Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 10. 2018,
11.00

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

ideje nasveti dekoracija dom

Ponedeljek, 8. 10. 2018, 11.00

5 let, 6 mesecev

Uporaba starega džinsa pri okrasnih dodatkih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
dekor z džinsom | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Džins že dolgo ni več samo material, iz katerega izdelujemo oblačila. Iz njega je mogoče izdelati tudi vrsto drugih dodatkov, ki polepšajo dom. Ker gre za tekstil, preprost za predelavo, lahko z njim ustvarimo edinstvene okrasne dodatke, ki bodo dali moderno podobo še tako pustemu prostoru.

Doseganje skandinavskega stila po načelu lagoma
Trendi Doseganje skandinavskega stila po načelu lagoma

Pobrskajte po svoji omari in verjetno boste naleteli na kavbojke, ki jih že lep čas ne nosite več. Zakaj jih ne bi reciklirali in predelali v zanimive okrasne dodatke, ki jih lahko naredite sami? Če radi ustvarjate, se boste z oblikovanjem džinsa zagotovo zabavali.

Džins lahko uporabite za praktično karkoli, saj je tkanina, ki jo lahko preprosto oblikujemo, obenem pa je zelo trpežna. Uporabite lahko več modelov kavbojk različnih odtenkov. Tako bodo vaše stvaritve še bolj pisane.

dekor z džinsom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Okrasne blazine za postelje in kavče

Najpreprostejši način uporabe džinsa za blazine je, da jih povsem oblečete v stare kavbojke. Če želite iti še korak dlje, lahko iz več parov starih kavbojk izdelate blazino z vzorci in tako prostoru dodate zanimivo teksturno dimenzijo.

Vzemite dva ali tri modele kavbojk in iz njih izrežite vzorce. Šablono vzorca lahko izdelate iz povsem navadnega kartona, ki ga nato položite na hlače in obrežete.

Bolj ko bo vzorec nenavaden, bolj bo blazina zanimiva. Predlagamo, da uporabite vzorce, kot so trikotniki, krogi, petkotniki ali šestkotniki. Pri vsakem modelu hlač izrežite enako število vzorcev.

blazina iz džinsa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preden se lotite lepljenja, predlagamo, da najprej preverite, kam bi jih namestili, da bo končni rezultat čim lepši. Nato poskušajte biti čim bolj natančni pri določanju razdalje enega vzorca do drugega. Pred lepljenjem jih zlikajte, da bodo čim bolj ravni.

Najprej jih zalepite z lepilom za tekstil, da se vam ob kasnejšem šivanju ne bodo premikali in da jih ne boste zašili poševno. Počakajte, da se lepilo posuši. 

Za konec robove vzorcev dodatno utrdite s šivanko in sukancem. Če želite, lahko na sredino vzorcev prišijete tudi gumbe, da bo blazina še bolj posebna.

Podstavki za kozarce in jedi

Iz kavbojk lahko naredite tudi podstavke za kozarce in jedi. Tako kot pri izdelavi blazin boste morali tudi pri teh izdelati šablono vzorca. Izmerite približno velikost podstavkov, tako da na vzorčno podlogo položite kozarce in krožnike. S tem korakom boste dobili lažjo predstavo o končni velikosti podstavkov.

Ko izdelate vzorec, ga položite na kavbojke in izrežite. Pri podstavkih odsvetujemo uporabo kartonaste podloge kot osnove, saj ta ne bo zdržala ob vlažnih pijačah.

podstavki iz džinsa | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najbolje je uporabiti podstavke, ki jih že imate doma, lahko pa jih kupite v ta namen. Vzorec pred lepljenjem zlikajte.

Uporabni so tudi šivani robovi kavbojk. Narežite jih na trakove in spletite v poljuben vzorec v velikosti podstavka za pijačo. Iz šivanih robov boste težje izdelali podstavke za krožnike, saj bi za to potrebovali več kavbojk.

Lahko pa izdelate povsem uporaben podstavek za vroče lonce. Robove lahko spletete v vzorec ali izrezane povežete v tesno stisnjen krog. Debelejši ko so sloji, bolj trpežen bo podstavek.

Iz žepov kavbojk lahko naredimo prtičke za pribor

Uporaba papirnatih prtičkov pri vsakem obedovanju ni najbolj ekološka. Če kdaj gostite večerje ali kosila, lahko svojo mizo na povsem preprost način okrasite z džinsom.

Iz kavbojk izrežite žepe in jih uporabite kot prtiček ali podstavek za jedilni pribor. V žepek položite nože, vilice in žlice. Žepe boste lahko vedno znova uporabljali, saj jih lahko operete v pralnem stroju.

dekor z džinsom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Iz žepov lahko ustvarite tudi odlagalno polico. Na trdo podlago v vrsto zalepite nekaj žepov, podlogo pa obesite na zid. Žepe lahko uporabljate v kopalnici kot odlagalno površino za toaletne pripomočke ali kozmetiko. Uporabni so tudi v garaži pri sortiranju orodja.

Svoje mesto lahko najdejo tudi v otroških sobah, kjer lahko vaši otroci vanje spravijo barvice, flomastre, lasne sponke, elastike in preostale pripomočke, ki jih zlahka izgubijo.

Žepke lahko uporabite tudi kot poličke pri sušenju zelišč. Prednost je v tem, da lahko na material z alkoholnim pisalom napišete, za katero vrsto začimbe gre.

Okrasne lončene vaze

Če želite olepšati stare lončene vaze, na katerih se poznajo sledi starosti in poškodb, jih lahko "preoblečete" v džins. Za to je najbolje uporabiti spodnji del hlačnic. Izmerite vazo in odrežite hlačnico.

Spodnji del hlačnic, kjer je šiv, je najbolje uporabiti pri zgornjem delu vaze, saj boste tako ustvarili obrobo, ki bo delovala kot okrasni vzorec.

Šivanje ne bo potrebno, saj boste material zgolj zalepili na površino vaze. Ob uporabi džinsa kot materiala za vaze boste morali biti zelo previdni, da džinsa ne zmočite ali umažete z zemljo, ker vaz na žalost ne bo mogoče prati, saj bi uničili džins.

dekor z džinsom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

dekorativna lestev
Trendi Lestev kot zanimiv okrasni dodatek, ki prinaša domačnost
Ne spreglejte