Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
17.12

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Windows 10 Microsoft Cortana Matic Tomšič Vtisi Vtisi ocenili smo

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 17.12

2 meseca

Windows 10: Nekoč bo slovel kot Microsoftov najboljši operacijski sistem

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Ob preizkusu operacijskega sistema Windows 10 so se nam kljub drobnarijam, ki jih mora Microsoft še popraviti, usta razpotegnila v nasmešek.

Microsoftovo izjemno opravičilo za Windows 8.1 Windows 10 so revolucija v skoraj vseh pogledih. Microsoft želi z operacijskim sistemom pod eno streho združiti vse platforme (osebne računalnike, tablice, pametne telefone, igralne konzole). Windows 10 bo deloval kot storitev brez izteka roka uporabnosti, kar pomeni, da bodo vsi uporabniki posodobitve in nove funkcije prejemali za nedoločen čas. Tisti, ki že imajo Windows 7 ali 8.1, pa ga bodo oziroma so ga že dobili povsem brezplačno.

To izjemno Microsoftovo opravičilo za Windows 8 (in 8.1), s katerim je bil kljub rekordni prodaji nezadovoljen marsikateri uporabnik, smo v dokončani obliki končno preizkusili tudi mi in strnili svoje začetne vtise. O Windows 10 se bomo še enkrat razpisali čez nekaj mesecev, ko bo Microsoft pokrpal nekaj lukenj in iz programske kode izkadil nekaj hroščev. A ti niso tako moteči, da bi pokvarili uporabniško izkušnjo. Pa poglejmo …

Microsoft je žezlo vrnil miški in tipkovnici Kot smo že omenili, so se ob Windows 8 in 8.1 številni uporabniki na namiznih računalnikih počutili malenkost opeharjene. Že res, da so Okna prinašala prenekatero novo funkcijo, a marsikdo se ni znebil občutka, da mu Microsoft zameri, ker osmice ne uporablja na napravi z zaslonom na dotik. Precej menijev, tudi osovražena stranska orodna vrstica Charms, je bilo očitno narejenih z mislijo na uporabnike s tablicami.

Windows 10 poudarek vrača upravljanju operacijskega sistema s tipkovnico in miško. Orodno vrstico Charms so zamenjale hitre nastavitve (Settings) in akcijski center (Action center), namenjen prikazovanju obvestil, povezavam in VPN-jem (navideznim zasebnim omrežjem). Čeprav sta obe orodji še vedno videti, kot da ne bi imeli nič proti zaslonu na dotik, je napredek očiten. Še večji je videti takrat, ko se poglobimo v nove funkcije, ki jih Windows 10 uporabniku ponuja za upravljanje namizja. Ustvarimo lahko navidezna namizja (tipka Windows+Ctrl+D) in enega uporabljamo za delo, drugega za igre, tretjega za internet. Preklapljanje med njimi je brezšivno (tipka Windows + Ctrl + smerni tipki), enako velja tudi za preskakovanje med odprtimi programi.

To lahko zdaj zelo preprosto naredimo z vstopom v način Task View (gumb desno od iskalnika v opravilni vrstici). Task View uporabniku ne pokaže le odprtih programov na trenutno aktivnem namizju, temveč programe na vseh ustvarjenih namizjih. Ponovno rojstvo gumba Start Gumb Start je ena od funkcij, s katero Windows 10 najbolj pokaže zvestobo tradiciji, a obenem tudi željo po napredku. Ob kliku nanj se namreč odpre meni Start, zelo podobno kot v Windows 7 in preteklih izdajah, a njegov videz spominja na osovraženi vmesnik Metro iz Windows 8.1. Kompromis za uporabnika sicer ni najboljši, saj navigacija po meniju Start ni tako hitra kot v Windows 7, težave z njim pa bodo morda imeli uporabniki Windows 10 na tablicah, kjer je bil Metro kar prava rešitev.

Kvadratne ikone za hiter dostop do nameščenih programov je v meni Start sicer mogoče posejati poljubno. Prav tako ikone aplikacij, ki to omogočajo (na primer Vreme, Novice ali Fotografije), prikazujejo animirano sličico oziroma ažurne informacije.

Na desni so (privzeto) bližnjice do najpogosteje uporabljanih programov, Raziskovalca, hitrih nastavitev (odprete jih lahko tudi z bližnjico tipka Windows + I) in izklopa sistema. Desna stran menija Start se lahko ob kliku na All Apps oziroma Vsi programi prelevi tudi v seznam vseh nameščenih aplikacij, a je po našem mnenju manj pregleden kot tisti v Windows 7, saj ne razlikuje med mapami in ikonami.

Smo omenili, da je meni Start mogoče povečati ali pomanjšati? Zgrabite enega od robov in ga povlecite v poljubno smer.

Cortana Cortana je prvi digitalni pomočnik na Microsoftovem operacijskem sistemu, ki se odziva na glasovne ukaze. Slovenski uporabniki bomo od Cortane sicer imeli bolj malo, saj različica Windows 10 za našo regijo glasovnih ukazov v slovenskem jeziku ne podpira. A to ne pomeni, da Cortane ne moremo uporabljati. Cortana nadomesti iskalnik, ki smo ga uporabniki Windows 7 prej našli ob pritisku na gumb Start, uporabniki Windows 8.1 pa v glavnem meniju. Doma je ob novem gumbu Start, na zaslon pa jo lahko prikličemo tudi s hkratnim stiskom tipke Windows in tipke S. S tipkama Windows in C odpremo poslušanje, a bo treba (za zdaj) govoriti angleško. Cortana seveda ne bo slišala ničesar, če uporabnik nima mikrofona.

Iskane stvari išče tako lokalno kot po spletu (s pomočjo iskalnika Bing, ki ga presenetljivo odpre v privzetem brskalniku, ta pa ni nujno Edge), zna ponujati tudi namige za iskanje, opozarjati na prihajajoče dogodke ali sestanke (če smo jih prej shranili) in pokazati namige za uporabo Windows 10. Ko bo tudi pri nas na voljo glasovna podpora v slovenskem jeziku, bo Cortana postala še veliko bolj uporabna. Internet Explorer, ki to ni Microsoft Edge je ena od glavnih novosti, ki jih prinaša Windows 10, saj nadomešča brskalnik Internet Explorer. Ta je sicer še vedno prisoten v različici 11, a le za okras, saj Microsoft želi, da čim več uporabnikov čim prej prestopi k novincu. Tudi zaradi tega je Edge ob namestitvi Windows 10 samodejno nastavljen za privzeti brskalnik.

Prvi vtis ob uporabi Edge je zelo soliden, saj je hiter kot strela in povsem primerljiv s Chromom ali Firefoxom. Brskalniku Edge se bomo podrobneje posvetili v prispevku, ki ga boste lahko prebrali jutri, a lahko že zdaj izdamo pomembno stvar, ki nas moti – Edge v trenutni izdaji še ne podpira razširitev. Če jih Microsoft ne bo kmalu omogočil (domnevno šele jeseni), bi lahko zamudil okno priložnosti, ki se za privabitev čim več uporabnikov odpira zdaj, ko je še svež, zanimiv novinec. Združljivost starih aplikacij To je ena od prvin, ki jo bomo bolje spoznali v prihodnjih tednih in mesecih uporabe Windows 10, a prvi vtis je dober. Od namestitve so brez težav delovali vsi programi in igre, nameščeni na sistemskem disku – tistem, na katerem domuje tudi operacijski sistem. Nekateri programi, nameščeni na drugih diskovnih particijah, se sicer niso več želeli pognati – igra Grand Theft Auto V, na primer, je zahtevala ponovno namestitev.

S poganjanjem aplikacij, ki niso bile posebej prilagojene delovanju v okolju Windows 10, sicer za zdaj ni težav. Normalno delujejo orodja, ki so bila nameščena še na prejšnjo različico Windowsov (kot sta CCleaner in Paint.NET), in več kot deset let stare igre (združljivost smo preizkusili z Mafia: City of Lost Heaven iz leta 2002).

Ali naj namestim Windows 10? Če ste uporabnik Windows 7 ali 8, je naš odgovor: vsekakor! Windows 10 ohranja esenco sedmice in ji doda nekaj uporabnih funkcij osmice. Uporabnik na osebnem računalniku se znova počuti, kot da je operacijski sistem narejen posebej zanj. Windows 10 je za uporabnike 7 in 8.1 za nameček še brezplačen ‒ kako nadgraditi, smo opisali tukaj – namestitev pa je zelo preprosta, saj uporabniku ni treba storiti praktično nič. Ko je končana, lahko Windows 10 začne uporabljati takoj, obdrži pa tudi vse podatke.

Ne spreglejte