Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
1. 12. 2016,
19.26

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Polona Pačnik porcelan kavne skodelice prazniki prazniki

Četrtek, 1. 12. 2016, 19.26

6 let

Priljubljene skodelice slovenske ilustratorke so dobile nove obraze

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Foto: Romina Ivančič

Polona Pačnik je ena od tistih ustvarjalk, ki že nekaj časa skrbijo za dobro družbo ob kavi. Zdaj je svojim izbrancem dodala še nove, med njimi je tudi kar nekaj izbrank.

Na skodelicah Polone Pačnik, hudomušno oživljenih s tankimi črnimi črtami, je bilo do zdaj kavo ali čaj mogoče srkati že v družbi Ivana Cankarja, Franceta Prešerna, Fride Kahlo, Nikole Tesle … V kavarniško ekipo je tako povabila vse od literatov do znanstvenikov, tudi sosedov.

Dobra kava s fino spremljavo V novi seriji se je na procelanu znašla tudi mama, ilustratorka Polona Pačnik, ji je pripisala takšno osebnost: "Obožuje hojo na dolge razdalje, v zadrego svojih otrok  je povsem brez smisla za modo. Zgodbe, ki krožijo o njej, so strah srednješolske mladine. Je najbolj ljubeča.
Še posebno primerna za maratonce, triatlonce in druge vrhunske športnike, saj kofetanje z njo izboljšuje vzdržljivost in požrtvovalnost."
 | Foto: Arhiv PolonaPolona V novi seriji se je na procelanu znašla tudi mama, ilustratorka Polona Pačnik, ji je pripisala takšno osebnost: "Obožuje hojo na dolge razdalje, v zadrego svojih otrok je povsem brez smisla za modo. Zgodbe, ki krožijo o njej, so strah srednješolske mladine. Je najbolj ljubeča. Še posebno primerna za maratonce, triatlonce in druge vrhunske športnike, saj kofetanje z njo izboljšuje vzdržljivost in požrtvovalnost." Foto: Arhiv PolonaPolona

A družba se je zdaj še povečala. Dobra kava namreč ne gre brez fine spremljave, vedno znova s svojimi izdelki spominja ustvarjalka. Za to pa ima sama, kar nekaj predlogov. Zdaj so tu še novi.

Osebnosti na kavi izbira in riše Polona Pačnik. "Sem tista, ki se spomnim, s kom bi rada kofetkala, potem pa ga narišem in mu napišem značaj. Sem tudi tista, ki plačuje račune, ukazuje študentom, dela imenitne tabele v excelu, pomiva kavne džezve in pometa po pisarni," nabor nekaterih del, ki spremljajo nastajanje serij skodelic, našteje ustvarjalka. Seveda to niso vsa, med njimi je tudi njihova izdelava. Delajo jih na Češkem in Hrvaškem, v delavnicah porcelana, v katerih to počnejo že zadnjih šestdeset let.

Polona Pačnik rada riše in piše, kavo rada pije v dobri družbi, tako so nastale skodelice z osebnostmi. Te izbira in nariše sama, pripiše pa jim tudi njihove značilnosti, vedno duhovite. | Foto: Romina Ivančič Polona Pačnik rada riše in piše, kavo rada pije v dobri družbi, tako so nastale skodelice z osebnostmi. Te izbira in nariše sama, pripiše pa jim tudi njihove značilnosti, vedno duhovite. Foto: Romina Ivančič

Od popotnice do modne poznavalke

V novi decembrski seriji so se tako med ženskami popolnoma na novo pridružile še popotnica in pisateljica Alma Karlin, večna modna ikona Coco Chanel in Bun Princess. Elegantna in karizmatična Jovanka Broz, kot se te s fotografij in pripovedovanj svoje babice spominja ustvarjalka, in Cankarjeva mama pa se zdaj pojavljata na novih dimenzijah skodelic. Polona Pačnik o Coco na skodelici: "Ve, da šminka zabriše par let, vse podočnjake in pol gub. Ve tudi, da se je za dober plašč vredno za par mesecev odpovedati plačevanju položnic. Ve, da srečaš njegovo nekdanjo punco ali pa svojo prvo ljubezen vsakič, ko odideš od doma v 'ta komot' hlačah in z mastnimi lasmi. Zato ona vedno diši."
 | Foto: Arhiv PolonaPolona Polona Pačnik o Coco na skodelici: "Ve, da šminka zabriše par let, vse podočnjake in pol gub. Ve tudi, da se je za dober plašč vredno za par mesecev odpovedati plačevanju položnic. Ve, da srečaš njegovo nekdanjo punco ali pa svojo prvo ljubezen vsakič, ko odideš od doma v 'ta komot' hlačah in z mastnimi lasmi. Zato ona vedno diši." Foto: Arhiv PolonaPolona

Za vsako od teh ima Polona Pačnik svojo zgodbo. Coco je namreč tista, ki te opomni, da bodi vedno šik, saj boš ravno takrat, ko boš odšla ven v udobnih hlačah in z mastnimi lasmi, srečala svojo prvo ljubezen ali pa sošolko iz osnovne šole, ki te nikoli ni pustila pri miru, o tem liku duhovito pripoveduje ilustratorka.

Medtem ko je Alma na skodelici jutranje ali popoldanske kave družba, ki požene v svet in raziskovanje. Ali z besedami Polone Pačnik: "Alma je ta samostojna. Rada ima odprte meje in inteligentno družbo. Piše blog z naslovom “tožba samotnega popotnika” in ima več deset tisoč sledilcev na Instagramovem profilu @mojmalikitajec. Ve, da moraš v kovček poleg vizuma, zobne krtačke in brisače spakirati tudi pisalni stroj, skicirko in fotoaparat. Zna nositi kimono. Alma je krasna družba za popotnike, gostitelje airbnbja, tiste, ki si to želijo postati, in vse osebe, ki jim je še zmeraj neprijetno samim sesti na kavo."

Ne spreglejte