Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2011,
13.57

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vtisi Vtisi

Sreda, 23. 11. 2011, 13.57

2 meseca

Samsung galaxy note

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Samsungova novost, ki je pred dnevi prišla na slovenske prodajne police, se ne more odločiti, ali je tablica ali mobilni telefon.

Samsung galaxy note je na slovenske prodajne police prišel premierno v Mobitelovi ponudbi. Ob prvem pogledu na mobilni telefon smo si zastavili dve vprašanji – ali gre za tablico ali mobilni telefon in ali je mogoče z njim normalno telefonirati. Zabrisana meja med mobilnim telefonom in tablico se kaže v njegovih merah in teži. Zaradi mer 146,85 x 82,95 x 9,65 mm bi ga najraje priporočili nekomu, zaposlenemu v pisarni, ki mora voditi najrazličnejše evidence. Njegov zaslon, ki je kar 5,3-palični, se uvršča med večje mobilne telefone oziroma manjše tablične računalnike. Težak je 178 gramov. Fizična podoba deluje precej nerodno, "zmedenost" proizvajalca zaradi mer pa se odraža tudi pri uporabnikovem ravnanju – z njim boste raje brskali po spletu, kot pa opravljali primarne naloge, kot je telefoniranje. Številni za rešitev pri malce oteženem opravljanju telefonskih klicev svetujejo namestitev slušalk v mobilnik. A zakaj bi se potem odločali za nakup takšnega mobilnega telefona, s katerim bi težko telefonirali, če si lahko raje kupimo kar tablico? Na to vprašanje, ki je sicer na mestu, vam bo galaxy note odgovoril že ob prvi uporabi. Tekoče in hitro izvajanje ukazov in delovanje aplikacij nas je prepričalo, da si zasluži mesto v našem žepu.

Poganja ga procesor 1,4 GHz, ima 1 GB delovnega spomina, ki ga dopolnjuje 16 GB notranjega pomnika. Že sam pregled specifikacij nam pove, da do zmrzovanja na tem mobilnem telefonu naj ne bi prihajalo. Na njem je nameščena še stara različica operacijskega sistema Android, Gingerbread, a si lahko kaj kmalu obetamo posodobitev na Ice Cream Sandwich. Delo je nemoteno, edino težavo, ki je skupna pravzaprav vsem novejšim mobilnim telefonom, je življenjska doba baterije, ki jo poleg našega dela krajša tudi izredno velik zaslon. Podobno kot pri drugih pametnih telefonih, lahko tudi bateriji Nota rečemo kar "muha enodnevnica", uspe pa vam jo izprazniti seveda tudi prej.

Premalo učinkov za oblikovanje fotografij Samsung mu je podaril tri fizične gumbe – enega menijskega na sprednji strani ter dva za izklop in uravnavanje glasnosti oziroma za zumiranje. Vgrajeni sta dve kameri, ki pa delata veliko razliko v kakovosti fotografij. Sprednja dela fotografije v ločljivosti osem mega točk, zadnja pa le dve. ISO-vrednosti se gibljejo med 100 do 800, nudi pa tudi možnost zaznavanja mežikanja in možnost za izenačevanje beline. Na voljo ima le štiri učinke, kar lahko brez slabe vesti štejemo kot slabost. S premikanjem okvirčka za ostrenje po zaslonu daje uporabniku proste roke za določanje izostritve želena predmeta. Zoom je štirikratni, a ker je gumb za približevanje nerodno nameščen na spodnji strani, se kaj hitro zgodi, da se spozabimo in pritisnemo tipko za izklop telefona.

Kako se obnese kot fotoaparat?

Videovsebine so podprte v HD-ločljivosti 1080p, s čimer prekosi marsikateri fotoaparat. Kamera se hitro privadi na spremenjene pogoje v okolici, zaradi dobre ločljivosti pa vas ne bo sram deliti posnetkov z drugimi.

Kako se obnese kot kamera?

Brez madežev Samsung galaxy note ima posebno funkcionalno pisalo, na katerega je marsikdo že pozabil. Pisalo, ki ga je preprosto poimenoval kar S Pen, bo morda nov trend pri pametnih telefonih. Pospravljen v notranjosti mobilnega telefona zajema številne funkcije – od bližnjic pa vse do hitrega zajema zaslona – omogoča pa tudi natančno tipkanje, skiciranje in na roke napisane opomnike. Ima pa še eno dobro značilnosti, to je, da pri uporabi pisala na zaslonu ne nastanejo madeži oziroma sledovi prstov.

Samsungov velikan je izredno priročen za tipkanje v nagibnem položaju, z velikim zaslonom pa nam daje dovolj delovnega prostora. Zabrisana meja med tablico in mobilnim telefonom se kot slabost predstavi uporabniku, ko je v vlogi telefonista. Prav tako ga ne boste kar zlahka dali v žep. Dobro se izkaže tudi storitev Voice Talk, ki omogoča upravljanje s klici, SMS-i, navigacijo, glasbo in opomnikom.

Telefon? Tablica? Fotoaparat? Samsung galaxy note je na prvi pogled videti, kot da doživlja krizo glede svojega videza. Nas je prepričal ne le s hitrostjo, temveč tudi s funkcionalnostjo. Če ga oglaševalec oglašuje s sloganom "Telefon? Tablica?", bi lahko zaradi dobre zadnje kamere dodal še "Fotoaparat?", saj se s kakovostjo fotografij dobro približa tudi najnovejšim fotoaparatom. Žal sta velikost naprave in slabše vzdržljiva baterija preveliki slabosti tega mobilnega telefona, a še vedno si zasluži dobro oceno, 9.

Končna ocena: 9

Legenda ocen: 1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem. 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje. 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem. 4 – Še veliko mu manjka. 5 – Za silo bi bilo. 6 – Še kar. 7 – Na pravi poti. 8 - Dober izbor. 9 – Odlična naprava. 10 – Brez njega mi živeti ni.

Ne spreglejte