Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
8.30

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Velux

Foto: Velux

Natisni članek

mansarda advertorial Velux senčila

Sreda, 6. 9. 2017, 8.30

2 meseca, 1 teden

Kaj imajo skupnega vročina in vlomilci?

Vsebino omogoča Velux

Foto: Velux

rolete senčila

Vročina nam je letos že pokazala svoje zobe in počasi se pripravljamo na jesenske temperature, a kljub temu smo lahko prepričani, da še vedno ni rekla zadnje besede.

Poletni meseci so nam jo letos kar dobro zagodli. Vedno bolj smo lahko prepričani, da so vremenski ekstremi postali stalnica tudi na naši geografski širini, kjer smo bili do zdaj vajeni bolj umirjenih podnebnih "scenarijev". Po večkratnih dlje časa trajajočih vročinskih valih, ki so jih prekinjala močna neurja z ohladitvami, si želimo umirjene jeseni, a spomin na neznosno vročino ostaja.

Mansardna stanovanja so še posebej izpostavljena močnemu toplotnemu sevanju, ki ga s pravilno uporabo senčil lahko občutno omejimo.

Vročina na zatožni klopi

Saj poznate tisti zoprni občutek, ko se vam na čelu nabirajo potne kapljice, obleka pa se kar lepi na kožo. Ko poletno sonce s temperaturami okoli 35 stopinj iz stanovanja naredi savno, si vsak želi, da bi si omogočil prijetno bivanje. Kako? Predstavljamo dva načina, kako se lahko ubranimo peklenskih temperatur v mansardnih stanovanjih.

Letos poleti je bila neznosna vročina že večkrat na zatožni klopi, zato je čas, da ji izrečemo dokončno obsodbo in jo izženemo iz naših domov.

Neučinkovite intervencije

Z vročino je enako kot z vlomilci – oboje je najbolje zaustaviti, še preden vstopijo v stanovanje. Če se tatov lahko ubranimo z vrsto varnostnih rešitev, pa za vročino velja, da je najbolje, če ji vstop onemogočimo s fizično prepreko.

Naknadni "alarmi" in "intervencije" pri pregretem stanovanju namreč niso učinkoviti, predvsem pa traja zelo dolgo, preden vročino preženemo in jo znova nadomestimo s prijetnim hladom.

"Kako sem prej lahko shajala brez ..."

rolete senčila | Foto: "Saj sploh ne vem, kako sem prej lahko živela brez rolet na strešnih oknih," je povedala Ines, 32-letna mamica dvojčkov iz Kranja. V mansardnem stanovanju sta si z možem uredila dom, a sta se za namestitev rolet odločila šele zdaj, ko sta v družino prišla dojenčka. Prav zato nista hotela uporabljati klimatske naprave, stanovanje pa sta želela ohraniti dovolj hladno in otrokoma prijazno tudi v največji vročini.

"Zelo sem zadovoljna, saj so se rolete zares izkazale kot odlična zaščita pred vročino. Zvečer in zjutraj smo stanovanje temeljito prezračili, čez dan pa smo spustili rolete in preprečili vdor vročine. Obenem smo poskrbeli tudi za tišino in mir v stanovanju, da sta otročka lahko spala, čeprav v bližini ravno prenavljajo cesto in tovornjaki vozijo prav pod stanovanjem," pojasnjuje Ines. Rolete VELUX odbijejo do 90 odstotkov sončne toplote.

Isto "zdravilo" za mraz in vročino  

Ines živi z družino na Gorenjskem, kjer zima ne skopari s snežno odejo, zato je bila namestitev rolet logična izbira. V zimskem času namreč rolete prihranijo velike toplotne izgube, saj izolativnost izboljšajo za 16 odstotkov.

Rolete veljajo za popolno zaščito pred vsemi vremenskimi pojavi, ne le pred snegom, ampak tudi pred dežjem in točo. Pri tem prestrežejo hrup, saj se v primeru dežja zvočna izolativnost okna z roleto izboljša za 12 dB.

Ena roleta, tri izbire

rolete senčila | Foto:

Najbolj preprosta rešitev pri namestitvi rolet so ročne rolete. Primerne so za strešna okna, ki jih dosežemo z roko, saj se upravljajo ročno z notranje strani, zato jih za visoko vgrajena okna odsvetujemo. Ob spuščeni roleti je okno lahko delno odprto, pri zapiranju rolete pa moramo okno zasukati, kar pomeni omejitev zlasti v primeru dežja. Ročna roleta za strešna okna je lahko bodisi povsem spuščena ali povsem dvignjena, vmesnih položajev ne omogoča.

Naslednji dve možnosti sta roleti, ki ju ne upravljamo ročno, ampak z upravljalno tablico, obe pa omogočata vse vmesne položaje – od povsem dvignjene do povsem spuščene rolete. Prvo, roleto z oznako VELUX SML, poganja elektrika, drugo, z oznako VELUX SSL roleto, pa solarna energija. Z enim samim pritiskom ju lahko ustavljamo v katerem koli položaju, zagotavljata pa tudi visoko kakovost in dolgo življenjsko dobo brez dodatnega vzdrževanja. Zlasti na strešnih oknih INTEGRA je namestitev električnih rolet zelo preprosta.

Če ne gre 90 %, naj bo vsaj 70 %

Velux - senčila | Foto: Ročno, električno ali solarno upravljanje je mogoče pri še eni od vročinskih preprek, ki jih lahko namestimo na zunanji strani okna. Zunanje mrežasto senčilo je priljubljeno zlasti pri tistih, ki se želijo obraniti pred vročino (in neželenimi pogledi od zunaj), hkrati pa ohraniti pogled na okolico.

Za razliko od rolete, ki omogoča kar 90-odstotno toplotno izolativnost, nam mrežasto senčilo zagotavlja zaustavitev do 70 odstotkov sončne toplote. Napeto je na zunanji strani nad steklom in ustvarja nekakšen zaščitni zračni plašč, saj ujeto sončno toploto oddaja nazaj v ozračje, s tem pa mansardo varuje pred pregrevanjem. Pri podjetju VELUX ga priporočajo tako rekoč za vsako strešno okno, na katerega posije sonce. Je tudi cenovno najugodnejša zaščita.
Ne spreglejte