Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 4. 2013,
7.42

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

okrasni lonci Vrt Vrt vrtnarjenje okrasitev

Torek, 30. 4. 2013, 7.42

2 meseca

Polepšajte okolico doma s preprostimi okrasnimi lonci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Poleg začimb lahko v lonce posadite tudi marsikaj drugega. Z malo domišljije in občutka za estetiko lahko z okrasnimi lonci in preprostimi rastlinicami v njih popestrite okolico svojega doma.

V lep okrasni lonec lahko ob vhod hiše, na teraso oziroma tja, kamor vam srce poželi, posadite od iglavcev do lepo cvetočih poletnih rastlin. Izbor rastline in njihova velikost je na vas, pozorni morate biti le, da kupite počasi rastoče rastline, saj se boste tako izognili vsakoletnemu kupovanju novih loncev in presajanju.

Prvi korak do popestritve doma z okrasnimi lonci je, da izberete rastlino, ki bo krasila vaš dom. Ob tem morate biti pozorni na njene lastnosti, saj koreninski sistem nekaterih rastlin ni primeren za sajenje v lonec – nekatere korenine namreč potrebujejo veliko prostora. Ne smete pa pozabiti niti na lokacijo postavitve okrasnega lonca – vrsto rastline izberete tudi glede na to, ali gre za sočno, senčno ali polsončno lego.

 | Foto: Za tiste z bolj izbranim okusom in tudi bolj posebno lokacijo pa je dobrodošla popestritev tudi bonsaj, ki obiskovalcev vsekakor ne bo pustil ravnodušnih – seveda tistih, ki kaj dajo na rastline in videz doma.

Kako izbrati pravi lonec

Vsekakor velja pravilo, da ko ga boste videli, boste vedeli, da je pravi – da se popolno prilega vaši hiši oziroma stanovanju. Ker je tako materialov kot oblik nešteto, boste z nekaj raziskovalne žilice vsekakor našli svoj sanjski okrasni lonec. Z razliko od nekoč, ko so bili kakovostni okrasni lonci tudi zelo težki in dragi, pa danes ni tako. Tehnologija je namreč omogočila, da se s posebnim postopkom naredi imitacija glinene posode, ki pa je seveda občutno lažja in tudi cenejša. Med okrasnimi posodami pa boste našli tudi eleganten cink, ki je prav tako primeren za sajenje na prostem.

Pri izbiri teže posode pa je dobro upoštevati, da težja kot je posoda, večja je njena stabilnost.

Na kaj morate paziti?

Pri nakupu okrasnega lonca, ki bo svoje mesto zasedel nekje zunaj, bodite pozorni, da ima spodaj luknjo, skozi katero bo lahko odtekala odvečna voda. Pomembno je tudi, da je narejen iz materialov, ki jim mraz, voda in sonce ne pridejo do živega. V nasprotnem primeru, bo okrasni lonec kmalu potreboval obnovo.

Pri sajenju rastlin neposredno v lonce je dno posode priporočljivo napolniti z ostanki glinenih lončkov ali glinoporom. Ti materiali namreč služijo kot drenaža, poleg tega pa hkrati zadržujejo tudi vlago.

Namig: Že lonec v obliki vaze pred vašimi vrati bo gosta lepo sprejel in mu dal občutek domačnosti in sproščenosti. Da pa lonec ali vaza ne bosta samevala, vanju vtaknite poljubno dekoracijo ...
Ne spreglejte