Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2018,
6.22

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

zelenjava vrtiček na balkonu urbani vrtički

Torek, 27. 3. 2018, 6.22

6 let

Za katero zelenjavo ne potrebujete grede, zgolj lonček?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Nimate grede, imate pa balkon, teraso ali malo širšo okensko polico? Odlično, od lastnega vrtička vas ločijo še primeren lonec, nekaj zemlje in semena.

Urbani vrtički so zadnja leta pravi hit med tistimi, ki ne živijo v hiši s prostornim vrtom ali koščkom zemlje, ki bi ga lahko preuredili v zelenjavni vrtiček. To lahko – v manjšem obsegu, a vendarle – naredimo tudi na balkonu ali okenski polici.

 | Foto: Tako boste vsaj nekaj zelenih priboljškov ponosno pridelali sami. Poleg zelišč, ki so klasika vrtičkov v loncih, v tako prirejenih gredicah dobro uspevajo tudi:

Zelena solata, rukola, špinača

Rukola je nezahtevna zelenjava, ki jo lahko hitro vzgojite v loncu, le sprijazniti se morate s tem, da je bo dovolj le za eno solato ali dve. Enako je z zeleno solato – ta naj najprej skali v manjših posodicah, nato pa sadike posadite v večji podolgovat lonec za balkonsko cvetje v razmiku vsaj 15 centimetrov. Tako bo lahko solata oblikovala glavice.

Česen in čebula

Tudi česen in čebula sta razmeroma nezahtevna za vzgojo. Ko česen izpulite, lahko praznino v loncu takoj nadomestite z novim posajenim strokom in tako v pridelku uživate več mesecev zapored.

Korenje, peteršilj, pesa

 | Foto: Korenovke in gomoljnice ne potrebujejo veliko prostora, le dovolj globok lonec, da lahko razvijejo korenino oziroma gomolj. Bolje bo, da semen ne sejemo neposredno v lonec, temveč počakamo, da skalijo v manjših, posameznih posodicah, nato pa jih presadimo v večji lonec.

Kumare, paradižnik, bučke

Rastline, ki se med rastjo vzpenjajo, so primerne za terase in malo večje balkone. Nad lonce namestimo plastično mrežo ali rogovile, tako da se zelenje ne bo oprijelo balkonskih ograj ali raslo po stenah.

Še preden pa se lotite svojega urbanega vrtička, pa dobro ocenite, ali vendarle ne živite ob zelo prometni cesti ali pa vaša streha ni raj za golobe in vrane. V tem primeru se raje lotite zeliščnega vrtička v kuhinji.

 

Ne spreglejte