Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 2. 2013,
9.51

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cvetje nasvet

Sreda, 27. 2. 2013, 9.51

6 let, 1 mesec

Triki cvetličarjev: sladkor in vodka, da bo cvetje dalj časa sveže

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Rezano cvetje lahko v vazi vse prehitro ovene, a znanih je nekaj trikov, ki podaljšujejo življenje cvetlic. Aspirin, vodka in sladkor bodo podaljšali življenjsko dobo rož.

Obstaja nekaj postopkov, s katerimi bomo lahko dolgo časa uživali v rezanem cvetju. Prvo pravilo je redna menjava vode v vazi, ki naj bo sobne temperature.

Še preden rože postavite v vazo, odrežite konico stebla. Najbolje bo, da to storite z ostrim kuhinjskim nožem ali vrtnimi škarjami, običajnim se raje izogibajte, saj te pecelj stisnejo in s tem pospešijo propadanje cvetlice. Nasprotno poševni rez z nožem omogoča večji dotok vode, zaradi česar je vitalnost rastline daljša.

Da bi šopek ali cvetlica zdržala kar se da dolgo, cvetličarji poznajo nekaj metod, ki preprečujejo razvoj bakterij in rastline dodatno oskrbujejo s hranljivimi snovmi. V liter vode tako zmešajte dve žlici svetlega kisa in dve žlici sladkorja. Kis preprečuje razvoj bakterij, sladkor pa je hranilo.

cvetje miza | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Poleg tega bo učinkovalo, če boste v vodo nasuli malo zdrobljenega aspirina, dodali nekaj kapljic belila ali vodke, multivitaminsko tableto ali kanček sode bikarbone. Vsaka izmed teh snovi podaljšuje rok trajanja rezanega cvetja.

Vendar z dodatki v vodi ne pretiravajte in ne uporabite kar vsega naštetega, odločite se za eno izmed snovi. Še vedno je najpomembnejše, da vsak drugi dan vodo v vazi zamenjate s svežo. Pri menjanju vode je dobro sprati tudi spodnji del stebla. Curek vode sobne temperature bo rastlino vidno osvežil.

Cvetlice brez listov so bolj krepke Čeprav so vam morda bolj všeč cvetlice z listi, je znano, da ti rastlini dodatno jemljejo energijo. Namesto da bi voda s hranilnimi snovmi potovala neposredno do cveta, se zadržuje v listih.

Lak za lase bo učvrstil tudi rože Cvetlice bodo v vazi ostale dolgo pri življenju, če jih boste poškropili z lakom za lase, a samo s spodnje strani listov. Razpršila rastlini ne približajte na več kot pol metra.

 

Ne spreglejte