Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
27. 11. 2015,
11.09

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jure Kotnik

Petek, 27. 11. 2015, 11.09

6 let

Kako lahko notranje oblikovanje mehča učno okolje finančnikov

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

"Notranje oblikovanje vpliva na naše počutje, kar se pozna tudi pri delu, učenju," poudarja arhitekt Jure Kotnik, ki je zasnoval prenovo institucije Center of Excellence in Finance v Ljubljani.

V nekdanjem postmodernističnem lobiju, obloženem s kamnom s pozlačenimi obrobami in masivnim lesom, blizu Narodne galerije in nasproti ljubljanske Opere na Cankarjevi ulici ima prostore Center of Excellence in Finance (CEF).

Gre za mednarodno izobraževalno organizacijo, katere seminarji in delavnice s področja financ temeljijo na "parcipatornem pristopu do učenja, ki poteka v sproščenem vzdušju in z aktivnim sodelovanjem udeleženih", poudarja Polona Sirnik iz CEF.

Pomembno je, da na takšno razumevanje učenja odgovarja tudi oblikovanje notranjega prostora, ki ustvarja sproščeno, kreativno in igrivo okolje za neformalno druženje in izmenjavo znanja. To so bila izhodišča zasnove interjerja, ki ga je z majhnimi, a učinkovitimi, domiselnimi in duhovitimi posegi zasnoval arhitekt Jure Kotnik.

Vizualno nasičen prostor je bilo treba najprej očistiti Pred prenovo je bil vhodni lobi, kjer je zdaj osrednji prostor neformalnega druženja s pripadajočimi pisarnami in učilnicami, vizualno zasičen z rjavimi lesenimi omarami in vrati, dvema vrstama kamna, črnimi stoli, preprogami in kopico okrasnih plasti, kot so fotografije in citati.

Prvi korak k spremembi okolja je bilo zato, kot pojasni arhitekt, očiščenje nepotrebnih elementov, s čimer so najprej zmanjšali raznolikost elementov, prostor pa je tako tudi zadihal. Naslednja poteza je bila odločitev za enobarvni koncept s posameznimi barvnimi oz. materialnimi poudarki. Svoje mesto so tako med črnim pohištvom kot poživitev dobili udoben rdeč stol in nekaj rumenih sten, ki se s tem odmikajo tudi od siceršnjih standardov birokratskih okolij.

Med tematskimi sklopi usmerjajo znaki Oblikovno poenotenje in izčiščenje, kolikor je bilo to v danih okoliščinah mogoče, je bilo izhodišče za nastanek različnih tematskih prostorskih sklopov. Te je Jure Kotnik ustvaril na podlagi različnih sodobnih raziskav, ki ugotavljajo, kaj pozitivno vpliva na učenje in počutje v formalnih in delovnih okoljih.

Preproste smiselne igre sprostijo bolj kot glasba V nekdanji vhodni hali je tako nastalo več mikroambientov. Eden od teh je na primer čakalnica pred vrati pisarne uprave organizacije, kjer so postavljeni stola in okrogla miza s črno-belo površino. A ta ni le dekorativna, temveč tudi uporabna, saj omogoča igranje labirinta.

"Nekatere raziskave možganov kažejo, da jih preproste miselne igre celo bolj sprostijo kakor glasba," odločitev za takšno mizo, tik preden posameznik ali posameznica vstopi na sestanek, razloži Kotnik.

Tabla, od informacij do pozdrava A to je le eden od nanizanih tematskih kotov, kjer je mogoče najti tudi majhno knjižnico in kamnit steber, preoblečen v tablo, ki lobi razširja v dodatno, manj formalno učilnico. Ta je hkrati tudi družabno okolje, zato se tudi vsebina table spreminja glede na potrebe in tako prevzema različne vloge. Od informativne do komunikacijske, ko nanjo gostom iz različnih držav v njihovih jezikih na primer na preprost način izrazijo gostoljubnost: "Dobrodošli." Ali pa nanjo zapišejo svoje misli in vtise o dogodku.

Poleg tega so tam na voljo tudi prostor za računalnike, žica, na katero pritrjujejo fotografije z izobraževalnih dogodkov in so jo zato poimenovali CEF moments, ter predel, kjer je mogoče dobiti več informacij o Ljubljani in dogodkih. Televizija na steni pa lahko s posnetki vode in rib prevzame tudi vlogo akvarija.

Znak o sanjskih počitnicah je lahko dobro izhodišče za pogovor Igrivost in duhovitost so skupne značilnosti preostalih elementov, postavljenih v prostoru, predvsem znakov, ki z enako obliko in tipografijo dodatno vizualno ne obremenjujejo prostora, zato pa vanj vnašajo različne vsebine.

Tako znak s prečrtano kravato označuje čas in kraj, namenjen neformalnemu druženju. Tisti s palmo in soncem nad morjem ima tudi znanstveno ozadje. Pogovor o sanjskih počitnicah namreč ni le eno od izhodišč za navezovanje stikov in komunikacijski spodbujevalec, temveč tudi preverjen način hitre sprostitve, ki je za sprejemanje novih vsebin še kako pomemben.

"Misel na sanjske počitnice zelo hitro in učinkovito spremeni možganske tokove in jih na ta način sprosti, resetira," pojasni Jure Kotnik. K temu pripomore tudi območje globokega dihanja, na katerega prav tako spominja in ga označuje eden od znakov.

Znak, da gre za območje brez Wi-Fi-ja, pa prisotne na primer usmerja k medsebojni komunikaciji, ki je ne prekinja in ne ovira brskanje po medmrežju. Dodatno usmeritev k humorju prinaša znak za mikrobotanični vrt, ki so ga zapičili kar v okrasno posodo z rožami.

Vsi smo zmagovalci Prava hita, kot pravi Polona Sirnik, sta tudi črna stola z napisoma King of Auditing in Queen of Finance, ki sta priljubljena iztočnica za pogovore in tudi fotografiranje. Podobno je tudi z zmagovalnim podijem, kjer vsaka od stopnic nosi številko. Sporočilo je preprosto: Vsi smo zmagovalci. Pri tem ta element omogoča večnamenskost. Na njem je mogoče tudi sedeti in spiti kavo ali pa nanj odložiti kaj večjega.

Finančniki so manj igrivi kot akrobati Z odprtostjo za takšno zasnovo je CEF "še dodatno potrdil svoj pristop k izobraževanju, ki je manj formalno in togo, kar je vabljivo", je prepričan Kotnik. In hkrati tudi spodbudno, ne nazadnje "so finančniki praviloma manj igrivi kot, na primer, akrobati", nekoliko v šali in nekoliko zares doda arhitekt.

"Na centru smo želeli, da naši prostori odsevajo naše razumevanje učenja kot procesa, ki je zahteven, a hkrati kreativen, povezovalen, osredotočen na prihodnost in zabaven. Okolje izobraževalne organizacije je zelo dober pokazatelj tega, kako ljudje v organizaciji razmišljajo o učenju in kateri učni teoriji sledijo, zato smo se povezali z arhitektom, ki nam je razumevanje učenja pomagal preslikati v prostor. S končnim rezultatom smo zelo zadovoljni," je povedala Jana Repanšek, namestnica direktorice CEF.

Ne spreglejte