Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 2. 2019,
15.17

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Vtisi Vtisi prvi vtisi Sony fotoaparat Sony Cyber-shot DSC-HX99

Nedelja, 24. 2. 2019, 15.17

2 meseca

Prvi vtisi: fotoaparat Sony HX99

Veliko povečave v majhnem paketu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Sony HX99 | Preizkusili smo novi Sony Cyber-shot HX99. | Foto Jan Lukanović

Preizkusili smo novi Sony Cyber-shot HX99.

Foto: Jan Lukanović

Fotografija postaja vse pomembnejši del naših življenj. S svojci in tudi tujci večinoma komuniciramo le še prek slik. Mobilni telefoni pa so opremljeni z vedno bolj zmogljivimi kamerami, ki zadostujejo za vsaj 90 odstotkov potreb vsakodnevnih fotografov.

Zakaj bi se potem sploh še odločali za kompaktni fotoaparat? Razlike v kakovosti slik v resnici niso več tako očitne, kot so bile le še pred nekaj leti ... Vsaj v "nižjem" cenovnem rangu. Toda dober kompaktni fotoaparat še vedno ponuja bistveno več veselja in fleksibilnosti kot telefon.

Dober kompaktni fotoaparat še vedno ponuja bistveno več veselja in fleksibilnosti kot telefon. | Foto: Jan Lukanović Dober kompaktni fotoaparat še vedno ponuja bistveno več veselja in fleksibilnosti kot telefon. Foto: Jan Lukanović
V roke smo dobili novega Sonyjevega lahkokategornika - Sony Cyber-shot DSC-HX99 - kompaktni žepni fotoaparat, ki za okoli 500 evrov veliko obljublja, presenetljivo veliko obljub pa tudi uresniči.

Zunanjost

Prva stvar, ki na HX99 pade v oči, je njegova velikost. Pri tem fotoaparatu je upravičena uporaba pridevnika "žepni", saj ga brez težav spravimo v žep še tako oprijetih kavbojk. Oblika je zelo minimalistična in ko je objektiv čudežno zložen nekje v globini ohišja, aparat ni videti nič kaj drugače kot vsi preostali Sonyjevi kompaktni fotoaparati.

Skupaj z baterijo je teža fotoaparata zgolj 242 gramov. | Foto: Jan Lukanović Skupaj z baterijo je teža fotoaparata zgolj 242 gramov. Foto: Jan Lukanović

Druga stvar, ki jo je pri zunanjosti vredno omeniti, je pregiben in na dotik občutljiv LCD-zaslon. Mogoče ga je zasukati za celih 180 stopinj, kar olajša fotografiranje pod čudnimi koti, obenem pa je ta funkcija pisana na kožo vlogerjem in ljubiteljem selfijev.

Pregiben in na dotik občutljiv LCD-zaslon, ki bo razveseljeval predvsem vlogerje in ljubitelje selfijev. | Foto: Jan Lukanović Pregiben in na dotik občutljiv LCD-zaslon, ki bo razveseljeval predvsem vlogerje in ljubitelje selfijev. Foto: Jan Lukanović
Tretja stvar pa se pravzaprav skriva v notranjosti aparata. To je elektronsko iskalo, podobno tistim iz dražje Sonyjeve linije RX100, ki se prikaže šele ob potisku na gumb.

Luštna zadeva, kadar slikamo ob res močni svetlobi, ker pa je elektronsko iskalo izjemno majhno, pa je njegova uporaba v vseh drugih okoliščinah prej zabavna kot praktična.

Elektronsko iskalo (EVF) in bliskavica sta na voljo, ko ju potrebujemo. | Foto: Jan Lukanović Elektronsko iskalo (EVF) in bliskavica sta na voljo, ko ju potrebujemo. Foto: Jan Lukanović

Gumbi za upravljanje

Fotoaparat je majhen, temu primerna pa sta število gumbov in njihova razporeditev. Za tiste, ki so navajeni na Sonyjeve aparate, bo njihova uporaba samoumevna, uporabniki drugih proizvajalcev pa bodo verjetno potrebovali vsaj malo vaje.

Skoraj vsakemu gumbu lahko namreč dodelimo funkcijo oziroma si sestavimo lasten meni z najpogostejšimi nastavitvami. In ko si gumbe enkrat ponastavimo, tako kot nam najbolj ustreza, meni v resnici odpiramo le še za formatiranje kartice.

Fn - najbolj praktičen gumb na Sonyjevih aparatih | Foto: Jan Lukanović Fn - najbolj praktičen gumb na Sonyjevih aparatih Foto: Jan Lukanović
Izjemno praktična je še ena funkcija, ki jo prav tako srečamo na liniji RX100, in ta je vrtljiv kontrolni obroč na objektivu. Tudi ta je nastavljiv: z njim lahko ročno ostrimo, spreminjamo hitrost zaklopa, odpiramo/zapiramo zaslonko ali pa spreminjamo vrednost občutljivosti na svetlobo ISO.

Fotoaparat ima s tem pravzaprav dva vrtljiva gumba za nastavite, s čimer bi morali biti zadovoljni tudi zahtevnejši uporabniki, ki ne želijo imeti opravka z avtomatiko.

Fotografiranje v dobri svetlobi

HX99 je majhen fotoaparat, ki lahko služi kot edini fotoaparat, dobro pa se obnese tudi kot drugi, dopolnilni fotoaparat.

Samodejno ostrenje je hitro in natančno, kot se za moderni fotoaparat spodobi. Zahvaljujoč zaslonu na dotik lahko ostrino zdaj določimo z dotikom na zaslon, lahko pa točke za ostrenje še naprej premikamo z vrtljivim zadnjim gumbom.1/2.3-palčni senzor z 18,2 milijona pik ne podira nobenih rekordov v ločljivosti, je pa dovolj za tiskanje slik in objavljanje slik na družabnih omrežjih.

Le pretiranega obrezovanja v postprodukciji je malo manj.

Fotogalerija
1 / 2

Pri Sonyju so se verjetno odločili, da bodo enopalčne senzorje rezervirali za dražje modele, zato pa so manjši senzor v HX99 združili z zelo zmogljivo povečavo (zoom). Ta ponuja kar 30-kratno optično povečavo, kar pomeni, da lahko z goriščne razdalje 24 milimetrov brez pretirane slabe vesti povečujemo vse do 720 milimetrov, fotoaparat pa tako postane kar žepni teleskop.

Ko je objektiv čudežno zložen nekje v globini ohišja, ni aparat videti nič kaj drugače kot vsi preostali Sonyjevi kompaktni fotoaparati. | Foto: Jan Lukanović Ko je objektiv čudežno zložen nekje v globini ohišja, ni aparat videti nič kaj drugače kot vsi preostali Sonyjevi kompaktni fotoaparati. Foto: Jan Lukanović

Pri tem se zaslonka z odprtino f/3.5 sicer zapre na f/6.4, a to je pri fotoaparatu te velikosti mogoče pričakovati. 720‑milimetrski objektiv za fotoaparat nikoli ne bo majhen.

V primeru, da bi za fotoaparat polnega formata iskali nekaj primerljivega in svetlobno zelo zmogljivega, pa bi morali za vsaj štirikilogramsko pošast odšteti krepko čez 10 tisočakov.

Fotogalerija
1 / 4


Pri 720 milimetrih slika sicer začne že nekoliko trpeti. Na eni strani so krive atmosfera in temperaturne razlike, na drugi strani pa objektiv sam.

Poslabša se ostrina, izgubijo se kontrasti, zaradi tako ogromne povečave pa moramo zavoljo ostrih slik dvigniti čas zaklopa. Zaradi tega izgubimo kar nekaj svetlobe, v primeru, da svetlobe ni na pretek, moramo dvigniti tudi ISO ... S tem pa se pojavi naslednja težava.

Fotografiranje v slabi svetlobi

Brez ovinkarjenja lahko takoj povemo, da HX99 ni fotoaparat za slabe svetlobne razmere.

Senzor je majhen, objektiv pa pri 24 milimetrih lahko odpremo do največ f/3.5. Če želimo imeti ostre slike, se zato rešujemo z dvigovanjem vrednosti ISO (občutljivosti senzorja na svetlobo), s tem pa hitro naletimo na digitalni šum oziroma, z drugimi besedami, slika začne razpadati.

Fotogalerija
1 / 6
Od osnovne vrednosti ISO 80 do vrednosti ISO 800 šum še ni pretirano izrazit. Pri ISO 1600 je slika še uporabna. Vrednosti ISO 3200 in ISO 6400 pa so za naš okus že preveč zrnate.

Kombinacija zaslonke in senzorja pomeni, da bo fotoaparat brez uporabe bliskavice morda pretemen tudi za fotografiranje rojstnodnevnih zabav v domači dnevni sobi.

Še huje pa bo, če uporabljamo zoom, saj se zaslonka kmalu zapre na f/6.4. Večja ko je povečava, hitrejši mora biti čas zaklopa, ISO 1600 pa kmalu ni dovolj.


Fotogalerija
1 / 2

Omeniti je treba, da smo slikali v formatu .JPG, tako da je slika že samodejno očiščena šuma. V primeru fotografiranja v formatu .RAW in poznejšega ročnega čiščenja šuma lahko dosežete boljše rezultate, ni pa nujno.

Video

HX99 je poleg zajemanja slik tudi kompetenten v zajemanju videa. Aparat ima pa možnost zajemanja videa do 30 sličic na sekundo v ločljivosti 4K in kar 120 sličic na sekundo v ločljivosti FullHD.

Pregibni in na dotik občutljivi zaslon pa je v kombinaciji z dobrim ostrenjem omogoča snemanje brez večjih naporov.

Tega so verjetno še najbolj veseli občasni vlogerji in videoamaterji. Za resne ljubitelje videa pa za tak denar obstajajo številne boljše možnosti.

Pa ne zato, ker slika ne bi bila dovolj kakovostna, temveč zato, ker je video v slabi svetlobi še občutljivejši od fotografiranja, vrednosti ISO pa morajo za dober posnetek ostati res nizke. To pa je nekaj, kar je, razen v dobrih svetlobnih pogojih, s tem aparatom skoraj nemogoče.

Sklepna beseda

Sony HX99 je fotoaparat, ki bi ga kupili predvsem zaradi njegove velikosti v kombinaciji s 30‑kratno optično povečavo. Izkaže se kot dober popotniški fotoaparat - je izjemno prilagodljiv in ob dobri svetlobi ustvarja čudovite slike.

Za tiste, ki radi sproti objavljajo na družabna omrežja, pa obstaja aplikacija za enostavno prenašanje slik na vaš mobilni telefon. Pri tem fotoaparatu je upravičena uporaba pridevnika “žepni,” saj brez težav pride v žep še tako oprijetih kavbojk. | Foto: Jan Lukanović Pri tem fotoaparatu je upravičena uporaba pridevnika “žepni,” saj brez težav pride v žep še tako oprijetih kavbojk. Foto: Jan Lukanović
Primeren je tako za začetnike kot izkušene fotografe. Avtomatika dela tako, kot mora, uporabnik pa z lahkoto prevzame veliko ročnih nastavitev. Tudi možnost slikanja v formatu .RAW izkušenemu fotografu odpira veliko možnosti v postprodukciji.

Mi smo ga med preizkusom uporabljali predvsem kot zamenjavo za teleobjektiv. 720‑milimetrski ekvivalent polnega formata bi bil namreč dvajsetkrat težji in dvajsetkrat dražji od HX99. V večini primerov pa gledalci na končni sliki niti ne bi opazili razlike.

Fotogalerija
1 / 6
Fotografije, zajete s fotoaparatom Sony Cyber-shot DSC-HX99 in obdelane v programu Lightroom


Ker povečava ni vse, je treba opozoriti na eno veliko omejitev: kdor išče aparat, s katerim bo lahko fotografiral ne glede na svetlobo, je bolje, da poišče nekaj drugega, saj senzor te velikosti ob najbolj odprti zaslonki f/3.5 preprosto ni dovolj za fotografiranje v temi.

Če ste torej nekdo, ki uživa v povečavah in aktivnostih na prostem, potem je HX99 fotoaparat za vas.

Če pa iščete fotoaparat, s katerim boste kos prav vsem svetlobnim razmeram, pa raje pozabite na HX99, odštejte še kak evro več in posezite po enem od njegovih večjih bratov iz linije Sony RX100.

Všeč nam je bilo:
- velikost,
- 30-kratna optična povečava,
- pregiben in na dotik občutljiv LCD-zaslon.

Ni nam bilo všeč:
- elektronsko iskalo (EVF) ni preveč praktično,
- podpovprečni rezultati ob fotografiranju v slabi svetlobi.

 

 

 

 

Ne spreglejte