Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 6. 2017,
11.07

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

arhitekturni nasvet

Nedelja, 11. 6. 2017, 11.07

6 let, 1 mesec

Arhitekturni nasvet

Dnevna soba, v kateri lahko tudi spite

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
soba | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Bralec nam je poslal skico prostora s prošnjo za idejo tlorisne postavitve notranje opreme dnevne sobe stanovanja. Želi, da je dnevna soba namenjena tudi spanju.

Možnosti prestavljanja vrat ali oken ni. Bralec v sobi potrebuje najmanj posteljo, računalniško mizo, eno večjo garderobno omaro, kavč ter TV-kotiček.


Situacija:

Najlepše je, ko nas zbudijo sončni žarki na obrazu. Vendar v konkretnem primeru to ni mogoče, saj je želja, da se v isto sobo umestita tako spalni kot bivalni del, in to kot ločen kavč in ločena postelja. Zaradi zahtevanih elementov, sploh zaradi ločene postelje (in ne kavča in postelje v enem) ter večje garderobne shrambe prostor ni tako prostoren in zračen. Obsoječa velikost prostora, upoštevajoč minimalne zahteve bralca, ni velika.

soba | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Foto: Jana Malenšek, arhitektka


Predlog rešitve: 

Predlagam, da se postelja postavi desno od vhoda v prostor v smislu enovitega elementa, ki je namenjen spanju, počitku in hrambi garderobe. Vizualno in fizično lahko sobo razdelimo z zavesami, poličniki, s kovinskimi ali vrvnimi pregradami z rastlinjem in podobno.

Predlagani enoviti element je tako na delu vhoda računalniški prostor z garderobno omaro, za katerim je spalna vzmetnica dimenzij 140/210 cm, ki je od krajne vzdolžne stene ločena z dvižno nočno polico po vsej vzdolžni strani vzmetnice. Nad njo pa so dodatni prostor za izvedbo polic in viseče garderobne omare.

Prostor za hrambo garderobe je tudi prostor pod posteljo, lahko v smislu predala. Levo do spalnega monolitnega elementa je prostor za oblazinjeno pohištvo (kavč) v maksimalni dolžini 1,80 metra, za njim pa prostor za polični regal do stropa v kombinaciji za shrambo oblačil (spodnje perilo, nogavice, majice in drugo). Prostor za TV-set pa je na nasprotni strani ob prehodu v drug prostor, za katerega bralec ni podal njegove namembnosti.

soba | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Prostorski pogled: 

dnevna soba spalnica | Foto: Jana Malenšek, arhitektka Foto: Jana Malenšek, arhitektka


Dodajam nekaj primerov izvedbe spalnega prostora znotraj bivalnega. Treba pa je omeniti, da je v spodnjih primerih prostor večji od bralčevega prostora.

 

Кровать в однокомнатной квартире #маленькаяквартира #flats #smallflat

A post shared by Дизайн_декор_интерьер (@designinterior_12) on

 

Small tips : Try to put divider. #divider #smallspacestyle #apartment #studio #bedroom #smallbedroom #decoration

A post shared by interior for small space (@smallspacesdesign) on

 

Seja para as pessoas solteiras, seja para as casadas, fato é que os apartamentos pequenos - ou estúdios como são comumente chamados - são cada vez mais procurados. E decorar um imóvel pequeno exige um bom estudo de espaço, com soluções que vão além da estética. Soluções de aproveitamento do espaço são fundamentais.  Na foto, todas as paredes foram eliminadas, integrando todos os ambientes. Para preservação do quarto, optou-se por uma divisória piso-teto em vidro. Dentro da solução adotada, para garantir mais privacidade, poderiam ter sido instaladas persianas, ou mesmo, utilizado um vidro jateado, deixando passar a luminosidade pretendida. ***** #interiordesign #design #interior #interni #decoração #decor #apartamentopequeno #estudio #loft #divisoriadevidro #interiorandmore #patriciaviegas #patriciaviegaszoia #patriciaviegasinteriorandmore

A post shared by Patricia Viegas Zoia (@interiorandmore) on

 

VPRAŠAJTE ARHITEKTA: Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO: Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media, d. o. o., ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov. 

Ne spreglejte