Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

Štokwenzel Aleš Wenzel sod oblikovanje les Ritoznoj Štajerska vino

Sreda, 12. 7. 2017, 17.00

6 let, 1 mesec

Štajerec, ki stare vinske sode spreminja v pohištvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
Aleš Wenzel | Foto osebni arhiv Aleša Wenzla

Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla

Okolje, v katerem živi, je Aleša Wenzla navdihnilo, da se je lotil zanimive obrti - starim vinskim sodom daje novo življenje v obliki luči, pohištva in drugih uporabnih izdelkov.

Družina Aleša Wenzla je pred okoli 30 leti v Ritoznoju kupila staro viničarijo, takrat razpadajočo stavbo, ki je bila nekoč v lasti habsburške rodbine Windisch-Graetz. "Prav tam se je rodil ritoznojčan, značilna bela zvrst naših krajev, ki jo je ob preostalih vinih prideloval viničar, ki je živel v tej hiši," je o hiši, zgrajeni leta 1690, povedal Aleš.

Prenovljena viničarija pod ritozonjskimi vinogradi, kjer nastajajo izdelki iz starih sodov | Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla Prenovljena viničarija pod ritozonjskimi vinogradi, kjer nastajajo izdelki iz starih sodov Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla

Kako se vključiti v vinsko okolje, če nisi vinar?

Prav vinorodni okoliš, kjer živi, in vinogradi, ki ga obkrožajo, so ga spodbudili k odločitvi, da se tudi sam loti nečesa, povezanega z vinom. Žlahtne kapljice ne prideluje, zamisel, ki je v njemu zorela več let, je drugačna - stare zavržene sode in rabljene barike reciklira v nove uporabne izdelke, kot so luči, mize, pribor in pladnji ali deske za narezke.

Štokwenzel | Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla

Štok, domači izraz za nadstropno hišo

"Začelo se je ljubiteljsko, nisem izučen lesar, sem pa že od nekdaj v stiku z lesom, ker zbiram staro pohištvo." Sčasoma je nastala blagovna znamka Štokwenzel, ki je prav tako kot njegovi izdelki poklon zgodovini Ritoznoja oziroma zapuščini tamkajšnjih viničarjev. "Gre za kombinacijo besede štok in mojega priimka. Štok je star izraz za hišo z nadstropjem, kakršna je naša in kakršnih je bilo nekoč na podeželju zelo malo. Še zdaj vam bodo ljudje v naših krajih rekli, da Wenzli živijo 'tam, v tistem štoku'," je pojasnil Aleš.

Sence, ki jih mečejo Aleševe luči, so navdihnile logotip za znamko Štokwenzel. | Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla Sence, ki jih mečejo Aleševe luči, so navdihnile logotip za znamko Štokwenzel. Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla

Delo se začne že z iskanjem sodov

V vsak izdelek je vloženega veliko dela, tudi zato, ker se delo pravzaprav začne že z iskanjem sodov. Te Aleš nabavlja po vsej Sloveniji, nekatere, predvsem rabljene barike, od vinarjev odkupuje, stare sode, ki niso več v uporabi, mu v glavnem odstopijo, da le pride po njih.

Štokwenzel | Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla

Pri vrsti lesa, iz katerega so izdelani sodi, ni izbirčen, pomembno je le, da je zdrav, je pojasnil. "Uporabljam sode različnih starosti, bariki so stari po pet, šest, sedem … let, drugi pa so običajno starejši. Med njimi se najdejo tudi takšni, ki so že trideset let stali prazni."

Izdelki Štokwenzel v Die Weinbank, znani restavraciji na avstrijskem Štajerskem | Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla Izdelki Štokwenzel v Die Weinbank, znani restavraciji na avstrijskem Štajerskem Foto: osebni arhiv Aleša Wenzla

Ko sod pripelje domov, ga je treba pripraviti in očistiti, pa razdreti, les razrezati in obrusiti. Uporabi tudi obroče, iz katerih prav tako sestavlja luči, za svetila so uporabne tudi steklenice oziroma baloni za vino.

Povpraševanja je veliko, tudi v tujini

Izkazalo se je, da je zanimanja za njegovo delo veliko. "Takšni izdelki so trenutno zelo aktualni in tudi povpraševanje po njih je precejšnje," pravi Aleš, ki se zdaj posla loteva skupaj z ženo, izdelke pa prodajata različnim kupcem, tako zasebnikom kot gostinskim lokalom in seveda vinarjem.

Segel je tudi že v tujino, med drugim se lahko pohvali s kupci iz Italije, Avstrije in Nemčije, na njegovih deščicah denimo strežejo v eni najboljših avstrijskih restavracij Die Weinbank v Ehrenhausnu oziroma Ernovžu na avstrijskem Štajerskem. Še več, njegovi izdelki so v Avstriji celo na prodaj, med drugim jih v svojem izobraževalno-prodajnem centru ponuja znani vinski hotel Loisium v Kamptalu v Avstriji.

Ne spreglejte