Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 4. 2018,
12.04

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

dom dekoracija doma oprema

Sreda, 4. 4. 2018, 12.04

1 leto, 11 mesecev

Kakšen je arabski dizajn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
orientalski slog | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Ste kdaj razmišljali, da bi v svoje prostore umestili elemente dizajna, ki je kulturno in bivanjsko povsem drugačen od tega, kar poznamo in se nam zdi estetsko primerno? Zakaj ne bi svojemu domu vdahnili nekaj orientalskega pridiha, da se boste vedno počutili, kot da ste na počitnicah.

Trendi Naredi sam: preprosta in žareča jesenska dekoracija (foto)

Zdi se, da je od vseh oblikovalskih smernic in slogov trenutno najmanj priljubljen arabski, čeprav ni bilo vedno tako. Če smo popolnoma iskreni, sicer ne gre za nikakršno presenečenje, saj se v zadnjih nekaj letih vedno bolj uveljavljajo moderni minimalizem, japandi in skandinavski slog, tega odlikujejo čiste linije nevtralnih barv in harmonija elementov. 

V nasprotju s tem, kar je moderno danes

Arabski slog pa je pravo nasprotje vsega, kar je trenutno "in". Je poln ornamentov, poslikav, močnih barv in tekstur. Lahko bi rekli, da ga vodi načelo maksimalizma, kar pomeni, da nikoli ni ničesar preveč, zato tudi vzbuja občutek razkošja. Zanimivo je, da je arabski dizajn kljub temu, da ne uživa enake priljubljenosti, kot na primer drugi sodobnejši slogi, vsepovsod izjemno dostopen. V nadaljevanju vam razkrivamo nekaj temeljnih elementov arabskega dizajna, ki jih lahko uporabite v svojem domu. 

Dobro je sicer poznati zgodovinsko in kulturno ozadje, da boste slog bolj celovito razumeli in vedeli, od kod črpati navdih. Arabski dizajn se je, enako kot vsi drugi, razvijal skozi stoletja, pri čemer je vplive črpal iz islamskega dekorja in arhitekture Bližnjega vzhoda ter Sredozemlja. Gre namreč za nekakšno mešanico grškega, italijanskega, španskega in francoskega vpliva, ki so se skozi leta in stoletja uporabe prepletli v bogato in eksotično mešanico, ki jo danes prepoznamo kot arabsko oziroma orientalsko.

orientalski slog | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Poudariti je treba, da sta maroški in turški dekor izmed vseh morda najbolj prepoznavna sloga arabskega notranjega oblikovanja, vendar imata svoje značilnosti, ki se razlikujejo od preprostega beduinskega sloga, ki ga pogosto povezujemo z arabskim svetom. 

V primerjavi s skromnim beduinskim maroški in turški dekor odlikuje razkošno prepletanje barv, vzorcev in ornamentov. Čeprav bi za današnji moderni arabski dizajn lahko rekli, da je v primerjavi s tradicionalnim precej bolj minimalističen, pa ta še vedno vsebuje najznačilnejše elemente, kot so bogata okrašenost, močne barve in veliko tekstila. Barvni odtenki so velikokrat zemeljskih tonov; prevladujejo rjava, rdeča, rumena in oranžna, prisotne so vsepovsod, od sten do pohištva in tekstila, pišejo tuje strani.

orientalski slog | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pohištvo je značilno izrezljano, da lahko skozenj pronica naravna svetloba. Pomembni detajli so kovinski elementi, prevladujejo tisti v zlati barvi. Na splošno ta slog vključuje veliko lesa z abstraktnimi ali geometrijskimi vzorci. Nekateri bolj ekstravagantni deli pohištva imajo vzorce, ki jih sestavljajo upodobitve oreha, palisandra, limonovca, motivov cvetlic in geometrijskih likov.

Prednost arabskega sloga je v tem, da se vam ni treba zadrževati pri igranju z vzorci. Ti naj bodo kar najbolj izumetničeni, bogati in kičasti, pa naj bo na pohištvu, tapetah, lučeh ali dodatkih. Za tekstil je značilna uporaba razkošnih tkanj, tekstur in vzorcev, ki so prisotni vsepovsod, od tapiserije in bogatih perzijskih preprog do oblazinjenega pohištva, pišejo tuje oblikovalske strani.

orientalski slog | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

V dnevni sobi ali spalnici lahko uporabite svilnate in žametne prevleke ali prevleke iz kašmirja za posteljo. Če želite svoj dom opremiti v arabskem slogu, vam svetujemo, da si izberete kos pohištva in okoli njega gradite vzdušje, pa naj bo to lestenec, sedežna garnitura ali komoda. Z drugimi dodatki, kot so luči, prevleke in okrasni kič, boste lahko tovrsten slog dopolnili in ga sklenili v smiselno celoto.

Trendi Kopalniška dekoracija
Ne spreglejte