Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 4. 2017,
15.12

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

regrat zdrava prehrana zdravo življenje Vrt Vrt pomlad

Četrtek, 6. 4. 2017, 15.12

2 meseca, 1 teden

Regrat: njegove liste radi jemo, kaj pa cvetove in korenine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
regrat | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Čas za tisti mladi regrat, ki je najboljši za solato, je že skoraj mimo. A to ne pomeni, da te rastline ni več mogoče uporabiti.

Regrat je zagotovo najbolj priljubljen plevel v Sloveniji. Ko požene, so travniki polni navdušenih nabiralcev in težko je najti junaka, ki ga ne navduši skleda regrata s kuhanim krompirjem in/ali jajcem, zabeljenega z ocvirki ali slanino.

"Sem velika zagovornica uživanja lokalnih zdravilnih rastlin in regrat je en najbolj pomembnih za naše zdravje," o tem priljubljenem plevelu pravi zeliščarka Margita Vehar iz polhograjske Dežele zelišč. "Pospešuje prebavo, pomaga pri spomladanski utrujenosti, pomaga pri razstrupljanju, pri izločanju kislin in strupov iz telesa, čisti jetra in kri."

regrat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Čaj iz posušenih listov in korenin

Ko gre regrat v cvet, njegovi listi niso več tako slastni, postanejo trši in bolj grenki. So pa še vedno nadvse uporabni – pravzaprav je uporabna (in koristna) celotna rastlina, poudarja Veharjeva. "Iz posušenih listov in korenin lahko skuhamo izredno dober in učinkovit čaj, ki se nam bo prilegel tudi pozimi. Sama ga, ker je nekoliko grenak, sladim z medom."

Iz cvetov lahko pripravite odličen sirup

regratov sirup | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Regratove cvetove pa zeliščarka priporoča za pripravo sirupa. Pripravimo ga na enak način kot iz smrekovih vršičkov. V steklen kozarec po plasteh naložimo regratove cvetove in sladkor, nato pa ga postavimo na sonce za toliko časa, da se sladkor stopi. Ker so dnevi še nekoliko prehladni, kozarec čez noč postavimo na notranjo polico, čez dan pa na sonce.

Ko se sladkor stopi in je sirup jantarjeve barve, ga precedimo in postavimo v temen prostor. Z njim lahko sladimo čaje, naredimo osvežilen napitek ali pa ga ob prehladih uživamo po žlički.

Ne spreglejte