti, sperete, saj s tem sperete tudi morebitni vzrok za neprijeten vonj. Proti neprijetnim vonjavam pa se lahko bojujete s koščki limonine lupine, ki jih položite poleg smetnjaka.

Redno čistite hladilnik in zamrzovalnik Velikokrat so vir neprijetnih vonjav v kuhinji tudi pokvarjena živila v hladilniku. En teden stara salama, več dni odprta konzerva koruze, paštete, stara in neuporabna zelenjava in sadje, ki sta počasi začela gniti, vsekakor niso živila, ki spadajo med sveže in užitne izdelke. Da bo v hladilniku vladal red, ga vsake toliko časa temeljito počistite, spotoma pa se znebite še živil s pretečenim rokom trajanja. Še trik, kako se v hladilniku znebiti neprijetnega vonja: na polico hladilnika postavite odprto posodico kuhinjske sode. Ta bo namreč vsrkala vse neprijetne vonje.

Ne bodite packi med kuhanjem in po njem Čeprav se vam mudi s pripravo kosila, si vseeno vzemite minuto ali dve več in bodite pri tem higienski. Če vam na tla po nesreči padejo kapljice omake, vzemite pomivalko in jih takoj obrišite, saj boste v nasprotnem primeru vi ali vaši družinski člani kapljice ponesli po stanovanju. Prav tako bodite pozorni na ostanke hrane na štedilniku, saj se ti ob ponovnem kuhanju segrejejo in razširijo neprijeten vonj. Pri trdovratnih madežih uporabite mešanico kisa in vode, odlično pa bo svojo nalogo opravil tudi razmaščevalec.

Ko končate kosilo, ne pustite umazane posode v pomivalnem koritu ležati do večera, ampak jo pomijte takoj. Tako se vam hrana ne bo zasušila in oddajala neprijetnega vonja. Škodilo ne bo niti, če po vsakem kosilu na hitro pometete kuhinjska tla.

Kuhinja pa vam bo hvaležna tudi, če jo boste na vsake toliko časa temeljito očistili – pomili okna, omarice, kuhinjske aparate, svetila ter oprali zavese in vse druge tekstilne izdelke, ki jih uporabljate v kuhinji.

Ne spreglejte