SiolNET. Dom Oprema in dekor
7,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Počitniška hiša mlade družine v Trnovskem gozdu

7,10

termometer

Zasnovo počitniške hiše je v veliki meri narekovala lokacija, obkrožena z gozdovi. Izbira materiala – lesa – je bila tako ob težnji, da se objekt vpne v okoliško naravno kuliso, senzibilna arhitekturna odločitev.

Zasnova počitniške hiše na robu velike jase Trnovskega gozda, na razmeroma majhni gradbeni parceli, je bila želja mlade družine, ki sicer živi v tujini v večjem mestu. Nasprotje urbanemu vsakdanu tako predstavlja objekt sredi narave. Zasnova notranjosti, ki poudarja povezani in zračni bivalni del, v mirni okolici ponuja odprte možnosti za druženje.

Mejo med notranjostjo in zunanjostjo rahlja steklena fasada, prek katere je del notranjosti tudi okoliška pokrajina. Mejo med notranjostjo in zunanjostjo rahlja steklena fasada, prek katere je del notranjosti tudi okoliška pokrajina.

Pod arhitekturo lesene hiše se podpisujeta arhitektki Jana Hladnik Tratnik in Tina Lipovž iz ajdovskega Studia Pikaplus. V projektu sta ob potrebah in željah uporabnikov pozornost namenili odnosu hiše s prostorom, torej umestitvi, ki ne bo preglasila naravnega okolja.

Notranjost je zasnovana skozi odprte in prepletene prostore, ki tako poudarjajo sobivanja ter ponujajo možnosti za vsebinske hkratnosti in druženje. Notranjost je zasnovana skozi odprte in prepletene prostore, ki tako poudarjajo sobivanja ter ponujajo možnosti za vsebinske hkratnosti in druženje.

Že od začetka je bilo tako jasno, da bo objekt lesen, prekrili pa sta ga s temno kritino. Z velikimi steklenimi površinami, ki tvorijo fasado, je tako prek razgledov del interjerja tudi pokrajina. Meja med notranjostjo in zunanjostjo je na tak način v bivalnih prostorih in spalnicah, z izjemo kopalnice, razrahljana.

Svetli les v notranjosti poudarjajo beli detajli in črni izbrani oblikovalski kosi. Svetli les v notranjosti poudarjajo beli detajli in črni izbrani oblikovalski kosi.

Od druženja do igre in obedovanja

Bivalni prostori s kopalnico in savno so v pritličju, v nadstropju pa sta dve spalnici, ki se z notranjim balkonom odpirata in povezujeta z dnevno sobo prek kuhinje in jedilnice. Na ta način so prostori s poudarjanjem sobivanja na 80 kvadratnih metrih med seboj prepleteni.

Bivalni del s kuhinjo in jedilnico je v pritličju. Bivalni del s kuhinjo in jedilnico je v pritličju.

Umirjeno svetlo leseno notranjost, kombinirano s prav tako belimi detajli, poudarjajo izbrani oblikovalski kosi v črnem. Celovito sta tako povezani tudi zunanjost in notranjost objekta.  

V zgornjem delu hiše so spalni prostori

Gozd za intimo

Že zapisanemu v prostoru pa sta arhitektki želeli slediti tudi ob zunanji ureditvi hiše. To sta dosegli z uporabo prodca ter tlakovanjem iz naravnega kamna in lesa na terasi, ki se zliva v travnik. Na željo po zasebnosti sta odgovorili z zasaditvijo manjšega drevesnega pasu iz avtohtonih vrst, ki bo z leti še zrastel.    

Arhitektki sta sledili že zapisanemu v prostoru, zato sta uporabili prodec ter tlakovanje iz naravnega kamna in lesa na terasi, ki se zliva v travnik. Arhitektki sta sledili že zapisanemu v prostoru, zato sta uporabili prodec ter tlakovanje iz naravnega kamna in lesa na terasi, ki se zliva v travnik.

Komentarji

4

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • Kritik / 24.08.2016. ob 19:52 +2 0

    Ko jo obdela medved, ne bo več tako lepa :(

    +2 0
  • Dragon / 24.08.2016. ob 13:47 +1 0

    kje pa je ta lokacija?

    +1 0
  • moder / 24.08.2016. ob 08:34 +2 - 1

    Zelo lepo, samo to mi ni všeč, ker nima napušča.

    +2 - 1
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin