SiolNET. Dom Oprema in dekor
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ljubljansko stanovanje, ki nosi spomin na prevožene ceste

10

termometer

Naročnica si je želela v stanovanje v ljubljanski stolpnici prenesti spomin na tisoče prevoženih kilometrov z motorjem, ob tem pa je hotela, da njen dom postane njena "votlina". Vse to ji je uspelo z večjimi in manjšimi arhitekturnimi posegi, ki so ji "spremenili življenje".

Pred več kot dvema letoma so arhitekti iz biroja RIBA - Rupnik in Brodar arhitekti vstopili v dotrajano stanovanje v ljubljanskem socialističnem bloku. S pogumom in zaupanjem naročnice so v njem ustvarili povsem drugačno in osebno prostorsko vzdušje.

Ob prenovi so v biroju RIBA - Rupnik in Brodar arhitekti podrli steno med predsobo, kuhinjo in dnevno sobo. S to potezo so kuhinjo z jedilno mizo in dnevno sobo povezali v en, odprt prostor. Ob prenovi so v biroju RIBA - Rupnik in Brodar arhitekti podrli steno med predsobo, kuhinjo in dnevno sobo. S to potezo so kuhinjo z jedilno mizo in dnevno sobo povezali v en, odprt prostor.

Uredili so tloris, zaradi česar je stanovanje zadihalo, oluščili so strop ter dodali nekaj avtorskih detajlov in humorja.

Prenove z različnimi posegi

Prenove stanovanj z vidika vsebine in denarja zahtevajo različno velike posege, pravi arhitekt Goran Rupnik. V primeru ljubljanskega stanovanja v osmem nadstropju večjih ni bilo prav veliko, mednje pa spada podrtje stene med predsobo in kuhinjo ter dnevno sobo. S to potezo so kuhinjo z jedilno mizo in dnevno sobo povezali v en prostor, s premori v obliki delov stene pa bivalni del povečali in ga naredili zračnega, hkrati pa ga ravno prav ločili od vhodnega prostora.

Bivalni del so s podrtjem stene povečali in ga naredili zračnega. S premori v obliki sten so ga ravno prav ločili od vhodnega prostora.


Bivalni del so s podrtjem stene povečali in ga naredili zračnega. S premori v obliki sten so ga ravno prav ločili od vhodnega prostora.

Betonski strop spada med drzne odločitve

Med drzne odločitve v stanovanju, ki so bile mogoče zaradi pogumne naročnice, Goran Rupnik umešča strop. Omet so oluščili, pod njim pa brez zakrivanja in popravljanj v dom spustili strukturo betonske stropne plošče.

Betonsko klop, ki tehta več sto kilogramov, so vlili kar v stanovanju. Pogledi z nje se skozi okna ob lepem vremenu odpirajo vse do Alp. Betonsko klop, ki tehta več sto kilogramov, so vlili kar v stanovanju. Pogledi z nje se skozi okna ob lepem vremenu odpirajo vse do Alp.

"Naročnica ima za sabo na tisoče na motorju prevoženih kilometrov. Ko smo se pogovarjali o konceptu opreme stanovanja, je izrazila željo, da bi kakšne trde elemente, ki bi jo spominjali na cesto, imela tudi v stanovanju,"  pove arhitekt. Ker je med njegovimi načeli dela tudi iskrenost do materiala, ni bilo mogoče, da bi se v bivališču znašel kakšen posnetek. Odgovor je bil tako mogoč le v pravem betonu.

V spomin na motoristične poti stanovalke je v stanovanju svoje mesto našel oluščen betonski strop (foto: Janez Marolt). V spomin na motoristične poti stanovalke je v stanovanju svoje mesto našel oluščen betonski strop (foto: Janez Marolt).

Takšna je tudi klop, postavljena vzdolž stene, ki povezuje kuhinjo in dnevno sobo. Vlili so jo kar v stanovanju, saj tehta več sto kilogramov. Na njej stanovalka rada pije kavo, pogled z nje se namreč ob lepem vremenu skozi okno odpira vse do Alp.

Stanovanje se odpira na balkon. Stanovanje se odpira na balkon.

Naravni materiali so še eno od vodil opreme

Les je v notranji opremi odgovor na željo po naravnih materialih. Lesena miza je bila že prej v stanovanju, prav tako nekateri stoli okoli nje, druge pa so prinesli iz kleti. Pred ponovno uporabo so jih le še malo osvežili.

Obstoječe kuhinjske omare so predelali, nova so črno lakirana vrata, vse skupaj pa so povezali s pultom iz oljenega hrasta. Zgornje omarice so odstranili, prostore za shranjevanje skrili za navidezne stene, v kuhinji pa so si pri opremi privoščili še nekaj humorja. V našem kulturnem prostoru nam tega tako zelo manjka, ob tem pripomni Gregor Rupnik.

Na steni nad kuhinjskim pultom in štedilnikom ni klasičnih ploščic, temveč črn bobrovec. V kuhinji, kot pravi arhitekt Goran Rupnik, so si privoščili nekaj humorja. Na steni nad kuhinjskim pultom in štedilnikom ni klasičnih ploščic, temveč črn bobrovec. V kuhinji, kot pravi arhitekt Goran Rupnik, so si privoščili nekaj humorja.

Na steni nad kuhinjskim pultom in štedilnikom tako ni klasičnih ploščic, temveč črn bobrovec. Na kuhinjskih omarah prav tako ni pričakovanih ročajev, temveč namesto teh groba vrv. Gre za avtorske detajle, ki puščajo odprt prostor zamišljanja, v industrijski pridih opreme pa vnašajo tudi igrivost. Vsi ti hkrati odgovarjajo še na izhodišče naročnice, ki je poudarila, da ne mara povprečnosti, povprečnih ljudi in klasičnih kuhinj.

Groba vrv namesto ročajev je eden od avtorskih detajlov notranje opreme. Groba vrv namesto ročajev je eden od avtorskih detajlov notranje opreme.

Tako je z drznostjo in zaupanjem med naročnico in arhitektom iz povprečnega stanovanja nastal oseben prostor, v katerem ima marsikateri element svojo zgodbo. Tako je na primer tudi z obešalnikom v predsobi, ki je narejen iz olupljenega in posušenega manjšega drevesa, ki se je podrlo v žledolomu

Les je v notranji opremi odgovor na željo po naravnih materialih. Lesena miza je bila že prej v stanovanju, prav tako nekateri stoli okoli nje, druge pa so v ponovno uporabo prinesli iz kleti. Les je v notranji opremi odgovor na željo po naravnih materialih. Lesena miza je bila že prej v stanovanju, prav tako nekateri stoli okoli nje, druge pa so v ponovno uporabo prinesli iz kleti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 96
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin