Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2015,
14.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Krka pes mačka bolhe zaščita zajedavci advertorial

Četrtek, 22. 10. 2015, 14.10

2 meseca, 1 teden

Koliko prebivalcev ima v resnici vaše stanovanje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Do zdaj ste mislili, da v vaši hiši oziroma stanovanju živita le vaša družina in mucek, ki skoraj nikoli ne gre zdoma. Tudi na mačke, ki niso stalno zunaj, prežijo bolhe.

Bolhe so stalni zajedavci psov in mačk, prisotni pa so vse leto. Prepričanje, da v stanovanju ni bolh, če vaš maček živi izključno v stanovanju, je zmotno. Bolhe so zelo poskočne, imajo odličen odriv in skočijo 80-krat višje, kot so velike. To je tako, kot če bi človek skočil 136 metrov v višino.

To pomeni, da se lahko hitro "pretihotapijo" v vaš dom. Bolha se lahko oprime oblačila, čevlja ali nogavice naključnega sprehajalca, ki jo nevede zanese v stanovanje. Vsak obisk ali sprehod torej predstavlja določeno tveganje, da dobite zajedavce, če imate hišnega ljubljenčka ali ne.

Ko je zajedavec enkrat v stanovanju, pa hitro najde gostitelja – hišnega ljubljenčka, ki se samo z negovanjem ne more rešiti napadalca. Če imate eno samo bolho, bo v vašem domu kmalu cela kolonija lačnih nepridipravov.

Kritične točke v stanovanju, kjer se lahko razvijejo zajedavci

Bolhe z domačih živali pogosto skočijo v košare in na druga mesta, kjer živali spijo in počivajo (npr. na preproge in pohištvo). Odrasle bolhe se sicer zadržujejo na živali, z živali pa padajo jajčeca povsod in iz njih se potem razvijejo nove bolhe.

Ob množičnem pojavu bolh morate na teh mestih redno uporabljati ustrezne insekticide in jih čistiti tudi s sesalnikom. Vsaka bolha, ki jo opazite na živali, pomeni, da je v neposredni okolici veliko razvojnih oblik bolh. Dejstvo, da so se v stanovanju zaredile bolhe, ne pomeni, da imate umazano stanovanje. Pozorni morate biti na določena mesta, da se bodo paraziti počutili manj dobrodošle. Ker ličinke in bube pogosto živijo v preprogah, jih enkrat tedensko očistite s sesalnikom.

Kritične točke so v okolici ležišča in na ležišču živali, povsod, kjer se žival zadržuje, ter v razpokah na tleh, na preprogah in pohištvu.

Bolha ni le nadloga, ampak tudi izvor zdravstvenih težav

Bolhe, ki živijo na mačkah in psih, neprijetno pikajo in so tudi povzročitelji alergijskega dermatitisa, ki je posledica alergena v njihovi slini. Za več kot 90 odstotkov težav s kožo so pri hišnih ljubljenčkih krive prav bolhe. Zaradi ugrizov bolh lahko predvsem mlade živali, pa tudi tiste, ki so imunsko oslabele oziroma so v slabem zdravstvenem stanju, postanejo slabokrvne, nanje pa prežijo tudi pasje trakulje, ki jih bolhe prenašajo.

Ker je bolhe težko odstraniti, redno pregledujte svoje hišne ljubljenčke. Ko opazite črne pikice na mačjem kožuščku, se je najbolje kar takoj začeti pripravljati na ustrezne ukrepe proti parazitom.

Ne spreglejte