Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
13.07

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Instagram notranje oblikovanje

Četrtek, 29. 8. 2013, 13.07

6 let, 1 mesec

Ko fotografija z Instagrama krasi vašo steno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

29-letni Davor Šuštić, nekdanji urednik hardverea pri časopisu Bug, je ob pregledovanju fotografij na Instagramu dobil idejo za Okvirstagram.

"Gledal sem fotografije na Instagramu in razmišljal, da bi bile številne fotografije odlično videti na zidu ali polici na delovni mizi. No, kje bi človek kupil okvirje za kvadratne fotografije? Kje lahko sploh kakovostno natisnem fotografije? Pomislil sem, da bi bilo super, če bi obstajala storitev, ki bi omogočala preprosto pošiljanje fotografij z Instagrama prek elektronske pošte, nazaj pa bi jih dobil lepo uokvirjene, ne da bi se pri tem obremenjeval še z iskanjem pravih okvirjev, dobrega fotostudia in drugimi stvari. Takrat me je prešinilo – zakaj ne bi prav jaz ponudil take storitve?" pove Davor Šuštić, čigar izdelke najdete, če v brskalnik vpišete Okvirstagram. Okvirstagram, kot pove že samo ime, združuje fotografijo z Instagrama in okvir.

Več barv, več okvirjev Šuštić Okvirstagrame izdeluje v delavnici svojega očeta in brata. "Izdelovanje okvirja, podloge, stekla in fotografije v celoto oz. Okvirstagram opravim sam," pojasni. Pri tem uporablja pravi les, saj se ta najbolje zlije s fotografijo z Instagrama. Zunanje mere okvirjev, ki jih barva trikrat, so 20,5 krat 20,5 centimetra. "Okvirstagram je dostopen v dveh širinah okvirjev – široki meri 3,25 centimetra, ozki pa 1,25 centimetra." Poleg širine okvirjev je mogoča tudi izbira barve okvirja – črne, bele in naravne barve lesa. Ker pa vsi nimajo računa na Instagramu, ima rešitev tudi za takšne. "Takšne fotografije sam pripravim za natis in izdelavo v Okvirstagram, tako da jih oblikujem v kvadratno obliko ter jih nato digitalno nadgradim s filtri Instagrama in drugimi grafičnimi dodatki – če kupec to želi," pravi Zagrebčan. Fotografije so natisnjene na kakovosten mat fotopapir v profesionalnem fotolaboratoriju. Kar zadeva resolucijo fotografije, so najboljše tiste s 1000 krat 1000 piksli, a pravi, da je dimenzija 600 x 600 minimum, pod katerega ne gre. Ima pa rešitev tudi za tiste, ki ne vedo, kateri okvir bi izbrali: "Pošljem jim fotomontažo, na kateri je njihova fotografija vstavljena v vseh šest dostopnih širin in barv okvirja." Po tem se hitro odločijo za okvir, pravi.

Evropo še čaka Tisti, ki opremljate domove, ste se verjetno že vprašali, ali Okvirstagram potuje tudi do Slovenije. Odgovor je da. Cena enega Okvirstagrama za območje Slovenije je deset evrov, medtem ko štirje stanejo 35 evrov, devet jih lahko dobite za 60 evrov, k temu pa je treba prišteti še poštnino. Za zdaj Okvirstagram pošilja le na Hrvaško in v Slovenijo, saj bi prodaja v preostalih državah Evropske unije prinesla s seboj še večje stroške, s tem pa tudi višjo ceno Okvirstagrama. O preostalih koncih Evrope razmišlja, a pod drugačnim imenom, najverjetneje v spletni trgovini Etsy.

Naveličani slike? In koliko časa bomo Slovenci čakali na Okvirstagram? Praviloma pride pošiljka v petih delovnih dneh. "Blizu smo, pa gre hitro," pravi Davor. Za izdelavo Okvirstagramov sicer potrebuje dva dni: "Če se ne bi tako dolgo sušila barva, bi bili narejeni v dveh urah!" Ker se po določenem času fotografije lahko naveličamo, je Okvirstagram izdelal tako, da se ga lahko preprosto in hitro – v le 30 sekundah – razstavi ter zamenja z novo sliko in novimi spomini.

Šuštićeve umetnije lahko spremljate tudi na Instagramu.

Ne spreglejte