SiolNET. Dom Oprema in dekor
1,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Arhitekturni nasvet

Tako je videti malo drugačna kuhinja z otokom

1,93

termometer

kuhinja otok
Foto: Pixabay

Predstavljamo predlog za izvedbo kuhinjskega otoka na malo drugačen način. 

Bralec nam je poslal skico prostora bodoče kuhinje z jedilnico. Ta je del večjega prostora, ki bo med drugim dnevni prostor. Bralec si je po svoje zamislil postavitev, preden stvar izvede, pa bi rad videl še kakšno različico. Prostor stavbe oziroma stanovanja je sicer še v gradnji. 

V prispevku predstavljam zamisel za prostor, namenjen bodoči kuhinji z jedilnico. Iz priloženih mer prostora je razvidno, da je prostor zasnovan za klasično postavitev kuhinjskega dela.  

kuhinja Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Predlog rešitve: 

Predlagam izvedbo delovnega otoka. To se lahko izvede s postavitvijo otoka pred osnovni kuhinjski niz, ki predstavlja prostor vgradnega hladilnika, skrinjo, pomivalno korito s pomivalnim strojem, pečico, prostor za zabojnike za odpadke, prostor izvlečnih omar, prostor visečih omaric in podobno.

Tako lahko delovni otok sredi kuhinje s kuhalno ploščo služi kot jedilna miza za najmanj pet oseb (opcijsko z raztegljivim elementom do okna za več oseb).

Na tak način kuhinja z otokom in jedilnim prostorom lahko deluje kot enotna zasnova.

Namesto nog (podpore) jedilnega dela lahko izvedemo tudi omarice, na primer za shranjevanje, kar je razvidno tudi v referenčnem primeru, ko je noga v funkciji prostora za shranjevanje vina.

kuhinja Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Še nekaj drugijh rešitev: 

 

Small kitchen #small #smallkitchen #kitchen #kitchendecor #wine #winespace #antracite #white #whiteinterior #myproject #project #kitchenisland

A post shared by arhitektka jana malensek (@arhitektkajanamalensek) on

Osnovni kuhinjski niz pa lahko izvedemo na način kuhinjskega mostu. Pri tem so viseče omarice tik nad delovnim pultom (in pomivalnim koritom) v tipski globini, nad njimi pa se omarice izvedejo v globini visokih omar, kar je razvidno tudi v dveh spodnjih primerih.

 

Kitchen niche #niche #kitchendesign #whiteinterior #antracite

A post shared by arhitektka jana malensek (@arhitektkajanamalensek) on

Prilagam še nekaj referenčnih primerov:

 

Kitchen simplicity ... often less is more #sarahwallerdesign #sarahwallerbuilding

A post shared by Sarah Waller Architecture (@sarahwallerarchitecture) on

 

VPRAŠAJTE ARHITEKTA

Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO: Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media d.o.o. ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov.  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin