SiolNET. Dom Oprema in dekor
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prosojna vrtna hiška, ki je tudi rastlinjak (foto)

2

termometer

V prosojnih vrtnih hiškah je mikroklima optimizirana, zato si v njej lahko podaljšate sezono uživanja na vrtu in jo hkrati uporabite tudi za rastlinjak.

Prosojna vrtna hiška je zasnovana tako, da je čas na vrtu v njej mogoče preživljati tudi, ko letni čas temu ni več najbolj naklonjen. Prav tako je v mrzlem delu leta v njej mogoče oblikovati rastlinjak.

Tovrstna zasnova vrtnih hiš z rastlinjakom je pilotni projekt danskega arhitekturnega studia Shjworks, ki so jih za preizkušnjo postavili na sever Köbenhavna. Strukturo hiške sestavljajo tri povezane kupole, skozi njihove prosojne površine notranjost ogreva sonce, notranji sistem pa uravnava ventilacijski sistem.

Vrtne hiške so tako še posebej priročne za sedenje na vrtu v zgodnji pomladi in pozni jeseni, pa tudi v hladnem in vetrovnem poletnem dnevu, ki na severu ne ponuja prav visokih temperatur. Sedenju in uživanju na vrtu je namenjena srednja kupola z lesenim podom, ki je tudi najbolj prostorna. Drugi dve, povezani z osrednjo, pa predstavljata rastlinjak, v katerem lahko gojite okrasne rastline ali pa si omislite zelenjavni vrt.

Objekt za proizvodnjo ni zapleten, prav tako je v svoji oblikovalski zasnovi fleksibilen, saj je glede na prostorske zahteve postavitve mogoče njegovo obliko in velikost prilagoditi.

Arhitekturno idejo danskega studia je mogoče uporabiti za zasebni prostor, kot na primer vrtno hiško, njena drugačna vsebina in kontekst pa bi lahko predstavljala tudi javno uporabo. V urbanem prostoru bi na ravni strehi nameščene kupole lahko predstavljale priložnost za urbano vrtičkarstvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin