Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 11. 2011,
13.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ocenili smo

Petek, 18. 11. 2011, 13.42

8 let

Uncharted 3: Drake's Deception

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Avanturist Nathan Drake se poda v iskanje izgubljenega mesta sredi arabske puščave, kjer naj bi tičal zaklad nepojmljivih razsežnosti. Ali njegova najnovejša odprava upraviči pričakovanja? Skoraj.

Kot je značilno za serijo Uncharted, je tudi tretji del igra, ki se trudi čim bolj približati hollywoodski izkušnji. To je razvidno iz neprestane akcije, postavitve kadrov, dokaj preprostega načina igranja, igralnega časa, ki ni ravno med daljšimi, ter podobnosti s filmskimi uspešnicami, kot je Indiana Jones. Na račun lahkotnosti se odpove nekaterim elementom, ki jih mnogi igričarji čislajo, a tega ji ne smemo pretirano zameriti, saj njen namen ni poglobljena igralska izkušnja, temveč gola zabava.

Pretepaj, streljaj, misli "Drakova prevara" se začne tako, kot bi pričakovali vsi poznavalci serije. Po uvodni animaciji se nemudoma znajdete sredi gostilniškega pretepa, kjer se morate po propadlem poslu ubraniti pred nič kaj nežno tolpo lokalnih pijančkov. Tu se tudi seznanite z rahlo prenovljenim tepežkarskim sistemom, ki še vedno vključuje dva gumba, enega za udarce, drugega za izmik, razlika pa je v tem, da si po novem Drake pomaga tudi z okoliško kramo, kot so steklenice, stoli in straniščne školjke. Prav tako zna nasprotniku sprožiti opasano bombo in ni treba poudarjati, kakšna usoda doleti nesrečneža.

Preštevanja reber je v igri veliko, vsestranski Nathan pa zna vihteti tudi orožje. Zlobneže s poti spravljate s pomočjo pištol, brzostrelk, šibrovk, ostrostrelskih pušk ter celo raketometov. Kljub samodejno obnavljajočemu zdravju je med napetimi strelskimi spopadi priporočljivo poiskati zavetje, saj se boste v nasprotnem primeru hitro znašli v večnih loviščih. Nepridipravom se lahko tudi prikradete za hrbet in jih tako potihoma spravite na drugi svet. Kadar se naš zmikavtski arheolog ne vojskuje, pa čas preganja z reševanjem miselnih orehov, pri čemer mu je v največjo pomoč njegov zvežčič, kamor se neposredno zapisujejo vsi relevantni podatki.

Po sledeh Lawrencea Arabskega in Francisa Draka Pot za skritim zakladom vas bo ob spremljavi čudovitega vzhodnjaškega melosa tokrat vodila v iskanje izgubljenega mesta Ubar, znanega pod imenom peščena Atlantida, ki naj bi se nahajalo nekje sredi arabske puščave. Vse bi bilo lepo in prav, če si ne bi zaklada želela tudi vodja starodavne skrivne organizacije, ki ji prav nič ne diši, da bi najdbo še s kom delila. Na presenečenj polnem popotovanju se boste sprehodili skozi pisano zbirko lokacij, kjer je videti, da so si snovalci igre res vzeli čas za podrobnosti.

Tako boste zrli v zvezdnato nebo nad Sirijo, občudovali živahne jemenske tržnice, se skušali rešiti iz padajočega letala, potrebni vode tavali po puščavi ter kot mozoljast Nate skakali po kolumbijskih ulicah. Nekateri prizori vam bodo resnično vzeli sapo in vas pustili obnemele nad dejstvom, da vaš PlayStation še zmore prikazati kaj takega.

Zvezdniška igralska zasedba V novem Unchartedu srečamo mnogo zanimivih, predvsem pa simpatičnih likov, od katerih seveda najbolj prednjači prav naš junak. Vračata se obe greha vredni deklini Elena in Chloe, za naklonjenost katerih smo se borili že v prejšnjih delih, ponovno nas spremlja duhoviti prijatelj in mentor Sully, pridruži pa se nam še razboriti Charlie Cutter, ki s svojim glasom in videzom močno spominja na Jasona Stathama.

Ni vse zlato, kar se sveti Glavna zamera, ki jo lahko igri očitamo, je predvsem premajhen napredek glede na slavno dvojko. Malce opeharjenega se boste zaradi občutka reciklaže tako počutili vsi, ki ste izkusili predhodnik. Izpostavili bi lahko še sistem mikastenja, ki ni tako globok, kot bi si želeli, marsikomu pa ne bo pogodu tudi skrajna premočrtnost, ki ne nudi prav nikakršne svobode pri reševanju problemov in postavlja vrednost ponovnega igranja blizu nule.

Če povzamemo, je Uncharted 3 zelo solidna akcijska pustolovščina z določenim čarom, ki vas bo držal priklenjene na zaslone, vse dokler dogodivščini ne boste prišli do dna. Nadvse vzdušna igra nudi odlično razmerje in ravno pravšnjo uravnoteženost med akcijskimi sekvencami, reševanjem ugank ter spretnostnim premagovanja ovir, tistih nekaj manjših nevšečnosti pa bo med neprestanim dogajanjem hitro pozabljenih. Pohvalimo lahko tudi dodelano večigralstvo, ki vsebuje številne načine, od katerih najbolj izstopa kooperativni, kjer se na izbranih mapah s kolegom prebijate skozi trume sovražnikov. 

Končna ocena: 84

Igrala: PlayStation 3

Zvrst: akcijska pustolovščina/tretjeosebna "streljačina" Razvijalec: Naughty Dog Založnik: Sony Computer Entertainment

Lestvica ocen 1-10 - Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11-20- Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21-30 - Igram, ker sem mazohist. 31-40 - Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41-50 - Igre bi se lotil samo v službenem času. 51-60 - Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61-70 - Kot privrženec dotične zvrsti bom v igri užival. 71-80 - Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81-90 - Odlična igra z elementi klasike. 91-100 - Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte