Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 12. 2017,
19.48

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

arhitekturni nasvet

Nedelja, 3. 12. 2017, 19.48

6 let, 1 mesec

Arhitekturni nasvet

Štiri stvari, ki jih je dobro upoštevati v vsaki kuhinji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Bralec pravi, da si bo sam zasnoval oziroma izrisal predlog postavitve kuhinje. Sprašuje, kakšna je priporočljiva višina pulta in na kaj je treba biti pozoren pri postavitvi kuhinjskih aparatov.

Fotografija je simbolična. | Foto: Pixabay Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Bralec ni priložil tlorisa prostora.


Pri zasnovi postavitve kuhinjskih gospodinjskih aparatov/elementov je treba paziti, da vsota razdalj med hladilnikom, pomivalnim koritom in kuhalno ploščo ne znaša več kot 6,6 metra.

Če vam prostor omogoča, je priporočljivo, da se visoke kuhinjske omare, na primer vgradni hladilnik, vgradna pečica in mikrovalovna pečica, postavijo vzdolž enega zidu. Ob taki postavitvi so preostali kuhinjski elementi s kuhinjskimi gospodinjskimi aparati lahko v zasnovi oblike črke U, v zasnovi oblike črke L ali v zasnovi oblike linijskega razporeda. Seveda pa se lahko vse postavi povsem nekonvencionalno. Postavitev je odvisna tudi od velikosti prostora.

Višina pulta je med 85 in 95 centimetri. Končna višina pulta je odvisna tudi od različnih dejavnikov oziroma od višine cokla, višine omare, višine delovnega pulta. Odvisno je tudi, ali gre za tipsko kuhinjo ali kuhinjo po meri. Odvisno je tudi od naročnika, ali gre zasnovo prilagoditi gibalno ovirani osebi, človeku nižje oziroma višje rasti ipd.

Na splošno se v organizirani in premišljeni zasnovi kuhinje upošteva, da se vedno izoblikuje štiri pomembne enote:

- prostor priprave in shrambe hrane, za katero je priporočljivo, da je v okolici korita oziroma med koritom in kuhalno ploščo (pečico),
- prostor kuhanja in peke,
- prostor priprave hrane za prenos na jedilno mizo oziroma serviranje, za katerega je najboljše, da je v bližini pečice in kuhalne plošče, ter
- prostor za pranje in shrambo posode. 

Oglejte si nekaj primerov rešitev kuhinje: 

 

Hot industrial kitchen via Hunting For George 😍😍😍

A post shared by Interior Design & Architecture (@homeadore) on

 

INTERIOR / KITCHEN #interiordesign #interior #kitchen #kitchendesign #smallkitchen #symetriapracowniaarchitektury #symetria_pa

A post shared by SYMETRIA_pracowniaarchitektury (@symetria_pa) on

 

VPRAŠAJTE ARHITEKTA

Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v svojem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO: Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TSmedia, d.o.o., ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov.

 

Ne spreglejte