Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 9. 2013,
10.50

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

kavč muzej

Ponedeljek, 16. 9. 2013, 10.50

6 let, 1 mesec

Freudov psihoanalitični kavč bodo javno restavrirali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

V londonskem Freudovem muzeju bodo pred očmi javnosti restavrirali legendarni Freudov psihoanalitični kavč.

Med 16. in 26. septembrom bodo v londonskem Freudovem muzeju na očeh javnosti restavrirali legendarni psihoanalitični kavč. V času prenove, ko ga bo konzervirala Poppy Singer, bo ležišče tako na ogled brez perzijskga pregrinjala, ki ga sicer prekriva.

Strokovnjakinja se bo restavriranja kavča lotila kar na licu mesta, v londonskem muzeju, v svoj začasni delovni prostor pa bo spremenila Freudovo dnevno sobo, ki je prav tako del muzeja.

Freudov bidermajer kavč je psihoanalitik v dar prejel leta 1891. Podarila mu ga je njegova pacientka Benvenisti, ki je bila prepričana, da mora biti ta buržujski kos pohištva nujen del njegove analitične sobe.

Direktor londonskega Freudovega muzeja Dawn Kemp pravi, da je Freudov kavč, kjer so mu njegovi pacienti pripovedovali svoje sanje, spomine in dogodke iz življenja, postal simbol njegovega dela in psihoanalize nasploh. Restavriranje tega pred očmi javnosti pa naj bi ponujalo redko priložnost, da bodo obiskovalci lahko pogledali ne le pod površje kultnega predmeta, temveč da se bodo seznanili tudi s samim procesom konzerviranja.

Celoten proces bo snemal umetnik Jeremy Millar. Njegovo delo se pogosto nanaša na oživljanje pomembnih dogodkov iz kulturne zgodovine. S svojim delom želi avtor tudi poudariti, kako je kavč veliko bolj prisoten v kulturni imaginaciji kot pa v resničnem svetu. Njegov film in fotografije bodo tako postali dokument in interpretacija tega kulturnega in zgodovinskega predmeta.

Freud je tu živel zadnji del svojega življenja Londonski Freudov muzej je v hiši, kjer je psihoanalitik preživel zadnji del svojega življenja, potem ko je zaradi nacizma zapustil Dunaj. V londonskem stanovanju, založenem z obsežno knjižnico, je sprejemal svoje paciente, tam pa sta nastali tudi njegovi knjigi Interpretacija sanj in Psihopatologija vsakdanjega življenja.

Ne spreglejte