Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Četrtek,
30. 11. 2017,
19.17

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Alice Bleton oblikovanje notranje oblikovanje mesto

Četrtek, 30. 11. 2017, 19.17

6 let, 1 mesec

Urbana koča za odklop iz mestnega okolja

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
kapsula Monade | Foto Arhiv Alice Bleton

Foto: Arhiv Alice Bleton

V mestih, ki se vse hitreje širijo, nastajajo zanimive perspektive. Te je vredno raziskovati in tako dati urbanim krajinam nove priložnosti, meni oblikovalka Alice Bleton, ki si je zato zamislila kapsulo za (prav vsako) streho.

Dnevno okolje prebivalcev mest v veliki meri predstavljata beton in steklo. In če iz tega okolja ne moremo ubežati, potem moramo nanj pogledati na način, da nas prostor navdihuje in da v njem lahko zadihamo, je mogoče povzeti izhodiščne misli Alice Bleton, oblikovalke, rojene v Parizu in šolane na oblikovalski akademiji v Eindhovenu.

Projekt mlade oblikovalke premišljuje o inovativnih možnostih za odmik v urbanih okoljih, ob tem pa ob svoji umestitvi prinaša tudi priložnosti za drugačne perspektive mesta. | Foto: Arhiv Alice Bleton Projekt mlade oblikovalke premišljuje o inovativnih možnostih za odmik v urbanih okoljih, ob tem pa ob svoji umestitvi prinaša tudi priložnosti za drugačne perspektive mesta. Foto: Arhiv Alice Bleton

Skozi ta premislek je oblikovalka zasnovala kapsulo Monade, iz 21 plošč iz fiberglasa sestavljen objekt, ki v svojo notranjost spušča veliko naravne svetlobe. Hkrati pa ta ob svoji postavitvi na strehi omogoča tudi pogled daleč v urbano krajino. Ob čemer ob tej postavitvi dopušča tudi odmik, odklop od mestne tvorbe, v katero je umeščena.

Kapsula je sestavljena iz 21 plošč iz fiberglasa, materiala, ki ga uporabljajo tudi za čolne in bazene. | Foto: Arhiv Alice Bleton Kapsula je sestavljena iz 21 plošč iz fiberglasa, materiala, ki ga uporabljajo tudi za čolne in bazene. Foto: Arhiv Alice Bleton

Po vzoru bunkerjev in podmornic

Pri zasnovi se je avtorica nanašala na minimalne prehodne bivalne prostore, zasnovane za ekstremne življenjske okoliščine, kot so bivaki, vesoljske ladje, podmornice in bunkerji.

''Na vrhu gore, v najtežje dostopnih krajih, ljudje ustvarjajo zatočišča za prenočitev. Ta začasna zavetja pohodnikom zagotavljajo minimalno udobje. Gre za deljeni prostor, v katerem se ljudje zaščitijo pred zunanjimi vremenskimi razmerami. Vesoljska plovila so stisnjene hiše in delovni prostor hkrati. Takšni majhni prostori so vir učinkovitih idej za ustvarjanje kompaktnih preživetvenih objektov,'' na svoji spletni strani med drugim o projektu razmišlja oblikovalka.

Pogled z višine tako omogoča distanco, hkrati pa tudi vzpostavlja novo perspektivo bivalnega okolja. | Foto: Arhiv Alice Bleton Pogled z višine tako omogoča distanco, hkrati pa tudi vzpostavlja novo perspektivo bivalnega okolja. Foto: Arhiv Alice Bleton

Koča na strehi

Alice Bleton je tako zasnovala urbano kočo, ki omogoča začasen odmik iz (vele)mestne pestrosti in hektičnosti. Pogled z višine tako omogoča distanco, hkrati pa tudi vzpostavlja novo perspektivo bivalnega okolja.

Ne spreglejte