Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
10.55

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasveti ideje dom rastline

Petek, 1. 10. 2010, 10.55

6 let, 1 mesec

Rastline v notranjem prostoru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Doma ali na delovnem mestu bi bilo brez rastlin kar nekam prazno. Zato so obvezen del opreme notranjih prostorov, ki okolje poživijo in mu vdahnejo kanček domačnosti.

Paleta listnih in cvetnih barv je zelo bogata, prav tako oblik in tekstur. Izberemo pa takšne, ki bodo lepo sovpadale s pohištvom, velikostjo prostora in dejavnostjo, ki se tam odvija. Poleg tega, da so lepe in da z njimi nikoli ne bomo sami, pa nam rastline v notranjih prostorih pomagajo tudi drugače. Čeprav se nam zdi, da samo rastejo, zelenijo in cvetijo, pa za nas opravljajo zelo pomembno delo. Njihova vloga pri ustvarjanju zdravega okolja in čiščenja zraka s pobiranjem škodljivih kemikalij je nesporna. Zato naj najdejo svoje mesto povsod, kjer se odvijajo poslovne dejavnosti in je okolje prepojeno s stresnimi elementi.

Rastline za poslovne prostore

V poslovnem okolju rastline niso samo okrasni dodatek, temveč so prave bojevnice, ki blažijo hrup, osvežujejo zrak in pomagajo k ustvarjanju manj stresnega okolja. V sodobnih poslovnih prostorih s klimo in veliko svetlobe so pogoji za uspevanje rastlin naravnost idealni in podobni tistim v rastlinjaku. Temperature so čez vse leto konstantne, zato bodo v takšnem okolju lepo uspevale.

Ustrezne rastline

Kljub dobrim rastnim pogojem se pri opremljanju poslovnih prostorov odločamo za rastline, ki so trpežnejše in bodo lepo uspevale, če jih bomo pustili kar se da pri miru. Seveda je potrebno nekoga zadolžiti za zalivanje in osnovno oskrbovanje, da se nanje v poslovni vnemi kratko malo ne pozabi. Fikusi so priljubljene rastline, ki se ponašajo z obliko, velikostjo in skromnostjo, podobno pa velja tudi za filodendron in monstero.

spatifil, samolist | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vpliv rastlin na počutje

Če imamo v prostoru samo eno rastlino, nikoli ne bomo sami. Pravijo, da se je treba z rastlinami pogovarjati, v zahvalo pa nam bodo lepo uspevale in pomagale na različne načine, tudi pri doseganju boljših poslovnih rezultatov. Njihov vpliv na počutje je pozitiven, zato jih pogosto videvamo v nakupovalnih središčih, kjer nas spodbujajo k zapravljanju. Boljše kot smo volje in lepše kot je okolje več bomo zapravili. In to po višjih cenah. Tudi okrevanje med boleznijo, sproščanje zaradi vsakodnevnega stresa in sprejemanje pravih poslovnih odločitev je učinkovitejše v okolju, kjer je tudi nekaj zelenja. Kljub temu je rastlin v prostorih, kjer se odvijajo npr. šolske in zdravstvene dejavnosti, malo, predvsem zato, ker enostavno nihče nima časa, da bi zanje skrbel. Za najem notranjega vrtnarja pa se v že tako večnem pomanjkanju denarnih sredstev sploh ne razmišlja.

Čistilci zraka

Z zelenjem in aktivnostjo procesov so rastline v notranjih prostorih tudi prave čistilne tovarne. Prav zaradi tega se bolje počutimo, saj vpijajo mnoge negativnosti, ki se sproščajo med poslovanjem. Pohištvo, tla, okna, stene, računalniška in druga pisarniška oprema vsebujejo kemikalije, s katerimi so prebarvane, zaščitene ali kako drugače prepojene, te pa se sproščajo v zrak. Zaradi tega se slabše počutimo, pojavijo pa se lahko tudi različna bolezenska znamenja, kot so kašelj, kožni izpuščaji, glavoboli ipd. Vse te negativnosti pa bodo močno zmanjšane s prisotnostjo rastlin, posebej tistih z veliko listno površino.

Ne spreglejte