Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Nedelja,
10. 12. 2017,
4.06

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

zadovoljstvo december okrasitev pogrinjek božič prazniki prazniki

Nedelja, 10. 12. 2017, 4.06

6 let, 1 mesec

Kako s pogrinjki pričarati praznično vzdušje

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
božič, večerja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Poleg dnevne sobe, v kateri decembra kraljuje smrečica, je treba poskrbeti še za okrasitev jedilnice oziroma jedilne mize. Ker se je najlepše družiti ob dobri hrani, morajo tudi miza in pogrinjki na njej odražati praznično vzdušje.

Jedilna miza je poleg smrečice decembra središče dogajanja, zato dobro razmislite tudi o njeni okrasitvi. Predvsem v času obiskov in seveda za božično večerjo, ko mora jedilni prostor zasijati v najlepši luči.

Zamenjajte vsakodnevne krožnike in pribor

Najprej se lotite osnov: pribora in krožnikov. Razmislite o drugačnih od tistih, ki vas spremljajo vse leto, in si za božični čas omislite bolj slavnostne. Z uporabo porcelana se boste še bolj odmaknili od klasike, bolj posebni naj bodo tudi kozarci. Ob božiču najlepše zasijejo kristalni.

Za bolj glamurozni učinek pri zlati kombinaciji uporabite zlato-modre okraske z motivom pava ali snežink. | Foto: Arhiv Merkur Za bolj glamurozni učinek pri zlati kombinaciji uporabite zlato-modre okraske z motivom pava ali snežink. Foto: Arhiv Merkur

Veste, kako postaviti krožnike, pribor in kozarce?

Če boste gostili božično večerjo, se postavitve lotite pravilno. Uporabite tri različice krožnikov: plitve, globoke in desertne, levo od teh na zunanjo stran položite vilice za solato oziroma predjed, tem pa sledijo glavne vilice za večerjo.

Na desni strani krožnika je na najbolj notranjem mestu nož, ki ga uporabljate med večerjo, po potrebi mu sledi solatni nož, temu pa žlica za juho. Nož za mazanje naj bo na krožniku za kruh in maslo, pribor za sladico pa namestite kar nad krožnik.

Vsi noži naj bodo z nazobčano stranjo obrnjeni proti krožniku, poskrbite tudi, da bo ves pribor zložen v ravni liniji. Pri zlaganju pomislite tudi na pravilo, ki pravi, da se pribor vedno zlaga tako, kot ga boste uporabljali, od zunaj navznoter.

Kozarce namestite na desno zgornjo stran krožnika. Vsaka pijača mora imeti svoj kozarec: kozarec za vodo, kozarec za belo vino, kozarec za rdeče vino, kozarec za aperitiv in skodelica za kavo, ki ji priložite tudi žličko. Kozarce postavite v ravno linijo in razvrstite od najmanjšega do največjega.

V pomoč vam bo naš "Plonk listek" za pravilno praznično postavitev mize.

Pogrinjek lahko popestrite z dekorativnimi bunkicami, venčki ali preostalo dekoracijo v nežnih pastelnih barvah. | Foto: Arhiv Merkur Pogrinjek lahko popestrite z dekorativnimi bunkicami, venčki ali preostalo dekoracijo v nežnih pastelnih barvah. Foto: Arhiv Merkur

Izberite temo pogrinjka

Še prej razmislite o temi pogrinjka, predvsem o stilu in barvi. Letos sta modna nežen pastelni pogrinjek, ki bo na mizi pričaral pravljično zimsko idilo, in zlati pogrinjek, kjer prevladujeta zlata in kraljevo modra barva.

Miza naj bo dovolj velika, da bodo vsi gostje udobno in sproščeno sedeli. Prav vse, kar daste na mizo, naj zasije v barvah prazničnega časa.

Namizna dekoracija je v prazničnem času lahko bolj kičasta kot sicer | Foto: Thinkstock Namizna dekoracija je v prazničnem času lahko bolj kičasta kot sicer Foto: Thinkstock

Pripravite namizno dekoracijo

Temi pogrinjka naj sledi namizna dekoracija, ki je v prazničnem času lahko malo bolj kičasta kot sicer.

Pastelni pogrinjek lahko popestrite z dekorativnimi bunkicami, venčki in preostalo dekoracijo v nežnih pastelnih barvah. Za bolj glamurozni učinek pri zlati kombinaciji uporabite zlato-modre okraske z motivom pava ali snežink ter zlate dekorativne krožnike.

Mizo bodo lepo popestrili tudi svečniki in seveda prtički, ki morajo biti v stilu dekoracije in nameščeni na skrajni levi strani pogrinjka. Bolj spretni in ustvarjalni lahko iz prtičkov ustvarite zanimive figure in s tem še bolj popestrite slavnostni pogrinjek. Če je oseb zelo veliko, lahko iz papirja izdelate posebne listke z imeni gostov za sedežni red.

Dekoracija na praznični mizi naj se ujema s preostalo dekoracijo v prostoru, s katero naj se medsebojno dopolnjuje. Za piko na i dodajte praznični vonj cimeta in klinčkov.

Dekoracija na praznični mizi naj se ujema s preostalo dekoracijo v prostoru. | Foto: Arhiv Merkur Dekoracija na praznični mizi naj se ujema s preostalo dekoracijo v prostoru. Foto: Arhiv Merkur

In še zelo pomembna stvar: praznična miza mora biti dovolj velika, da bodo za njo lahko udobno sedeli vsi gosti. Za slavnostne pogrinjke si vzemite čas, saj bo le lepo pripravljena miza druženju dala poseben čar.


Preberite še:


Ne spreglejte