Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 10. 2017,
11.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Intesa Sanpaolo Bank

Foto: Thinkstock

Natisni članek

stanovanje obnova kredit Intesa Sanpaolo Bank advertorial

Torek, 10. 10. 2017, 11.02

2 meseca, 1 teden

Prenova od A do Ž – kakšni so stroški in kako lahko privarčujem?

Vsebino omogoča Intesa Sanpaolo Bank

Foto: Thinkstock

Prenova stanovanja ali hiše je lahko kar velik zalogaj – tako organizacijsko kot seveda finančno. Lotite se je preudarno in s skrbno izdelanim finančnim načrtom.

stanovanje, obnova | Foto:

Pri načrtovanju vašega doma je ključnega pomena načrt obnove, ki ga sestavite na podlagi temeljitega popisa stanja vaše nepremične. Vzemite kos papirja ali računalnik in začnite obhod.

Najprej seznam, potem pa še stroški

Na svoj obhodni seznam vpišite vse detajle, ki spadajo v obnovitveni načrt. Preverite vse sobe in zunanjost hiše. Bodite natančni in si za začetek privoščite malo obširnejši seznam, saj ga boste pozneje ob izračunu stroškov najverjetneje tudi nekoliko skrajšali.

Na svoj seznam vpišite tako gradbena dela kot nakup novega pohištva. Preverite starost vodovodne in električne napeljave, v kakšnem stanju je streha? Kakšna je izolacija strehe in fasade? Je potrebno tla zamenjati ali je dovolj obnova. V kakšnem stanju je kopalnica? Bi rušili kakšno steno ali jo celo postavili? To so samo nekateri od glavnih posegov v obnovo, ki jih morate obvezno upoštevati.

Zaprite oči – kakšna je vaša vizija po polnem domu?

Ko boste zbrali vse svoje želje v natančen seznam, si v mislih zarišite končno podobo obnovljenega doma. Mogoče vam bo prav še ta končna vizualizacija pomagala, da boste še nekoliko popravili vaše želje s seznama. Pomagajte si s #D programi, ki so dostopni na spletu, ali pa končni videz vaše obnovljene nepremičnine zaupajte strokovnjakom – arhitektom.

stanovanje, obnova | Foto:

Aplikacije, ki vam bodo pomagale izrisati vaš sanjski dom:

Home Design 3D

Amikasa

Room Creator

Še malo, do sanjskega doma vas čakata samo še dva koraka.

Kakšni so stroški?

Šele ko boste imeli celoviti pregled nad obnovitvenimi deli, spravite seznam v tabelo in pred vsako postavko dopišite približen strošek.

obračun, računanje, stroški, obnova | Foto: Pri izračunu stroškov bodite temeljiti pri pregledu trga ponudnikov želenih gradbenih in obnovitvenih storitev. Predvsem pa upoštevajte dve zlati pravili: isto storitev preverite pri vsaj treh različnih ponudnikih in od vseh zahtevajte predračun.

Računajte, da pri večjih gradbenih obnovitvenih posegih se cene obnove na kvadratni meter začnejo že pri 400 evrih na kvadratni meter. Zgornja meja je seveda odvisna od izbire materialov in obrtnikov.

Če boste projektiranje in obnovo zaupali biroju, bo končna cena sicer nekoliko višja, boste pa med samo izvedbo lahko nekoliko mirnejši, saj je celoten proces obnove precej stresen, predvsem če se je lotevate prvič in brez pravih izkušenj.

Kakšen je vaš finančni načrt?

Brez pravega finančnega načrta ne gre. Pravzaprav je vaš proračun ključno izhodišče za vse vaše odločitve pri obnovi – tako pri določanju vseh opravil, ki jih nameravate opraviti, kot pri izbiri materialov, izvajalcev in po možnosti projektne skupine, ki bo namesto vas vodila celotno izvedbo.

obnova, prenova | Foto:

Če so vaša pričakovanja večja od vaših razpoložljivih finančnih sredstev, poiščite pomoč pri Intesi Sanpaolo Bank, kjer vam bodo bančniki svetovali in vam poiskali najboljšo finančno rešitev, s katero boste lahko uresničili svoje sanje.

V Intesi Sanpaolo bank so namreč pripravili konkurenčno akcijsko ponudbo stanovanjskih kreditov po ugodni obrestni meri, ki ga boste lahko uporabili za prenovo, o kateri že tako dolgo razmišljate.

Omogočite si novo priložnost za dom po meri vaših pričakovanj.

Akcijska ponudba stanovanjskih kreditov PRI Intesi Sanpaolo Bank:

s FIKSNO obrestno mero že od 2,40 % do 4,20 % (EOM od 2,79 do 4,37 %);

z VARIABILNO obrestno mero že od 6-mesečni Euribor + 1,70 odstotne točke do 6-mesečni Euribor + 2,35 odstotne točke (EOM od 2,07 % do 2,45 %).

Stanovanjski kredit z odplačilno dobo do 30 let je na voljo tudi s FIKSNO obrestno mero.

Akcijska ponudba velja do 31. decembra 2017 oz. do preklica.

Izračunajte si kredit

Ne spreglejte