Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 8. 2013,
15.09

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

DIY

Petek, 16. 8. 2013, 15.09

6 let, 1 mesec

Od kupa starih kaset do modnih dodatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Mineva 50 let, odkar poznamo avdiokasete, a jih že nekaj let ne uporabljamo več. In kako jim povrniti uporabno vrednost na nekoliko drugačen način?

Če se vam doma na kupih kaset, ki jih že leta niste vtaknili v predvajalnik, nabira prah in bi konec tedna radi preživeli v ustvarjalnem in reciklažnem duhu, imamo za vas nekaj edinstvenih idej.

Torbica iz kaset

Če ste ena od tistih gospodičen, ki menijo, da torbic nikoli ni preveč, imate priložnost, da si jo naredite kar same! (Če ste eden od tistih gospodičev, ki bi svoji gospodični radi naredili torbico, je članek seveda namenjen tudi vam.) Koliko kaset boste za projekt potrebovali, je odvisno od tega, kako veliko torbo želite. Mi smo se lotili kar dveh, ene manjše (3 x 3 kasete po daljši stranici) in ene večje (4 x 4 kasete po daljši stranici). Priporočamo, da se lotite manjše, saj kasete niso ravno lahke, poleg tega pa se večje stranice začnejo tudi upogibati.

Pri nakupu vezic (najdete jih v vsaki trgovini s pripomočki za dom in vrt) glejte, da bodo daljše, navadno pa lahko izbirate med prozorno, črno ali belo barvo, kar izberite na podlagi tega, katere barve prevladujejo med vašimi kasetami.

Preden začnete vezati kasete, si pripravite ogrodje. Vadite poštevanko in izračunajte, koliko kaset boste potrebovali za ves projekt. Za manjšo torbico boste tako potrebovali 32 kaset – dvakrat po devet kaset za glavni stranici, dvakrat po štiri za bočni stranici in šest kaset za spodnji del. Vezice delujejo po načelu zategovanja, ko jih boste enkrat dovolj zategnili, bodo tako tudi ostale, ostanek plastike pa odrežite s škarjami ali kleščami. Bodite pozorni tudi na to, da vezice zategujete na notranjih straneh "torbe", saj vas odrezani deli med nošenjem na zunanji lahko popraskajo. Ko je ogrodje končano, dodajte še pas, ki ste ga "ukradli" na kakšni stari torbi, ki je ne uporabljate več, in projekt je končan! Notranjost torbe lahko tudi prevlečete z blagom ali na vrhu celo dodate zadrgo ali gumb! Če kasetnega projekta ne boste uporabljali kot torbo, vam lahko služi tudi kot škatla za shranjevanje.

Popestritev luči Če torba iz kaset ni po vašem okusu, jo torej lahko uporabite tudi kot škatlo ali pa iz nje naredite namizno svetilko! Svetloba bo lepo pronicala skozi kasete, pazite pa, da se ne bodo dotikale žarnice, da ne bi kaj zagorelo!

Ogrlica Kaseto lahko nosite tudi okoli vratu! Skozi luknjice, ki so na delu, kjer vidimo trak, potegnite ogrlico ali lepšo vrvico in nov modni dodatek je pripravljen za razkazovanje!

Ne spreglejte