Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
8.28

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 12. 3. 2013, 8.28

6 let, 1 mesec

Kakšna je motorna žaga za profesionalce?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Motorna žaga Husqvarna 560 XP spada med profesionalne motorne žage, ki so namenjene najzahtevnejši uporabi za profesionalne gozdne delavce.

Žaga je še posebej namenjena podiranju drevja v sestojih s prsnim premerom nad 30 centimetrov in kleščenju. Opremljena je z magnezijevim ohišjem, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo žage ne glede na zahtevnost uporabe. Vodilni in nosilni ročaj žage sta ločena od motorja, z njim sta povezana prek jeklenih vzmeti – gre za tako imenovani sistem blaženja tresljajev LowVib. Vodilni ročaj in rezervoar za gorivo sta izdelana iz posebne plastike. Vijaki za nastavitev uplinjača in oljne črpalke so lahko dostopni in pregledno označeni. Uplinjač AutoTune nima nastavitvenih vijakov. AutoTune zagotavlja optimalno moč motorja, zato ne izgubljamo časa z njegovim nastavljanjem. Sistem nastavitve goriva upošteva različne tipe goriva, nadmorsko višino, vlažnost zraka, različne temperature in zamašen filter zraka. Vijak mehanizma za napenjanje verige je nameščen od strani, sklopka pa je vgrajena na notranji strani pogonskega prstana. Novost na motorni žagi je sistem RewBoost, ki optimira moč pri podiranju z izredno hitrim pospeševanjem. Tako ima žaga za kratek čas nekoliko višje najvišje vrtljaje, kot bi jih imela brez sistema.

Debelejši nosilni ročaj in asimetrični vodilni ročaj z vgrajenim delom iz mehkejše umetne snovi, ki ne drsi, omogočata, da se žaga bolj prilega roki. Nosilni ročaj je po novem nekoliko nižji. Optimizirana je tudi razdalja med obema ročajema, kar žago naredi še bolj vodljivo. Pri obeh ročajih je dovolj prostora za roko. Žaga ima vzorčast naslon za škorenj, ki je primeren za uporabnike, ki žago zaganjajo na tleh. Tako se zmanjša tveganje zdrsa pri zagonu. Prav tako je nova nožna podpora na zadnjem delu žage, ki olajša žaganje debel. Zaradi izboljšane uravnoteženosti in oble oblike je uporaba modele 560 XP izredno udobna. Husqvarna je to gladko, ozko in vitko obliko žage poimenovala Slimmed-Down Design.

Optimalna ergonomija, ki je značilna za vse Husqvarnine žage, se kaže v manjšem naporu po dolgotrajnem delu. Razmerje med močjo in maso je odlično in znaša 0,63 kilovata na kilogram. Zagon in ustavljanje žage sta preprosta in posodobljena.

Kombinirano stikalo start/stop je po novem samo eno, ob ustavljanju žage se ta samo vrne v zagonski položaj. Pri sistemu zagona SmartStart je dekompresijski ventil, ki ob zagonu zmanjša pritisk v valju, premaknjen na dostopnejše mesto, in sekač ga lahko doseže z roko na nosilnem ročaju. Na žagi so poudarjene podiralne oznake, ki so obarvane, kar omogoča natančnejše podiranje v želeno smer.

Husqvarna AutoTune zagotavlja stalno optimalno delovanje motorja, odlične pospeške motorja in najvišje dovoljene delovne obrate. Vgrajeni mikroprocesor nadzoruje tako vrtljaje motorja kot tudi zmes goriva in zraka. Digitalno nadzorovan magnetni ventil za odpiranje in zapiranje je sinhroniziran z vrtljaji motorja.

Mikroprocesor, ki je vgrajen v ohišje magnetnega ventila, ves čas nadzoruje vrtljaje motorja ter mešanico goriva in zraka. Mikroprocesor vsako sekundo zapre magnetni ventil, zato posledično po potrebi obogati ali osiromaši mešanico goriva in zraka.

AutoTune med delovanjem motorja vsaki od dve do tri minuti shranjuje optimalne nastavitve. Shranjevanje optimalnih nastavitev se periodično ponavlja, vse dokler motorja ne ugasnemo. Pri ponovnem zagonu se uporabijo zadnje shranjene nastavitve. Pri večjih spremembah zunanjih dejavnikov, kot so nadmorska višina, temperatura, vrsta goriva in zamašen filter zraka, Autotune začne nadzorovati mešanico goriva in zraka, da doseže največjo moč motorja in zagotovi, da se ne prekoračijo dovoljene emisije izpušnih plinov.

Verižna motorna žaga Husqvarna 560 XP je s svojimi številnimi novostmi odličen izdelek, primeren za vsakogar, ki se poklicno ali priložnostno preživlja s sečnjo lesa. Že ob tako zmogljivem motorju X-Torq ima žaga sistem AutoTune za optimalno nastavitev motorja v vseh pogojih dela. SmartStart® za lažji zagon, AirInjection za daljši interval med čiščenji ter sistem RevBoost za pospeške in višje najvišje vrtljaje le še izpolnjujejo že tako opremljeno žago. Novosti so opazne tudi pri zunanjem videzu, lažji uporabi, vzdrževanju ter predvsem varnosti in ergonomiji.

Ne spreglejte