Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 5. 2017,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Baumit

Foto: Baumit in Thinkstock

Natisni članek

Baumit advertorial

Ponedeljek, 8. 5. 2017, 7.00

2 meseca, 1 teden

Kako izbrati pravo fasado – glede na barvo, material ali ceno?

Vsebino omogoča Baumit

Foto: Baumit in Thinkstock

Ste v zaključni fazi gradnje svoje nove hiše ali pa ste se lotili obnove fasade? Pomlad je ravno pravi čas za obnovo zunanjosti bivalnih objektov.

 | Foto:

Izbira prave fasade je ključnega pomena pri gradnji ali obnovi hiše. Fasada hiši da individualno noto. Še pomembnejša od estetske vrednosti je funkcionalna vrednost fasade. Z izbiro prave, kakovostne fasade lahko namreč tudi prihranite pri ogrevanju.

Čeprav fasada pride na vrsto šele na koncu gradnje, včasih celo za notranjo ureditvijo hiše, je izbira fasade eden težjih delov gradnje. Preden se odločite, kakšno fasado boste izbrali, dobro premislite o naslednjih vprašanjih:

#1: Kakšne barve naj bo fasada?
Izbira barve naj bo dobro premišljena, saj gre za dolgoročnejši poseg. Za razliko od notranjih sten v stanovanju, ki jih lahko poljubno prebarvamo, ko si zaželimo novih barv, fasade zagotovo ne boste menjali še vsaj naslednjih nekaj let. Pri izbiri barve ni priporočljivo, da bi se zanašali zgolj na trenutni navdih ali okus. Pomembno je, da se barva fasade smiselno spaja z okoljem, v katerem objekt stoji. Izbira barve naj spoštuje neposredno okolico in urbanistične značilnosti okolja, v katerem je objekt.

 | Foto:

Baumit svojim kupcem ponuja široko izbiro kakovostnih zaključnih slojev in barvnih odtenkov, pri končni odločitvi pa svetujemo premislek in predvsem takšno izbiro odtenka, ki ni preveč kričeč in ki se dobro ujame z okolico, v kateri sobiva stavba.

#2: Koliko bo znašala investicija?
Izdelave fasade se običajno lotimo, ko so vsi drugi večji posegi na objektu že dokončani. Večina se fasade loti šele po vselitvi v objekt, ko je končana tudi že večina notranje opreme. Kar pomeni, da smo do trenutka, ko pridemo do izbire fasade, že dodobra izpraznili svoj proračun za gradnjo hiše. Ne glede na to, pri izbiri fasade ni priporočljivo gledati na ceno oziroma je pomembno, da najdemo pravo razmerje med kakovostjo in ceno. V podjetju Baumit, ki velja za pionirja na področju fasadnih sistemov, z znanjem in dolgoletnimi izkušnjami svojim kupcem ponujajo inovativne rešitve.

Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Brdu/Ljubljana. Foto: Miran Kambič   | Foto: Stanovanjska soseska Zeleni gaj na Brdu/Ljubljana. Foto: Miran Kambič

NAGRADNA IGRA
Sodelujte v nagradni igri "Čas je za Baumit fasado & nagrado".  Izpolnite spletni obrazec na spletni strani fasade.baumit.si in se potegujte za odlično nagrado – fasadni sistem Baumit open!

Nagradna igra traja do 25. junija 2017. Več o nagradni igri si preberite TUKAJ.


#3: Ali lahko prihranim pri ogrevanju oziroma ohlajevanju?
Fasada seveda nima le estetske funkcije. S kakovostno fasado lahko tudi občutno prihranite pri ogrevanju ali hlajenju objekta. Kakovostna fasada je tista, ki diha, hkrati pa ima tako visoko toplotno izolativnost, da ji uspe zadržati toploto v objektu oziroma želeno temperaturo v prostorih. Z inovativnimi pristopi gradnje in visokokakovostnimi materiali proizvajalci danes ponujajo fasadne sisteme, ki so primerni tako za novogradnje kot za toplotne prenove hiš. Eden takih sistemov je Baumit open, ki zagotavlja zdravo in prijetno bivalno okolje.

 | Foto:

Fasada, ki diha
Sistem Baumit open
združuje najboljše lastnosti fasadnih sistemov: optimalno paroprepustnost, visoko toplotno izolativnost in inovativen način vgradnje. Vsaka komponenta v sistemu je pomembna in vpliva na kakovost celotne fasade. Homogenost omogočajo vse komponente sistema, ki so prilagojene na paroprepustnost plošč. Poleg posebno prirejenega izolacijskega materiala je najpomembnejša komponenta lepilo s posebno delno prepustno zgradbo. Fasadni sistem Baumit open je primeren tako za novogradnje kot toplotne prenove, priporočamo ga tudi pri izolaciji pasivnih in nizkoenergijskih hiš.

Zakaj je Baumit open sistem edinstven?
Baumit open fasadna plošča ima veliko majhnih perforacij. Skozi te "luknjice" se zračna vlažnost prenaša navzven. Tako zasnovan "odprt" fasadni sistem zagotavlja optimalno bivalno udobje.


#4: Iz kakšnih materialov naj bo fasada?
Saj veste, kako pravijo, "več denarja, več glasbe". Če želite, da bo vaša fasada obstojna in bo zdržala več let, je pametno investirati v kakovosten material. Varno naložbo v prihodnost predstavlja fasadni sistem Baumit Star, ki združuje kombinacijo najboljših komponent. Kakovostno fasadno lepilo in izravnalni sloj Baumit StarContact White zagotavlja dolgotrajno funkcionalnost in obstojnost fasade tako pri novogradnjah kot pri prenovah. Pestra izbira najpogosteje uporabljenih fasadnih plošč (mineralna volna, plošče EPS-F/plus, lamele) dodatno odlikuje fasadni sistem in ga tako še bolj približa lastnikom hiš in njihovim željam. Sistem zaokroži fasadni omet Baumit SilikonTop odlikujejo dobra paroprepustnost, odlična vodoodbojnost.

 | Foto:

#5: Kdaj je najprimernejši čas za izdelavo fasade?
Ko se odločamo za obnovo fasade ali smo ravno v sklepni fazi gradnje hiše, ko ji manjka le še fasada, je odločilnega pomena zunanja temperatura zraka, ko delamo fasado. Najprimernejši čas za izdelavo fasade so meseci od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Predlagamo, da se dela izvedejo v suhem vremenu, temperatura zunanjega zraka naj bo višja od pet stopinj Celzija, vendar ne višja od 30 stopinj Celzija. Izdelava fasade prav tako ni priporočljiva v dežju, megli in močnem vetru, četudi fasadne površine zaščitimo z zavesami.

V fotogaleriji si oglejte nekaj različnih stilov fasad

Fotogalerija
1 / 5

(c) 2000-2017 Gemius SA version 2.0 Impressions: campaign: Baumit, placement: /siol.net Advertorial 1 , creative: Tracking pixel

Ne spreglejte